Vijeće mladih Široki Brijeg: Mladi budite što aktivniji u svim sferama društva

Nedavno  je osnovano Vijeće mladih Široki Brijeg   s ciljem poboljšanja  opće situacije kod mladih ljudi. Iza sebe već imaju dva projekta, a i planove za naredni mjesec. O svim aktivnostima i osnivanju spomenutog vijeća upoznao nas je Domagoj Ledić, dopredsjednik Vijeća mladih Općine Široki Brijeg.  

Kada je osnovano Vijeće mladih Široki Brijeg i na čiju inicijativu?

Vijeće mladih osnovano je 29. travnja 2013. godine kao rezultat napora grupe entuzijasta koju su već duže vrijeme aktivni u nevladinom sektoru. Naravno ništa od navedenog ne bi bilo ostvarivo bez pomoći lokalnih vlasti, ali i jedinstva udruga koje okupljaju mlade. Vijeće mladih Široki Brijeg kao vrhovno tijelo mladih i organizacija mladih koje djeluju u općini, predstavlja jedinog legalnog zastupnika mladih Širokog Brijega pred vlastima bilo koje razine u Federaciji BiH, ali i u inozemstvu!

 Što je glavni cilj  i koliko imate članova?

Ciljevi Vijeća mladih su razumno afinitetima Vijeća mladih usmjereni ka poboljšanju općeg stanja na području mladih počevši od kulture pa do nezaposlenosti. Članice Vijeća su nevladine organizacije odnosno sukladno zakonu udruge mladih koje se ne bave politikom. Vijeće broji četiri nevladine organizacije: EKO ZH Široki Brijeg, DIM (Demokratska inicijativa mladih), DKC (Dogana kulturni centar) i Odred izviđača Široki Brijeg, kao i vijeća učenika srednjih škola.

Vijeće je organizirano na način da upravno tijelo odnosno Senat broji 13 članova. Vodstvo čini predsjednik te tri  dopredsjednika. Predsjednik Vijeća mladih je Josip Zelenika.

Dopredsjednici su: Arijana Ratkić (Međunarodna suradnja, suradnja s nevladinim sektorom i volonterizam), Domagoj Ledić (Odnosi s javnošću) i Marko Ćavar (Financije).

Koje su vaše glavne aktivnosti i koje ste projekte do sada realizirali?
Do sada smo realizirali dva projekta, bili smo organizatori akcije „Let’s do it“ Široki Brijeg u kojoj je cilj bio očistiti grad u jednom danu što je na koncu i uspješno realizirano. Drugi projekt bio je „Pravo ljudski“, projekcija dokumentarnih filmova o ljudskim pravima održana u kinu Borak u Širokom Brijegu, a projekt smo organizirali u suradnji s ‘Pravo ljudski Film festivalom iz Sarajeva’. Također, u sklopu projekta „Pravo ljudski“ organizirana je i radionica o ljudskim pravima s učenicama Gimnazije fra Dominik Mandić.

Imate li vlastite prostorije?

Sjedište Vijeća mladih je Dogana kulturni centar (Ulica Stjepana Radića) u kojem imamo svoje prostorije, također Općina Široki Brijeg nam ustupa dvoranu za sastanke u kojoj  često održavamo naše sjednice i sastanke. Uskoro ćemo dobiti i naše vlastite prostorije koje će se nalaziti u desnom tornju Hrvatskog kulturnog doma na trgu Gojka Šuška.

 Planovi u budućnosti i vaš osnovni moto je?

U lipnju suorganizator smo Festivala kreativnosti –„Kultur Šok“ koji će se održati u Dogana kulturnom centru gdje je i sjedište Vijeća mladih. S obzirom da Vijeće djeluje nepunih mjesec dana, realizirali smo već dva projekta, a treći je, kako sam maloprije spomenuo, „Kultur Šok“. Odlična suradnja s „Pravo Ljudski – Film festivalom iz Sarajeva“ se nastavlja i u kolovozu također ćemo održati projekcije filmova, no, ovoga puta dovodimo nešto po prvi puta u Široki Brijeg, a to je specijalno platno kroz koje teče voda te stvara jedinstven prikaz filma.

Uskoro ćemo održati i sjednicu Senata Vijeća mladih na kojem ćemo, između ostaloga, raspravljati i o našim budućim projektima. Imamo u planu javne tribine, rad s mladima u vidu radionica i seminara putem kojih ćemo ih savjetovati ponajviše o zaposlenju. Kao jedini legalni predstavnik mladih u Širokom Brijegu borit ćemo se za to da Široki Brijeg bude grad za mlade i da naš grad bude još bolji i otvoreniji za mlade perspektivne osobe koje žele dobrobit cijelom društvu, a ponajviše mladima. Tijekom ljeta planiramo raditi dva velika projekta, no, ne bih želio odmah s tim izlaziti u javnost dok sve službeno ne potvrdimo na sjednici Senata.

Službeni moto nemamo, no u svim našim priopćenjima, pa tako i putem ovog razgovora, pozivamo sve mlade da budu što aktivniji, da se bore za sebe i za svoja prava i aktivno sudjeluju u radu lokalnih vlasti i udruga te na taj način se izbore za što bolja prava mladih. Također, svima poručujem da se već sada bore za sebe, i što je najvažnije, da se snalaze u životu da bi se u buduće što lakše izborili za posao i za svoje, a tako i za naše, bolje sutra. Također bih vam se zahvalio na pozivu za razgovor, a rad Vijeća mladih možete pratiti na Facebook stranici pod nazivom Vijeće mladih Široki Brijeg.

(Hum.ba | Mi Media)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.