VIDEO: Ruanda? Afganistan?…Ne. To je Hercegovina.

Ovih dana, na mail su nam pristizali razni tekstovi vezani za štrajk prosvjetara. No ovaj koji prenosimo u nastavku, zajedno sa slikama i videom, sigurno je jedan od onih koji će malo koga ostaviti ravnodušnim. Naime, video koji smo dobili pokazuje u kakvim uvjetima rade djeca u grudskoj Osnovnoj školi.

Poštovana Ministrice Lončar, kada nađete vremena u pretrpanom rasporedu, molimo Vas da pogledate kako se ostvaruju prava djece u školama u Hercegovini. Ove scene iz horor filmova djeca Gruda proživljavaju svaki dan zajedno sa njihovim „preplaćenim“ nastavnicima. Sljedeći put kad iz udobne fotelje pogledate kroz netom postavljeni novi prozor na zgradi Županije sjetite se da negdje veoma blizu Vas postoje djeca koja udišu prašinu i lome noge na podignutom parketu jedne obespravljene škole.

01grude 02grude 03grue 04grude

 (www.jabuka.tv)

60 komentara

 • Bože oslobodi, zar je to moguće u našoj dičnoj Hercegovini punoj, dobrih ljudi, katolika, političara , gospodarstvenika i tako da ne nabrajam! Je su li ova djeca osigurana u slučaju lomova!

 • U zemlji apsurda zakon je ka` burda,
  pa se po njemu kroji sve po zakonu samo izbroji
  i začepi’ pravu rupu to je lako,
  kod nas bit snalažljiv je zajebat zakon,
  zajebat sve nas, ma nema problema,
  zakon je pun rupa poput goblena,
  pa vezi sliku za sebe rođake i priku,
  baci kost pasima što nose palice,
  sitne ribe pune marice,
  dok pametne glavice biže priko granice,
  a pretplaćene guzice nas vode žedne priko vode
  dok ispravljaju netočne navode…

  A na ulice su izašle curice,
  naše mlade snaše, u lov na nogometaše
  ali im paše i druga mogućnost
  sve dok je sigurnost, izvjesna budućnost,
  nabrekle lisnice al` nisu baš bistrice,
  pa bi tile bit misice i na modne pistice,
  to su nova iskustva koja otvaraju vrata,
  auta od faca velikog formata,
  ako nisu kriminalci onda su tatini sinovi,
  u glavama im plinovi, invalidi
  sve šta vridi daj ne rodite,
  smisao života i ko ima bolji auto i mobitel…..

  Svi hrvatine,
  a svaki skače ka klokan čim čuje cecu i il neki hit turbo folka,
  tu nema sriće sve je gluma,
  ljubav odnosi bujica tekućih računa
  sve do crnog mora, još crnje i gore u mrtvo more,
  tu nema života samo svota, nema snova,
  samo lova otrovnija od otrova,
  šporkija od šporkih poslova…..

  A eikpa u kvartu pije pive,
  bez perspektive,
  izvukli su krive karte
  krivo vrime,
  krivo misto,
  obećanja blagosranja,
  al nema više vizionara,
  legionara, revolucionara,
  bolest gora od sarsa u ime svoga boga marsa,
  sve ih je tribalo u ludare, umobolnice
  prije nego sjebaše bolnice i tvornice…

  A ja bi samo tija radit,
  pošteno zaradit,
  imat nešto u banci da me ne hrane starci,
  život je bijedan al se ne dam,
  nisam gladan i žedan, hrpim se iz tjedna u tjedan,
  i teško je nama što bi htili bit ljudi,
  parimo nenormalni, ludi,
  al smo oni što se bore kad je najgore,
  dio smo faune, flore imamo ljubav i more….

  To nam ne mogu otet,
  kod nas drugi vitar puše,
  ne mogu se popet do nas sitne duše
  šta guše gustom maglom,
  lošeg emotivnog naboja
  na plemenskom su stupnju razvoja
  ili oni što dobro podmazanih analnih otvora,
  voze linijom najmanjeg otpora,
  i nema digniteta, nema poštenja,
  oče naši i zdravo marije su cijena oproštenja….

  I nema općeg dobra, samo vlastita torba
  i dupe kriminacija svi šute, papci,
  suci, fratri, policajci
  jesu rođaci u istoj stranci, ista banda,
  a mi smo stranci u vlastitoj zemlji zbog ljudskog šljama,
  a mi smo stranci u vlastitoj zemlji zbog ljudskog šljama,
  lipa naša silovana….

  Heroji,
  ne trebaju nam puške ni pištolji,
  samo čisto srce i ničeg se ne boj…..

