Vinjak “Andrija” pokupio dva pehara na ovogodišnjoj Sabatini

Vinjak “Andrija” proglašen je pobjednikom za izgled proizvoda te je i najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata na natjecanju za buteljirana vina i jaka alkoholna pića koje je održano na Sabatini.

Nakon što je u kategoriji najbolje mlado crno vino šampion Sabatine 2018 Žilavka 2017 Zdenka Milasa iz Ljubuškog, s ovogodišnjega Međunarodnoga susreta vinogradara i vinara Sabatina koja se održavala od 15. do 18. studenoga u Malom Lošinju (Hrvatska), stiže još dobrih vijesti za vinare Bosne i Hercegovine.

Vinjak “Andrija” iz Podruma Andrija iz Čitluka proizvodi se dvostrukom destilacijom mladog vina, dobivenog od sorti žilavka, bena i krkošija. Nakon destilacije koja se obavlja po recepturi
francuskog cognaca, destilat odležava u francuskim i slavonskim barrique bačvama kapaciteta 225 litara minimalno 6 godina, nakon čega slijedi proces sljubljivanja, stoji na stranicama Podrumi Andrija.

Njihova priča seže u 19. stoljeće kada je predak Ćorićevih, Šimun Ćorić u vojnoj službi zaslužio veliko imanje. Njegov sina Andrija, osamostalio se 1938. i započeo tradiciju sa suprugom Stojom. Dok su se i ranije u ovom kraju nudila točena vina, Andrija i Stoja su već 60-tih godina prošlog stoljeća počeli prvi u Hercegovini saditi lozu “na široku sadnju” i flaširati vino.

Nastavljajući obiteljsku tradiciju, Andrijini potomci odlučili su izgraditi novi podrum koji se nalazi u Paočama, u blizini Čitluka. Njegov je kapacitet u narednih nekoliko godina dostigao i prešao polumilijunsku razinu. Uz najsuvremeniju opremu i stručnost dokazanih enologa postiže značajne rezultate u proizvodnji kvalitetnih, vrhunskih, prigodnih i arhivskih vina, što potvrđuju mnoge nagrade sa međunarodnih sajmova.

Nagrade je preuzeo Miroslav Ćorić.

Treba napomenuti kako Sabatina s ciljem promocije te povećanja kvalitete i potrošnje vina i jakih alkoholnih pića, okuplja tim ovlaštenih stručnjaka koji vrše analizu i ocjenu kvalitete i izgleda ovih proizvoda.

Konkurencija i na ovom natjecanju, čiji su organizatori Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova, bila je velika, što potvrđuje lista nagrađenih na ovoj, upravo završenoj, Sabatini.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.