Veliki Daniel Day-Lewis i njegovih 5 sjajnih filmova

Daniel Michael Blake Day-Lewis (rođen 29. travnja 1957.), britanski je glumac koji je rođen u Londonu, a 1993. je postao irski državljanin.

Nakon studija u kazališnoj školi Bristol Old Vic, Day-Lewis je nastupio u brojnim predstavama i filmovima koji su mu donijeli tri Oscara, dvije BAFTA nagrade i jedan Zlatni globus.

U sredini svoje karijere je postao poznat kao jedan od najizbirljivijih glumaca u filmskoj industriji, nastupivši tako u samo četiri filma zadnjih deset godina.

Postao je poznat i po konstantnoj posvećenosti svojim ulogama i istraživanjima u pripremi istih.

Zbog svega navedenog vidite, a on i dokazuje o kako posebnom glumcu je riječ. Zato vam portal Jabuka.tv donosi neke od njegovih najboljih filmova…

There Will Be Blood (Bit će krvi)

Daniel Plainview mukotrpno i uporno traži naftu. Obilazi farmere i jeftino kupuje zemlju čija vrijednost višestruko naraste nakon što dovede svoje bušotine, a pritom mu društvo prati njegov mali sin H.W.

Kada dobije informaciju o važnom nalazištu na posjedu obitelji Sunday, Daniel odlazi na pregovore o otkupu. On se uspijeva dokopati zemlje, ali zauzvrat mora osigurati veliku donaciju mladom Eliju Sundayu, koji želi postati glavni propovjednik u tom kraju.

Zahvaljujući plodnim bušotinama Daniel postaje iznimno moćna osoba, ali Eli mu je i dalje velika konkurencija.

Lincoln

Dok se građanski rat razbuktava, američki predsjednik, kojeg utjelovljuje izvanredni Daniel Day-Lewis, bori se sa stalnim krvoprolićem na bojištu i sa velikim nesuglasicama unutar vlastitog kabineta vezanim uz njegovu namjeru da oslobodi sve robove.

Njegova hrabrost, čvrsta moralna stajališta i odlučnost, njegovi odabiri i odluke promijenit će sudbinu generacija koje dolaze.

Phantom Thread (Fantomska nit)

U londonskom svijetu mode 1950-ih godina, beskompromisni krojač čiji intrigantni karakter tumači Daniel Day-Lewis, dobija narudžbu s kakvom se dotada nije susreo: kreirati odjeću za pripadnike visokog društva te samu kraljevsku obitelj.

In the Name of the Father (U ime oca)

Godine 1974. u jedan londonski pub pripadnici IRA-e podmetnuli su bombu od koje je poginulo više ljudi. Tada je situacija u Sjevernoj Irskoj bila posebno napeta. Britanska je vlada donijela i jedan izvanredni zakon koji je omogućavao policiji da ljude osumnjičene za terorizam zadrži u zatvoru do sedam dana i bez uhidbenog naloga.

Tih je dana u potrazi za poslom u London iz Belfasta stigao mladić po imenu Gerry Conlon. Još se u Belfastu, gdje su i dalje živjeli njegovi roditelji te mlađa braća i sestre, bavio sitnim kriminalom. Međutim, cijela obitelj nije htjela imati nikakve veze s politikom, a pogotovo ne s IRA-om.

U Londonu ga nakon eksplozije u pubu uhiti policija s troje prijatelja. Pod pritiskom javnosti, a željni da što prije pronađu krivce, policajci ih tako grubo ispituju i fizički muče, da to četvoro nevino optuženih prizna da su teroristi.

The Last of the Mohicans (Posljednji Mohikanac)

Godine 1757. u tijeku je bila treća godina rata između Engleske i Francuske za prevlast na sjevernoameričkom kontinentu.

Borba se vodila i na rubovima divljine, a obje strane su angažirale i usluge Indijanaca te civile. Premda protiv svoje volje, u sukob će biti uvučena i trojica muškarca, posljednji pripadnici Mohikanaca, koji se nalaze kod granice divljine pokraj rijeke Hudson.

Oldboy: Briljantan film koji nije za svakoga

Jedan od njih, Hawkeye zapravo je bijelac, ali usvojio ga je Chingachgook i on se osjeća Mohikancem. Unatoč tomu što se borbe približavaju, a neki njihovi prijatelji pristupaju civilnim vojnim snagama na strani Engleske, oni se ne žele angažirati.

Ovdje možete pronaći preporuke za filmove i serije

(www.jabuka.tv | K.A.)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.