Video: Potresna ispovijest oca ISIL-ovca iz Bosne – “Da se mene pita, trebao bi dobiti smrtnu kaznu”

Kladušanin Ibro Ćufurović, zajedno s još jednim svojim suborcem, prvi je državljanin BiH, IS-ov ratnik i američki zarobljenik u Siriji koji će biti izručen matičnoj državi.

Taj zahtjev, da svaka država preuzme svoje državljane teroriste pa da im se sudi u njihovim zemljama, prije dva tjedna iznio je američki državni tajnik Mike Pompeo, a prije nekoliko je dana američki predsjednik Donald Trump to još jednom naglasio objavom na Twitteru: Sjedinjene Države traže od Velike Britanije, Njemačke i drugih europskih saveznika da preuzmu više od 800 boraca IS-a koje smo zarobili u Siriji i da im sude.

Bh. vlasti potvrdile su da će prihvatiti svoje državljane koji su se proteklih godina priključili borbi islamističkih terorističkih organizacija u Iraku i Siriji u tzv. Islamskoj državi te se ovih dana dogovaraju tehnikalije oko prihvata ove prve dvojice. Koliko je u ovom trenutku tamo ukupno državljana BiH, nitko ne može sa sigurnošću reći. Pretpostavlja se da bi ih moglo biti oko 120, a od tog broja je pedesetak žena s djecom po raznim kampovima ili u zarobljeništvu, piše Jutarnji list.

Najmanje 76 državljana BiH izgubilo je život u Siriji ili Iraku, uglavnom je riječ o borcima, ali je među njima bilo i pet njihovih žena te četvero djece. Dragovoljno ih se kući vratilo 50, oni su osuđeni, ali zbog teško dokazivih kaznenih djela konkretnih zločina kazne su im relativno blage pa ih je oko 35 već na slobodi.

Velika Kladuša ne zna što će s nekoliko tisuća migranata iz istočnih zemalja, postali su im toliki teret da razmišljaju da ih sve prebace u Sarajevo jer krive državne vlasti da ništa ne čine kako bi se riješili njihovi problemi. Sasvim je sigurno da neće raširenih ruku dočekati ni svojeg sugrađanina Ibru Ćufurovića, najmlađeg na popisu terorista iz BiH, koji je u rat otišao jedva punoljetan.

Otac Šefik ne želi ga više vidjeti na pragu svoje straćare, toliko je ogorčen da bi mu, kaže, presudio smrtnom kaznom.

Izdao ga

Mene on više ne zanima, kod mene nema mjesta za njega. Ja sam mu otac koji ga je 20 godina hranio, a on je, umjesto da pazi na mene sada kad sam bolestan, otišao u tuđe ratove, postao terorist u paravojsci i ubija tuđe sinove. Drugo bi bilo da je on otišao u nekoj mirovnoj misiji koja bi sprečavala te ratove, onda bih i ja drukčije reagirao.

Ali, da budem iskren, ja bih mu sudio smrtnom kaznom, kaže Ibrin otac Šefik, dodajući da ga ne zanima ni to što njegov sin sada u dalekoj zemlji ima ženu i dijete.

Razgovor se odvio pred kućerkom između mjesne ceste i asfaltne baze u Donjoj Slamnici. Dograđivao ju je nekoliko puta, sve kada bi imao novac za materijal, a nasuprot nje je još prije dvadesetak godina za tri sina počeo graditi kovačnicu koja ni danas nema krova.

U toj sam kući rođen i tu smo nekada živjeli svi, supruga Zekija i ja i naše četvero djece Ernad, Ernada, Šerif i najmlađi Ibro, a ja sam sada sam. Dok sam mogao, radio sam i hranio ih sve, sada sam bolestan i napušten. Odgajao sam ih u poštenju. Ibro je bio jak na mozgu, takav mi je trebao da razriješim imovinske probleme koje imam s kućom koju su mi još 80-ih nacionalizirali. Njega to ništa nije zanimalo, on bi samo htio da svi mi klanjamo. A kamo ga je to odvelo?, pita se Šefik kojemu se nakon Ibrina odlaska rasula obitelj jer su se supruga i djeca odselili u obližnji Rajnovac.

