Velika potraga za nestalim državljaninom BiH u Hrvatskoj

U potragu za nestalim dvadesetosmogodišnjim bh. državljaninom, koju su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) pokrenuli u nedjelju na širem području mjesta Podaca i Gradac kod Makarske, jučer se uključila i letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane, piše Večernji list BiH.

Otišao u planinu

Ministarstvo obrane priopćilo je da je letačka posada vojnog helikoptera Mi-8 MTV potporu u potrazi za tom nestalom osobom HGSS-u pružala i u nedjelju.

HGSS je ranije objavio kako u potrazi za nestalim državljaninom BiH (1989. godište), koja traje od nedjelje kod mjesta Podaca, sudjeluju 32 spašavatelja iz Makarske, Splita i Dubrovnika te kolege iz bosanskohercegovačke Gorske službe spašavanja iz Posušja, Mostara, Gruda, Širokog Brijega i Sarajeva.

Ističu kako je pretraga po zahtjevnom brdovitom terenu Biokova uz vrlo visoke temperature iznimno teška. Tijekom akcije potrage za nestalom Poljskom državljankom u nedjelju oko podneva HGSS-ovci su dobili dojavu o nestalom stranom državljaninu u Podacama te su ekipe krenule u potragu. Državljanin BiH uputio se iz starog sela prema planini.

– Tražimo lociranje mobitela i pomoć helikoptera jer na ovim temperaturama pas nema izoštren njuh i treba čekati noć – kazali su iz HGSS-a.

Jedanaesta akcija

– Ovo je jedanaesta akcija potrage i spašavanja u ovoj godini u kojoj su sudjelovale letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera – kazali su iz MORH-a.

U nedjelju, nakon pet dana potrage, pripadnici HGSS Gospić na predjelima Biokova pronašli su mrtvu Poljakinju. Istog dana u 20.10 zaprimili su poziv za pomoć od planinara koji se nalazio na južnom Velebitu na području između Jelove Ruje i Panosa.

Očito je kako, unatoč preventivi, lecima koji se dijele i svim mogućim upozorenjima, do jednog dijela ljudi ne dopire upozorenje kako je upuštanje i odlazak put Biokova jako opasan.

(www.jabuka.tv)

 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.