Veliki uspjeh parfema od imotskog bilja inspiriranih likovima iz “Prosjaka i sinova”

Splitska profesorica biologije i kemije Višnja Žužul, inspirirana likovima Nuše i Matana iz ‘Prosjaka i sinova’, kreirala je istoimene senzualne parfeme koji dočaravaju njezin imotski kraj, a uskoro će lansirati i Vrtirepku – s esencijama biljaka uzgojenih na tamošnjim poljima

Još donedavno na spomen Nuše i Matana mnogi bi najprije pomislili na supružnike iz serijala “Prosjaci i sinovi”, no danas se njihova imena nalaze i na atraktivnim parfemskim bočicama. Za to je zaslužna Višnja Žužul (52), splitska poduzetnica rodom iz Imotskog, koja je krajem prošle godine kreirala ženski i muški miris – Nusha i Mattan. Oba parfema nadahnuta su kultnom serijom čija se radnja zbiva u Imotskoj krajini, a u samo pola godine postali su jednako popularni kao i njezini glavni protagonisti.

Ovih dana Višnja Žužul radi na novom mirisu čiji su sastojci za sada tajna, no zna se da će se zvati Vrtirepka, prema još jednom liku iz “Prosjaka i sinova”.

U Dalmaciji se parfemi prodaju u suvenirnicama i ljekarnama, a zahvaljujući društvenim mrežama sve su traženiji i drugdje u Hrvatskoj, ali i inozemstvu, a kupce imamo i u Njemačkoj, Irskoj, Švedskoj, Americi te Australiji. Vrtirepka će biti potpuno drugačija od prva dva mirisa, no i ona će sadržavati autentičnu notu po kojoj su Nusha i Mattan prepoznatljivi, kaže Višnja Žužul, čiji su parfemi svojevrsni imotski suvenir. Od esencija dvadesetak biljaka, koliko ih ima u oba mirisa, veliki je dio, naime, uzgojen na tamošnjim poljima i brdima, piše Gloria.hr.

Oba parfema nadahnuta su kultnom serijom čija se radnja zbiva u Imotskoj krajini

U Mattanu su note vinove loze, jasena, smilja te vrba s imotske rijeke Vrljike, dok su u Nushi, među ostalim, i esencije domaće ruže, đurđice, mahovine i jasmina, objašnjava Višnja Žužul te dodaje da je Mattan snažan, muževan, ali i topao, a Nusha je senzualna i ženstvena. Baš kakvi su bili likovi iz pera imotskog književnika Ivana Raosa, autora romana “Prosjaci i sinovi”.

Kad je prije nepune dvije godine došla na ideju da osmisli prvi imotski miris, u taj je pothvat krenula bez ikakvog iskustva u parfemskom biznisu.

Splitska parfumerka uistinu može biti ponosna na strelovit uspjeh svojih dviju kreacija. Po zanimanju je profesorica biologije i kemije i do prije desetak godina, kad se oprostila od profesorske karijere kako bi se posvetila obitelji, radila je u dvjema splitskim školama. Sada, pak, o proizvodnji parfema zna sve i, što joj je još važnije, ima pomoć obiju kćeri, studentice novinarstva Nikoline i buduće glumice Anđele. Dakako, njezine mirise obožava i muški dio obitelji: sin Ante te suprug Slaven.

Premda obje kćeri od rođenja žive u Splitu, zaljubljene su u Imotski

Cijeli život sam pasionirani botaničar, za što su “krivi” moj djed i otac, Paško i Milan Bago. Otac je umirovljeni profesor biologije, a djed je bio šumar i dok sam bila mala, često me vodio sa sobom u obilazak šume u blizini Modrog jezera, gdje sam odrasla. Za moj projekt posebno se zainteresirala Nikolina, koja mi puno pomaže oko marketinga. Ujedno je naš najbolji promotor jer Nusha na njoj miriše najljepše.

Premda obje kćeri od rođenja žive u Splitu, zaljubljene su u Imotski te svaki slobodni trenutak provode u našoj kući u Grubinama, rodnom mjestu mojeg supruga, govori Višnja Žužul te dodaje da muž i sin o njezinim planovima do zadnjeg trena nisu znali ništa. Rekla im je tek nakon osam mjeseci, kad je u rukama imala prvu testnu bočicu.

Kad sam kćerima rekla da želim napraviti parfem od imotskog bilja, bile su itekako iznenađene.

Željela sam ih iznenaditi, otkriva gospođa Višnja. Danas obojica ne izlaze van bez nekoliko kapljica Mattana. Ante se miriše čak i kad ide na nogometni trening. A suprug je prije nekoliko mjeseci dao izraditi drvenu kutiju za mirise, po uzoru na Matanov “mali dućan” kakav je nosio u seriji. Oba parfema, koja se prodaju u bočicama od 50 ml po cijeni od tristotinjak kuna, nastala su u čakovečkom laboratoriju ponajboljeg hrvatskog parfumera Tomislava Vrbanca. No glavni nosovi bile su Višnja i njezine kćeri.

Oko Mattana smo se odmah složile, a s Nus­­hom smo se malo namučile dok nismo prona­­šle formulu kojom smo bile zadovoljne sve tri. Htjele smo da ima nostalgičnu notu, ali i da bude trendovski jer je i ova naša parfemska priča suvremena verzija najpoznatije televizijske ljubavi u Imotskom. Odnedavno su u redizajniranoj ambalaži, s likovima Nuše i Matana, koju je osmislio Imoćanin Danko Šimunović, inače student Umjetničke akademije u Splitu, kaže Višnja Žužul, koja ima mnogo planova za svoje mirisno carstvo. Nedavno je predstavila liniju sapuna, a radi i na novom parfemu.

U Imotskom se proizvode parfemi s potpisom Nuše i Matana

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.