Ibru je u vojsku Islamske države unovačio Husein Bilal Bosnić. Šefik je bio svjedok na njegovu sarajevskom suđenju na kojem je dobio sedam godina zatvora zbog poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanja mladića za terorizam. Bosnića Šefik smatra najodgovornijim za Ibrin odlazak i svoju nesreću.

Ibro se okrenuo vjeri, mjesni hodža mu je uručio 3.000 maraka koje su mu darovali ljudi zbog predanosti pa su mu porasla krila. Onda je otišao kod tog Bilala, čuvao mu ovce i koze nekoliko mjeseci i učio vjeru. On bi ga dovozio i pričekao da pozdravi majku, mene više nije niti gledao. Ja sam mu rekao ovako: kada si toliko pametan, pokupi te svoje vjerske knjige, traži od Boga kuću i idi toj svojoj braći.

Mene je ionako smatrao nevjernikom. A što sam ja trebao, pa ja cijenim ljude po poštenju, godinama sam radio s Hrvatima i Srbima u Vojniću i tamo stanovao, a za njega svi oni nisu ljudi, nego samo nevjernici. U Gornjoj Maoči je bio na obuci, valjda su ga tamo učili pucati jer u vojsci nije bio, priča Šefik.

Sve njegove žene

Došao je jednom do Bilalove kuće, on je tada već bio u zatvoru, ali jedna od četiri ili pet njegovih žena ga je potjerala prijeteći mu policijom.

Kažem ja njoj: ti si baš pametna, tu si, a ne u Siriji, a tamo pogibaju djeca koju ste tamo prodali, kaže Šefik.

Šefik potječe iz obitelji u kojoj je bilo sedmero braće. Baš kao i njegovu, nesreća je zadesila i obitelj njegova brata Ahmeta kojemu su zbog neimaštine socijalne službe oduzele 11 djece. Dvoje ih je poznato javnosti – Maja Paola Sestrić kao zvijezda “Big Brothera” te njezin brat R. Ć. kao žrtva strašnog zlostavljanja jedne obitelji pokraj Karlovca koja ga je držala kao roba.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

 • s tim teroristima treba samo na jedan način koji oni razumiju a to je njihov iz Sirije i Iraka.Po kratkom postupku to smeće islamističko i zadojeno mržnjom na svce drugačije..
  Ovi američki politički kokošari traže da se ti teroristi i ubojice vrate u Europu..Pa zna se di je misto teroristima i ubojicama , samo luđak može tražiti od europljana da prime ubojice i teroriste u svoju kuću.Kad je taj Trump toliko pametan zašto ne pusti nekoliko milijuna meksičkih razbojnika i dilera u svoju dragu zemlju?
  Naarvno, ne pada mu napamet takva glupost u svojoj zemlji a za Evrpou njemu se živo jebe..
  Opet kažem hvala Bogu što su ih Rusi potamanili ko štakore u Siriji i Iraku.Zalud im sponzori iz Amerike i terorističke S.arabije, kad Rusi dignu svoju vojnu silu oni su za te ubojice i zločince i pencilin i terapija..
  Hvala Bogu na Rusiji.Bog je poživio.

 • Dijete je potpisalo smrtnu kaznu ocu koji ga je hranilo žao mije ocamu i treba mu pomoć ratne zločince doživotno u zatvor dobrovoljno je pristupio isilu.

 • Zna on dobro tko je njegovom sinu i mnogima isprao mozak i potpiso smrtnu kaznu. Bosic Bilal i njima slicni. Ovaj covjek je samo zrtva toga radikalnog islamskog ekstremizma koji uzima mlade ljude i unistava ih. Pravi od njih ubice, teroriste,, zombije, a drzava, institucije zmire na to. Covjek je sve lijepo rekao i obrazlozio. Tuzna prica ali nije jedina, ovakvih je na stotine. Neki sutr, neki se boje a neki progovore jer su im uzeli naj milije dijete…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.