Veliki broj umjetnina ukraden u BiH, Francuska nudi pomoć

U Bosni i Hercegovini u posljednjih 20 godina nestalo je na tisuće umjetnina, a dodatni problem je što ne postoji nacionalna baza koja bi pokazati njihov točan broj.

Pomoć bh.nadležnim organima u borbi protiv krijumčarenja umjetninama dat će Francuska, čiji stručnjaci će podučavati domaće suce, tužitelje, policijske organe i predstavnike drugih ustanova, koje se bave borbom protiv krijumčarenja umjetnina.

Sporazumom o suradnji u tom pogledu u četvrtak su u Banjoj Luci potpisali predstavnici Centra za edukaciju sudaca i tužitelja Republike Srpske i Ambasade Francuske u BiH.

Načelnica Sektora za stručno usavršavanje u Centru za edukaciju sudaca i tužitelja Srpske Mila Čolić ukazala je na značaj provedbe tog dokumenta, jer je ilegalna trgovina umjetninama na trećem mjestu, nakon, nakon trgovine oružjem i narkoticima.

Ambasador Francuske u Bosni i Herecegovini Guillaume Rousson rekao je da se ta zemlja desetljećima bavi temom ilegalne trgovine umjetninama te ukazao na važanost zajedničkog rada svih nadležnih organa u suzbijanju tog problema.

Sporazum je potpisan u okviru seminara o temi “Ilegalna trgovina umjetninama u BiH”, koji su organizirali Centar protiv krijumčarenja umjetninama, u suradnji s Ambasadom Francuske u BiH, Centrom za edukaciju sudaca i javnih tužitelja RS i Centrom za kulturu Tuzla.

Predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama Dženan Jusufović istaknuo je da je seminar prilika za razmjenu iskustava institucija na različitim razinama s ciljem da se uspostavi šira mreža borbe protiv ilegalne trgovine umjetninama.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.