Velika pobjeda Hrvata u Središnjoj Bosni

Na Lokalnim izborima održanim u nedjelju, stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH osvojile su ukupno osam načelničkih pozicija u županijama Zeničko-dobojskoj i Središnjoj Bosni.

Stjepan Dujo, kandidat HNS-a BiH za načelnika Novog Travnika pobijedio je u izbornoj utrci trojicu protukandidata. Dujo je, podsjetimo, na prošlim izborima 2018. grubo pokraden kada mu je nestajalo 112 glasova iz dijaspore koje SIP nije htio zbrojiti.

HNS BiH obranio je mandat u Vitezu pa je novi načelnik Boris Marjanović kojem je protukandidat bio SDA-ov Advan Akeljić.

I u Kiseljaku gdje je pobijedio novi – stari načelnik Mladen Mišurić Ramljak. Jednaka je situacija i u Žepču gdje je mandat ponovno osvojio Mato Zovko.

U Dobretićima je, također, novi – stari načelnik Ivo Čakarić (HSS Stjepan Radić).U Kreševu je, također, Renato Pejak obranio mandat načelnika općine, kao i Zvonimir Anđelić u Usori.

U Varešu vodi HDZ-ov kandidat Zdenko Marošević ispred SDA-ove kandidatkinje Enide Imamagić.

Busovača, Jajce i Gornji Vakuf – Uskoplje, općine su u kojima kandidati stranaka HNS-a BiH nisu pobijedili, pa su tamo ostali novi- stari SDA-ovi načelnici Asim Mekić, Edin Hozan i Sead Čaušević. Neslužbeno, u Jajcu i Gornjem Vakufu – Uskoplju postoji realan prostor za politički preokret kada pristignu i dopisni glasovi iz inozemstva, piše Dnevnik.ba.

U Travniku vodi SDA-ov kandidat Mirsad Peco koji je u nedjelju preminuo od posljedica koronavirusa. SDA traži ponavljanje izbornog procesa, a pojedini analitičari predlažu i uključivanje Venecijanske komisije u cijeli slučaj. Vahid Šehić, bivši član SIP-a danas je istaknuo kako je logično da načelnik bude drugi kandidat po broju osvojenih glasova iza preminulog Pece.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Kiseljak i Žepče,tu smo većina i mirni smo jedno vrijeme. Dobretići su malo mjesto,manje od Kočerina,potpuno nebitno mjesto i tu žive samo Hrvati.Kreševo i Usora su mala mjesta al Hrvati su u njima velika većina. Vareš je osvojen opet al glasovima muslimana. Oni su ovog iz HDZ izabrali i prije jer je bivši nacelnik bio ogromna lopina,sad je u zatvoru. Ne mislim da cemo sljedeće dobiti tu. E sad,u Vitezu u 200-300 glasova smo došli a imali samo jednog kandidata. Baš se vidi koliko ljudi odlaze. Za sljedeće izbore mislim da će biti velika borba. N.Travnik smo dobili zahvaljujući 2 jaka kandidata od Bošnjaka,pogrešnog su podržali SDA i SDP i uspjeli smo to iskoristiti. Da se niau tu zeznuli,pobjedili bi za 2000 glasova. Pejaković ima šanse sto je protukandidat umro i jer je distanciran od bilo kakvog nacionalizma. On je neki jugoHrvat al je dobar dečko. U Uskoplju gdje su dva jaka kandidata od Bošnjaka podjelili glasove,opet ih nismo dostigli. U Busovači ni blizu. Jajce ni blizu. Prividno djeluje da smo dobro prošli al smo samo imali puno sreće. Izumiranje i iseljavanje Hrvata je toliko veliko da mu gotovo i nema povratka. Samo zahvaljujući gospodarstvenicima i državnim ustanovama ovo malo Hrvata je ostalo

  • Bosnjaci ce se ujediniti oko Mostara, biracko tjelo im je disciplinirano i hrvati gube Mostar. Zivi bili pa vidjeli. Nasi klaunovi misle da gofinama mogu krasti i lagati svoj marod i onda traziti podrsku… Ovo gdje su hrvati dobili nacelnike pa logicno tu smo vecina a oporba ne postoji…

  • Zar je bitno koja će stranka dobit izbore? Nije rat da će neko nekog progonit. Najvažnije je da oni koji dobiju izbore rade pošteno za sve građane. Što se tiče Hrvata i Muslimana nisu trebali nikako ratovat, problem je samo bio da je Alija želio potpunu dominaciju Muslimana na cijelom Teritoriju BiH pa je odbijao svaku pomisao na kantonizaciju ili federalizaciju.

  • Kako je moguće da legitimni od SDA Sejdo ni u jednom gradu s hrvatskom većinom nije pobijedio? Gdje to još ima da naš president “iz našeg reda” niti jedan grad hrvatski ne osvoji. Pa to je debakl!
    Pišu li mediji o tome?

  • Ravno, Neum, Stolac, Čapljina, Mostar, Čitluk, Široki Brijeg, Ljubuški, Grude, Posušje, Prozor-Rama, Tomislavgrad, Livno i Kupres, srednja bosna, 6-7 većinskih hrvatskih općina, zna se koje su, i posavska županija (Orašje, Odžak i Domaljevac). Okupi se hrvatski narode oko HNS-a, nema nam druge. Bravo za Novi Travnik, Vitez, Busovaču, Kreševo, Kiseljak, Žepče ..
    Sad, 20.12. Mostar. U Mostaru živi više Hrvata, zapadni dio duplo je veći od istočnog, tu je sjedište hrv. stranaka, Hrvatski narodni sabor, Bolnica, Sveučilište, aerodrom, konzulat, itd.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.