Verbena: Savjeti za sadnju, održavanje i zalijevanje biljke verbena – Jabuka.tv

Verbena: Savjeti za sadnju, održavanje i zalijevanje biljke verbena

Uzgoj verbene nije zahtjevan, a mi vam donosimo savjete kako uspješno posaditi, uzgojiti, zalijevati i održavati ovu prelijepu ukrasnu biljku.

Verbena (lat. Verbena officinalis) sve se češće uzgaja na našem području. Zahvaljujući predivnom izgledu i jednako tako ugodnom mirisu, ova ukrasna biljka postala je pravi hit u domovima i vrtovima.

Cvjetovi verbene podsjećaju na kišobrančiće, a mogu biti jednobojni te šareni.

Cvjetovi dolaze u raznim bojama, od crvene, ružičaste, plave, ljubičaste do žute i bijele.

Razlikujemo dvije osnovne vrste verbene, a to su grmolika i puzava. Grmolika verbena sadi se u vrtovima, gredicama i na cvjetnim kamenjarima. Što se tiče puzavih verbena, ona se isključivo sade u lončanice kako bi mogle slobodno „padati“. Ova vrsta verbene idealna je za ukrašavanje balkona, sjenica i ostalih prostora oko kuće.

Ova ukrasna biljka nije zahtjevna za uzgoj, dobro podnosi jako sunce, a najbolje uspijeva upravo na sunčanim ili poslusjenovitim mjestima. Verbenu je potrebno redovno zalijevati, odmah nakon sadnje, a zatim otprilike jednom tjedno. Najvažnije je da biljku zalijevate tek kad zemlja bude dovoljno suha, nipošto nemojte pretjerivati, piše Rtl.hr.

Osim zalijevanja, verbenu je s vremena na vrijeme potrebno orezivati. Naime, grane ne bi smjele biti preduge, a također je potrebno ukloniti ocvale cvjetove. Na taj ćete način svojoj biljci omogućiti lijepo oblikovanje te obnovu cvjetova.


(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.