Viadukt i Hering grade most Svilaj

Međudržavni most Svilaj preko rijeke Save te dionice autoceste u Hrvatskoj i u BiH od Odžaka do granice, prema procjeni povjerenstva, gradit će konzorcij tvrtki “Viadukt” iz Hrvatske i “Hering” iz Širokog Brijega kažu za Dnevni avaz izvori iz Državnog ministarstva prometa i komunikacija.

Povjerenstvo sačinjeno od članova Ministarstva prometa i komunikacija BiH te eksperti tvrtke “Hrvatske autoceste” izabrala je ovaj konzorcij kao najkompletnijeg i najjeftinijeg ponuđača, koji ispunjava stroge zahtjeve natječaja jednog od krucijalnih cestovnih projekata u BiH. Službeno, informaciju još nije bilo moguće potvrditi.

Ovaj konzorcij poslao je na natječaj gradnje sjevernih vrata BiH ponudu od 26.992.707 eura. Iako je najjeftiniju ponudu za gradnju dionica i objekta dao konzorcij tvrtki “Integral inžinjering” iz Laktaša i “Vektor-Integra” iz Sarajeva 22.959.088 eura, Avaz doznaje da je nju odbacilo stručno povjerenstvo.

svilaj_most_2

Također, kako doznaje Avaz, još jedna niža ponuda konzorcija “Euroasfalt”, ŽGP iz BiH i “Zagreb – montaža” iz Hrvatske nije prihvaćena, navodno zbog nevažeće dokumentacije. Stroge zahtjeve povjerenstva nije ispunila ni češka tvrtka OHL ŽS.

Stručno povjerenstvo završilo je svoj dio posla, ali je potrebno da predstavnici Europske investicijske banke (EIB), koja je kreditor projekta, daju zeleno svjetlo za uvođenje izvođača radova u posao.

Ovo je treći natječaj, nakon što su prva dva propala. Prvi u 2011. dodijeljen je austrijskom “Strabagu”, koji nije na vrijeme uveden na posao, a drugi put posao je dodijeljen hrvatskom “Viaduktu”, iako je njihova ponuda bila treća po vrijednosti, nakon čega se Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpuno povukla iz financiranja gradnje ovog mosta, pa je i taj natječaj pao 2014. godine, navodi Avaz.

Treba spomenuti da je postupak natječaja i izbora izvođača urađen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Republike Hrvatske.

(www.jabuka.tV)

11 komentara

Komentiraj: