Trebaju li trudnice konzumirati dodatke prehrani?

Buduće majke trebaju uzimati obroke koji će osigurati energiju kako za njih tako i za dijete.

Dodaci prehrani doprinijet će dovoljnom unosu potrebnih hranjivih tvari za pravilan razvoj fetusa.

Sigurno ste čuli za različite dodatke prehrani namijenjene trudnicama.

Oni sadrže dodatne vitamine, hranjive tvari i minerale koji su potrebni za zdrav razvoj vaše bebe, a uobičajena prehrana ne sadrži ih dovoljno. U trudnoći se povećava potreba za bjelančevinama, kalcijem, folnom kiselinom i vitaminima, piše 24sata.hr.

Dodatke prehrani dobro je konzumirati jer, kako pokazuje analiza kanadskih znanstvenika, djeca majki koje su tijekom trudnoće uzimale vitaminske dodatke i folnu kiselinu imala su manje rizika za obolijevanje od malignih bolesti.

O prepoznatoj dobrobiti dodataka prehrani te njihovoj sve češćoj konzumaciji govori i istraživanje koje je preveo Odjel nutricionističke medicine i Tehničko sveučilište u Münchenu (TUM) u kojem se pokazalo kako čak 97% žena uzima najmanje jedan dodatak prehrani za vrijeme trudnoće, a čak dvije trećine započinje s uzimanjem dodataka i prije trudnoće.

Folna kiselina…

Već prije začeća treba početi s konzumiranjem dodataka prehrani koji sadrže folnu kiselinu. Pronaći je možete u namirnicama kao što su: žitarice, zeleno lisnato povrće, voće, jaja i sojine sjemenke.

Stručnjaci preporučaju i dodatan unos kiseline putem tableta. O količini koju trebate unositi savjetujte se s vašim liječnikom, no najčešće se ženama preporuča svakodnevna doza od 400mg.

Dodatke folne kiseline važno je uzimati i do 12. tjedna trudnoće jer nedovoljna količina folne kiseline može dovesti do pobačaja ili defekta neuralne cijevi u fetusu. Više informacija o važnosti ove kiseline u trudnoći pročitajte na linku.

Željezo…

Istraživanja objavljena u časopisu BMJ pokazala su kako se redovitim unosom željeza kao dodatka prehrani smanjuje mogućnost niske porođajne mase kod djeteta i razvoj anemije kod majke.

Trudnicama se potreba za željezom povećava s 15mg na 30mg dnevno.

Važno je, pored uzimanja željeza u obliku tableta, povećati unos namirnica koje su bogate željezom kao što je nemasno crveno meso, srdele, orašasto voće i bučine sjemenke.

Vitamin A…

Ovaj dodatak prehrani treba uzimati u dozi od 750-770mg tokom trudnoće. Pomaže u pravilnom rastu i razvoja fetusa te povećava imunitet.

Vitamin dolazi u dva oblika: kao beta-karoten i kao retinol. Nalazi se u različitom voću i povrću, mlijeku, žitaricama, teletini, itd. Vitamin A važno je uzimati kao dodatak prehrani jer, osim gore navedenog, pomaže u razvoju djetetovog živčanog, dišnog i krvožilnog sustava.

Kalcij i magnezij…

Važni su za razvoj kostiju bebe, zdrav rast mišića, živaca i srca, a pomažu i u procesu zgrušavanja krvi te regulaciji krvnog tlaka.

Važno je da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu kalcija od 1.000-1.200mg. Najpoznatiji prirodni izvori kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi.

Magnezij pak sudjeluje u rastu tkiva, kako majke tako i fetusa. Preporučena dnevna doza iznosi 350-360mg, a najveći prirodni izvor magnezija je zeleno lisnato povrće poput kupusa, blitve i kelja.

Omega-3 masne kiseline…

Ovi esencijalni nutrijenti imaju važnu ulogu za neurološki i vidni razvoj bebe. Dovoljna količina ovih masnih kiselina smanjuje rizik od prijevremenog poroda, toksemije i postpartalne depresije.

Najpoznatiji prirodni izvor omega-3 masne kiseline je plava riba, a ako ne volite ribu posegnite za bundevom, chia sjemenkama i orasima.

Važno je napomenuti i kako uzimanje ovih masnih kiselina kao dodatka prehrani smanjuje nastanak degenerativnih bolesti u kasnijem životu djeteta.

Dodatke prehrani poželjno je uzimati u trudnoći jer je teško ili čak gotovo nemoguće unijeti sve potrebne hranjive tvari, vitamine i minerale kroz svakodnevne obroke.

Započnite s uzimanjem dodataka bilo da tek planirate trudnoću ili već jeste u blaženom stanju i osigurajte vašoj bebi pravilan razvoj.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.