 • ovom treba dat otkaz ko uči (izvodi djecu )u dvoranu ovo nije neki prof…. nego bolesnik još samo fali daih je izveo da snimi ovo ma dajte daje to moje djete na snimci dobili bi i profesor a rogami i ministrica

 • E gluplji si nego tezi. Ne pravi profesor skole. To je dvorana s kojom raspolaze i roditelji znaju i nista ne poduzimaju. Sutnja je zlato!

 • Bitno je da su sebi kupili novoga audia, a našu djecu ko šiša. Vi ste ih izabrali i sada vas šišaju kao ovce, ovce ste i dobili ste što ste tražili. Kad se samo sjetim kada sam ušao na biralište(nisam stranački opredjeljen) govori baba ja ću za ADZ(misleći na HDZ) na tu poštenu stranku što vas “šiša” Tako da…. dragi moji samo ste si krivi. Vi ste im to dopustili, nemam što drugo reći nego svaka čast.

 • svi pišete o sadašnjoj vladi koja je u svakom slučaju poštenija od hsp-ove i lijanove stoke, što ne pišete kako je jurišić pokra pare i sve to? meni neki dan umal zube nije ukra jedva sam mu pobjegao

 • Zovite inspekciju da zatvori ovo mjesto užasa, sve je dobro dok netko ne “odskija” na laminatu i ne pogine. Možda bi bilo dobro primijenti 1. modul zdravstvenog odgoja, naučite djecu oprati ruke i razgibavajte se u učionicama, pokupite prašinu… Užas!

 • A kad će vrata na WC ŠKOLSKOM U Klancu?
  .Ma sad se javljajte oni što ste profesore blatili:Kamo sreće da su svi ko profesori , rade i uče nam djecu u nemogućim uvjetima.

 • “Predsjedniče Vijeća roditelja Grude “, zašto se ne boriš za ovu djecu i pomogneš im da se školuju u normalnoj školi koja ima i normalne uvjete za rad !?.. Ali kako si ti ionako izmišljeni predsjednik, ti se samo moraš brinuti za svoj mliječni restoran koji nikako nije radio dok je trajao ŠTRAJK .

 • nek se otvori novi i fasada od stiropora stavlja na županijsku zgrade vlade. to je bitno, sram vas bilo, ali sad ste svima otvorili oči i ovo vam je kraj, dk ne budete u zatvoru, mira neće biti u hercegovini

 • Molim vas, radimo za crkavicu, jedva spajamo kraj s krajem a sad nas optužuju što ne gradimo dvorane. Dragi moji ljudi, prisiljena sam ovo reći: pokažite malo poštovanja prema najplemenitijem zanimanju, rofesorskom zanatu.

 • VIIDITE KAKO JE SVIMA STALO DO DJECE NA KRAJU SE ZNA KOME JE STALO DO DJECE ONIMA KOJI IH UČE A VI ŠTO PLJUJETE PO NJIMA SVE PADA NA VAŠ OBRAZ I DA HVALA ZA PODRŠKU RODITELJI ::))) DA NE SPOMINJEM KAD DICU ZABOLI KAD OVO ONO MILIJUN SITUACIJA U KOJIMA POMAŽE UČITELJ TKO ČE DRUGI PA ETO BLATITE NAS I DALJE

 • Profesorice izdržite ,imate dovoljno škole i znanja za najplemenitiji posao i imate ogromno poštovanje od pametnih i školovanih ljudi koji znaju kako se trati 16 godina i sretni smo da nakon svega imate snage ući u razred i ODRADITI 5-6 sati svaki dan.

  • …i ne budite licemjerni i dvolični, progovorili ste kad vam nije išlo niz dlaku, a šutjeli ste da je dvorana ovakva od lanjskog snijega, mislim, i druge stvari kako stoje u školama šutjeli ste kad se uporaba dvorane naplaćuje, a djeca nemaju gdje organizirat doček nove godine npr. Čije su to dvorane.. Šutnja je odlika mnogih današnjih INTELEKTUALACA, pa šutite još malo, možda vasm voda koja je do grla ne uđe na usta dok netko ne providi ovom narodu ovdje. Naravno Bog će. Ali neće on silazit sad baš u Grude, Široki i sl. ima on ovdje svoje kršćane da to odrade. Djela, djela. A moliti možete i zatvorenih usta, u sebi… Bog sve čuje… I vidi

 • Što je sa Konvencijom o pravima djeteta , javite se , požurite sa tužbom …. koja su prava ove djece i koga ćete tužiti za ovakav jad i nemar od svih stranaka i Vlada do sada !!! Nije ova rupa , rupa od jučer , ovaj jad predugo traje !!!

