Veliki telekomunikacijski objekt ”niče” iznad Posušja

Na lokaciji Velika Gradina, ujedno najvišoj točki posuškog brda Radovanj, u tijeku je podizanje novog antenskog stuba čija će namjena biti prijenos radijskog, TV signala i usluga telekomunikacijskih operatera.

Projekt Općine Posušje, gradnja nove TKC infrastrukture, pokrenut je nakon velikih oštećenja postojeće rešetkaste konstrukcije preko 40 godina starog stupa i mogućnosti kolapsa, čime bi uz veliku materijalnu štetu došlo do prekida distribucije prije svega programa lokalnog radija, ali i drugih pružatelja RTV usluga, telefonije i prijenosa podataka.

Nakon izrade glavnog projekta i procedure izbora izvođača radova, prionulo se zemljanim radovima pripremanja terena za postavljanje segmenta nove konstrukcije. Njenim povezivanjem na vrhu Radovnja će se izdići 30 metara visoka čelična građevina, za trećinu veća od postojeće, što će značiti i više kapaciteta za postojeće i buduće korisnike.

Po podizanju stupa, uslijedit će i radovi na postavljanju objekata za smještaj elektroničke opreme u njegovoj neposrednoj blizini, kao i uređenje i ograđivanje novog kompleksa. U posljednjoj fazi pak, predviđeno je preseljenje opreme postojećih korisnika i demontaža starog stupa.

Proces obnove TKC infrastrukture na Radovnju koji će biti završen još ove godine, najbolje će osjetiti lokalni Radio Posušje jer se uz adekvatniji smještaj, planira i obnavljanje dijela odašiljačke opreme čime će se doprinijeti, u tehničkom smislu, pouzdanijem radu najstarije medijske kuće u zapadnoj Hercegovini, koja ove godine proslavlja 40 godina rada, objavljeno je na Facebook stranici Općine Posušje.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Ma sta ti je…kako ce sad tek gradjani nazalost pobolijevat.U nasem Sirokom skoro da nema kuce sa bolesnom osobom .Otkud to pitam ja i sebe i vas i uzasno mi je vidjet okolo svako jadi na nesto.

  • Vrh tj. najviša točka posuškog brda Radovanj ili bilo kojeg se nikad ne dira, nego se uvijek gradi pored toga ili na nekom manje značajnom brdu se postavlja ovako nešto.

    • @14:31 poći od onoga što se jede, pije i kako se generalno živi; @14:57 itekako se dira, a da je Radovanj nešto posebno značajan i nije; @15:32 gramofoni su na zapadu itekako tražena roba, tako da i nije neka usporedba, a bez mobilnog operatora nema ni jeftinog interneta u pokretu (bar za sada). Sateliti i Muskova šema je trenutno višestruko skuplja i inferiorna na više polja. Namjena je u područijima gdje nema alternative; @16:19 možemo se načelno složiti, ali nema veze s ovim slučajem.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.