U Posušju se krizmalo 148 mladih

U Posušju je u subotu mladima podijeljen sakrament krizme.

Iz 148 katoličkih obitelji isto toliko srednjoškolaca prvoga razreda raznih usmjerenja pristupilo je sakramentu sv. potvrde u prostranoj kripti nove crkve Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije.

Biskup se u propovijedi osvrnuo na prvi svetopisamski odlomak Djela apostolskih (16,1-10), gdje se čita i prati kako se Pavao apostol na svom Drugom misijskom putovanju svratio u maloazijsku Listru u kuću jedne pokrštene pobožne Židovke, Eunike, i njezina muža Grka, koji se nije pokrstio, a imali su sina kojemu su nadjenuli ime Timotej – koji Boga časti. Pavao ga je na Prvom misijskom putovanju bio krstio, a sada bi ga želio uzeti u svoju misionarsku ekipu, eto kako mu je zapeo za oko.

Raspitao se Apostol kakav je mladić Timotej. Ljudi se, osobito žene natječu u pohvalama: E, da mi ga je imati za sina! E, da mi ga je imati za zeta! Sve ovako. I kada je Pavao vidio kakav je “uživao dobar glas među braćom” (16,2), ne samo u rodnoj Listri nego i u susjednoj Derbi i Ikoniju, povede ga sa sobom u misije. U ime Božje.

Krizmanico, uživati “dobar glas”, znači biti čista – čista srca iz kojega izlazi čistoća na usta, pa zato mladi Timotej ima čist jezik, bez primjesa ikakve psovke i nevaljalštine. Čistoća mu srca izbija na oči, pa zato su mu oči dostojne Boga gledati! Eto savršeno opslužuje Šestu Božju zapovijed: Ne sagriješi bludno! I Devetu zapovijed: Ni ne poželi sagriješiti bludno, ni srcem, ni jezikom, ni okom, ni mozgom!

Krizmaniče, uživati “dobar glas”, znači biti čestit – ne krasti i ne lagati, ne švercati, ne varati; eto druge dvije Božje zapovijedi, Sedma i Osma. U Timoteja sve odličan – 5! I to po sudu sve braće i sestara u Listri i Ikoniju. I nije ni poželio ukrasti. Eto opslužuje i Desetu Božju zapovijed. Tko obdržava Božje zapovijedi, taj je savršen čovjek! Timotej je savršen mladić. On je mladić na “dobru glasu”. Tako mlad, a tako savršen!

Krizmaniče i krizmanico, uživati “dobar glas” znači biti čvrst, postojan u čistoći i čestitosti. Kako prvi dan, tako svaki dan, do kraja života. Ukradeš li jednom, slažeš li jednom, odmah te bije “zao glas” nepoštena mladića ili nepoštene djevojke. Pa kakvo je čudo da je o svomu učeniku Timoteju Pavao pisao Filipljanima: “Nikoga, doista, nemam tako srodne duše, tko bi se kao on svojski za vas pobrinuo” (2,20). Timotej traži Božje interese, a ne svoje. Gleda kako će pridonijeti slavi Kraljevstva Božjega, a ne svomu džepu!

Biskup Ratko Perić je izrazio radost što je pred sobom imao 148 krizmanika i krizmanica, koji će surađivati s Duhom Svetim, ali se još više raduje da se prije desetak godina ovaj fra Jozo, danas đakon, iz krizmeničkih redova uputio za Isusom da postane svećenik, redovnik, piše Cnak.ba.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Čestitam!
    Nešto malo cura i momaka na krizmi.A bilo bi bolje,kao i prije , u petom razredu a ne sada kad su cure i momci!
    I skromno u Trget suknjama i bijelim košuljama,kako bi to bilo lijepo.
    A sad izgledaju kao maturanti ili svatovi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.