Via Dinarica povezuje: Volonteri iz Hong Konga i drugih zemalja čiste planinske staze

Prvi međunarodni Via Dinarica kamp, koji organizira udruga Terra Dinarica, uvelike je u jeku, a ekipa od 28 ljudi trenutno radi na poboljšavanju markacije, čišćenju staza i pripremama za predstojeću sezonu. Olja Latinović iz udruge Terra Dinarica podsjetila je za Klix.ba da je prošle godine završeno trasiranje, markiranje i obilježavanje staze bijele linije Via Dinarica u Bosni i Hercegovini te da sada imaju namjeru da te stvari poboljšaju.

“Ovom prilikom, odnosno ovim kampom, hoćemo popuniti neke rupe, poboljšati markaciju, očistiti staze koje su prethodnih mjeseci zarasle. Neophodno je očistiti te staze i pripremiti ih za predstojeću sezonu. S obzirom na to da je National Geographic Traveler uvrstio Via Dinaricu u jednu od top destinacija za 2017. godinu, mi imamo tu odgovornost tako da pripremamo staze zajedničkim snagama”, poručila je Latinović. Dodala je kako ih je vrijeme omelo, s obzirom na to da ih je dočekao snijeg te da su prvobitni plan rada na dionicama morali promijeniti.

Prvobitni plan bio je da se ide raditi na dionicama na Čvrsnici, da se onda premještamo na Prenj i da za završnicu ostavljamo sekciju iznad kanjona Rakitnice i Neretve. Međutim, morali smo obrnuti redoslijed. Krenuli smo s radovima na stazi iznad kanjona. To smo završili jučer. Staza je potpuno sređena i očišćena. Ona je jedna od ljepših destinacija koja prolazi kroz BiH, a koja se tiče Via Dinarica bijele linije. Kampirali smo iznad kanjona, tako da je to bio jedan svakako nevjerojatan ugođaj”, prisjetila se Latinović. Ističe da su kamp premjestili jučer te da se sad nalaze u selu Ravna kod Jablanice.

“Mi smo kao nomadi, premjestili smo se jučer. Sad smo ovdje u selu Ravna, kod Jablanice, ispod Prenja, odnosno točnije ispod Cetine. Tu je jedan dio ekipe, nas 19, a ostatak je u planinarskoj kući Međuprnje gdje su nas ugostili partneri iz Planinarskoga društva Prenj-Glogošnica 1979. Na dionicama se radi iz dvaju smjerova, odozdo i odozgo, gdje se ekipa onda na sredini susreće, a svatko ima svoj zadatak”, kazala je Latinović, dodavši da se konkretno na ovo dionici radi na ukopavanju stubišta, pošto je staza poprilično zahtjevna. Prema njezinim riječima, staza je prelijepa, ali ima dionica koje treba dodatno osigurati, napraviti stube, očistiti i slično.

“Na terenu je 28 volontera iz osam zemalja svijeta. Imamo čak ljude koji su došli iz Hong Konga, Kostarike, Bugarske, Njemačke, Francuske… Imamo također drugare iz regije, iz Hrvatske i Srbije. I naravno, naše Bosance i Hercegovce”, poručila je Latinović, prenosi Klix.ba

Terra Dinarica je raspisala poziv početkom godine, a imali su oko 80 prijava, od kojih je odabrano 30 ljudi. Via Dinarica je projekt kojega od 2014. godine implementiraju i financiraju Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH. Ciljevi inicijative su promocija dinarskoga koridora i smanjenje ekonomskih, socijalnih i regionalnih različitosti u BiH, putem afirmacije Via Dinarice kao regionalne turističke destinacije i povećanja konkurentnosti u oblasti avanturističkoga i rekreativnoga turizma kojim se promovira prirodna baština BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.