Veliko otkriće u središnjoj Bosni, Vareš “leži” na tonama zlata

Firma Adriatic Metals koja već skoro pet godina vrši istražne radove rude i minerala u okolini Vareša, došla je do rezultata prema kojima se ispostavilo da Vareš “leži” na tonama zlata, piše Klix.ba.

Otkriće ovog podatka povećalo je vrijednost dionica ove firme na australskoj burzi, a nakon istražnih radova i probnih bušotina Adriatic Metals je utvrdio da jedna tona iskopnog materijala na lokalitetu Rupice sadrži 4,6 grama zlata, 500 grama srebra, 0,9 posto bakra te druge rude.

Pomoćnik načelnika za prostorno uređenje, urbanizam privredu i financije Ermin Musa u razgovoru za Klix.ba je kazao kako su na lokalitetu Vareša i ranije postojali rudnici olova, cinka i barita, a da su 2013. godine počela istraživanja tla u okolini Vareša.

U posljednjoj dodjeli koncesije odobrena su istraživanja i eksploatacija olova, cinka i barita. Radi se na eksploataciji na ova tri materijala, a ukoliko bi se prilikom istraživanja pronašli i drugi materijali, firma je dužna to prijaviti ministarstvu koje bi poduzelo dalje aktivnosti, pojasnio je Musa.

Koncesija je dodijeljena na 25 godina, od čega je pet godina planirano za istražne radove koji se još uvijek provode.

Musa je kazao kako bi, ako se otkriju veće količine zlata, život u Varešu postao ljepši.

Ako budu utvrđene rudne rezerve koje su isplative za eksploataciju, otvorenjem rudnika bi došlo do velikih investicija i zapošljavanja. Vareš trenutno na Zavodu za zapošljavanje ima oko 1.200 nezaposlenih osoba, a s ovim projektom bi sigurno još tražili i radnu snagu iz drugih gradova, dodao je Musa.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.