 • Nek se zna da većina škola radi bez uporabne dozvole svaki je privatnik mora imati škole sa 800, 900 učenika nemaju, samo nedaj bože da se nekome nešto desi, ovih dana su bili i roditeljski sastanci moglo se vidjeti u kakvu su stanju škole, trebali bi učitelji lijepiti parkete za svoju crkavicu kupiti ljepilo itd, a krivci za stanje u našoj županiju su ZNA SE

 • prave se a kad će biti gotove to sam Bog zna ovaka ne rade ni udovice počnu na svakom ćošku ponešto nek se čeprka sebe ugrade a ta realne mogućnosti i prioritete oni ne znaju ta nisu nikad ništa konkretno uradili

 • Upozoravaju profedori vec jako dugo ali su im ruke vezane. A sta je s roditeljima koji znaju a ne oglasavaju se. Zar su prava njihove djece ovdje ostvarena, u ovakvoj dvorani.

  • Baš glupost! Ako su profesorima vezane ruke šta to mogu roditelji. Eto slušat će ih netko kao i vas. Štitili ste ovu vlast, sad grizete ruke koje vas hrane. Hallo. Zemlja zove prosvjetu!!!! Progonite djecu roditelja koji se bore za njihova prava, ili se u najmanju ruku pravite da ne razumijete.

 • Halo zemlja zove prosvjetu!!! Otvorite svoj leteći tanjur. Sletjeli ste u Hercegovinu, 21.je stoljeće, zemlja je oslobođena od komunizma u domovinskom ratu. dobro došli natrag.

 • i tako otvori prosvjeta leteći tanjur kad u njemu neki čelnici prosvjete ,zaostali iz 2o stoljeća i iznenađeno povikaše:”dobro došli natrag” i dodaše ali u 20 stoljeće.

  • Prosvjetari zbunjeni kao i obično rekoše : “Započet ćemo štrajk, na to imamo pravo”. Nažalost nisu ispoštovali proceduru. Mislili su mogu onako ofrlje, kako inače neki rade. Kad je trebalo dati ocjenu sud reče jedinica. Sjedite, ugrijte stolice. Imate priliku popravit do zadnjeg sata nastave kada se zaključuju ocjene. A ima i popravni. Ne bojte se vjerovatno ćete do tada naučiti i proći.

   • Ova slika grudske dvorane pobija presudu naše pravedne sutkinje koja kaže da su prava djeteta iznad prava prosvjete.
    Koliko je to istina vidljivo je iz objavljenih fotografija. 😉

    • Iz slike je vidljivo da njih u vladi nije briga ni za djecu ni za nastavnike.
     Dok mijenjaju otvore na županijskoj zgradi,kupuju laptope,automobile i odijela,vidimo pravo stanje škola.
     Prava djeteta-ironično je na što se pozivaju.

 • na žalost ovo su propusti onoga tko vodi školu. Ravnatelj MORA organizirati popravku i osigurati bar neke uvjete za izvođenje nastave. Druga stvar je što firma koja odradi mora čekati i po dvije godine da naplati račun. Sad je tu krivo Ministarstvo financija. Profesori su davno trebali reći da ne mogu raditi u ovakvim uvjetima.

 • Osnovna škola Kočerin nema sportske dvorane, gdje to sve ide i gdje su prava djeteta za tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Kako škola može biti bez sportske dvorane, nije dvorana milijun maraka, nama treba mala dvorana da nam djeca imaju gdje raditi tjelesni i ZDRAVSTVENI ODGOJ. (mama)

 • Koliko ja znam u škli na Kočerinu je bila dvorana. Ja sam je vidio svojim očima. U što je kasnuje prenamijenjena ne znam, ili bi Kočerinjani olimpijsku dvoranu. Svi bismo ali treba se zadovoljiti i održavati ono što ima. Dvorana je postojala. Ako je sada nema treba tražiti krivca.

 • ljudi samo slikajte daj na portale da se vidi kako se naša budućnos školuje sramite se vi koji vodite ovaj narod paćenički.

 • Nije uopće stvar u HDZ-u.Nemamo mi ništa protiv nijedne stranke već protiv onih koji krše ljudska prava.Bahatosti i lopovluka.
  Lažno moraliziranje i pozivanje na prava djeteta koje oni sustavno krše nije u redu.
  Ne mislim pritom samo na HDZ.Ne znam što se desi s tim ljudima kad sjednu u ministarske fotelje.Kao da im netko ispere mozak.

 • Desi(dogodi) se isto što i prosvjetaru kad dobije posao na neodređeno. Sa ministarske fotelje možeš”vrcit” ali prosvjetar ne gubi posao. Hajde radite treba nadoknadit gradivo. Nezaposlen.

 • Roditelji, zašto šutite? Sad su ugrožena prava vaše djece, A ne prije desetak dana.Opet nastavnici veći prijatelji vašoj djeci od vas samih!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.