Velike poplave u sjeveroistočnoj Bosni, najkritičnije stanje u Kladnju

Prvi značajniji rast vodostaja na području Kladnja zabilježen je jutros u pet sati, a dosad je poplavljeno blizu 50 objekata.

Načelnik ove općine Jusuf Čavkunović za Klix.ba je kazao da se stanje usložnjava iz minute u minutu, naglasivši da je već proglašeno stanje prirodne nesreće.

Veliki dio poljoprivrednih površina je poplavljen, a voda trenutno prijeti odnijeti nam šest mostova te smo raposredili dizalice i mehanizaciju. Čistimo sve ono što nam nanosi voda, nažalost kiša ne prestaje padati. Put Tuzla – Kladanj na pojedinim dionicama već je pod vodom, kao i put Kladanj – Vlasenica, kazao je za načelnik Kladnja.

Kada je riječ o Srebreniku, kako je ranije objavljeno u medijima rijeka Tinja se izlila u naselju Špionica Centar gdje je u prekidu cestovna komunikacija na putnom pravcu Srnice Donje – Špionica.

Iz Civilne zaštite TŽ su naveli da je na području Srebrenika poplavljen veći broj stambenih objekata, kao što su objekti pošte, ambulante te zgrade mjesne zajednice, uz poljoprivredna zemljišta.

U naselju Špionica poplavljeno je 20 stambenih objekata i oko 400 duluma poljoprivrednog zemljišta. U naselju Gornji Srebrenik poplavljena su dva stambena objekta i pojavila se dva nova klizišta koji ugrožavaju stambene objekte (kuće). U naselju Potpeć Blagići površinske vode poplavile su dva stambena objekta, a u naslju Lisovići poplavljeno je više stambenih objekata i pričinjena je veća šteta na poljoprivrednim usjevima, kazali su iz Civilne zaštite TŽ.

Kišne padaline dovele su i do izlijevanja rijeke Spreče na nekoliko lokaliteta, a stambeni objekti su poplavili u naselju Orahovica, potvrdio je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić. On je istaknuo da su ekipe spremne za djelovanje u slučaju pogoršanja situacije, a građani su pozvani na pojačan oprez.

Dosadašnje padaline prouzrokovale su povećanje vodostaja u vodotocima prve i druge kategorije. Tako je na vodotoku rijeke Spreče voda izlila na više mjesta i poplavila je oko 20 hektara poljoprivrednog zemljiša. Ostalo vodotoci druge kategorije su u blagom porastu, tako da ukoliko se produže padaline moglo bi se dogoditi izlijevanje iz korita, izjavio je za Klix.ba Mustafa Bajić, šef Civilne zaštite Gračanice.

On je dodao da su zabilježena oštećenja na pristupnim i makadamskim putevima.

Situaciju pratimo te ćemo vidjeti u idućem razdoblju što će se dalje događati, s obzirom na to da je Federalni hirdometeorološki zavod najavio obilnije padaline u naredna 24 sata, naveo je Bajić.

Rijeka Gostelja izlila je iz svog korita u mjestu Đurđevik, na dijelu magistralne ceste Tuzla -Sarajevo, zbog čega je u potpunosti obustavljen promet, potvrdila je glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova TŽ Amra Kapidžić. Trenutno na ovom području nema značajnijih materijalnih šteta.

Spreča i bujični potoci ugrožavaju stambene objekte u naseljima Ciljuge, Đurđevik, Golubinjak, Višća, Barice, Suha. Pripadnici civilne zaštite su na terenu, naveli su iz civilne zaštite TK.

Na području Sapne reaktivirano je jedno klizište koje ugrožava stambeni objekt, a otežano je i prometovanje lokalnim cestama zbog izlijevanja potoka.

Stanje na prostoru općine Čelić u posljednja 24 sata izazvano kišnim padalina se usložnjava, a kako navode iz Županijske civilne zaštite, vodostaji rijeka Šibošnice i Gnjice su u porastu i prijete brzom izlijevanju. Lokalne rječice i potoci su se izlili iz svojih korita i plave lokalne cestešto otežava normalno odvijanje prometa te je evidentno da se na velikom broju lokalnih ali i regionalnih putnih pravaca promet odvija jednom trakom uz veliki oprez učesnika u prometu.

Najveće problemelokalnom stanovništvu zadaju bujični potoci koji su već izliveni na poljoprivredno zemljište i iz sata u sat ugrožavaju i stambene objekte. Najteža situacija je u naselju Brnjik, Drijenča, Nahvioci, Šibošnica i Čelić. Prijavljena su nova tri klizišta i aktiviranje 14 starih koja ugrožavaju lokalne ceste i stambene objekte, kazali su iz Civilne zaštite TŽ.

Trenutno je najpovoljina situacija na području Gradačca, a gradonačelnik Edis Dervišagić je rekao da i pored obilnijih kišnih padalina značajnije štete nisu nastale.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.