Velika Britanija razmatra uvođenje sankcija političarima iz BiH

Velika Branija dijeli zabrirnutost zbog stalnog jačajanja napetosti u BiH i spremna je pridružiti se politici sankcioniranja političara koji su za to odgovorni, potvrdio je u ponedjeljak britanski veleposlanik u BiH Matthew Field.

U intervjuu za Dnevni avaz, Field je kazao kako vlada u Londonu upravo razmatra moguće poduzimanje konkretnih mjera u odnosu na BiH, uključujući nametanje sakcija. Takve bi mjere, kako je pojasnio, trebale biti rezultat usuglašenog pristupa s drugim partnerima iz međunarodne zajednice.

Sankcije nisu čarobni štapić, ne mogu riješiti sve izazove s kojima se ova zemlja suočava no mogu biti koristan način supotstavljanja onima koji vjeru­ju da mogu djelovati ne­kažnjeno, kazao je Filed.

Istaknuo je kako glavna prijetnja po stabilnost BiH dolazi iz Republike Srpske čije vlasti idu “vodi opasnim putem podjela”. Takva politika, kako je kazao britanski veleposlanik, može dovesti samo do sve veće izolacije RS, a posljedice će osjetiti građani tog entiteta.

Ne možemo i nećemo dopustiti zlonamjernim akteri­ma da podijele ovu zemlju niti da unazade napredak postignut u posljednjih 26 godina, kazao je Field.

SAD je ranije ovog mjeseca nametnule sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i njegovom pravnom savjetniku Milanu Tegeltiji označivši ih odgovornima za pokušaje rušenja ustavnog poretka BiH, ali i za umiješanost u korupciju.

Neke od najutjecajnijih članica Europske unije, poput Njemačke, snažni su zagovornici uvođenja sankcija političarima iz BiH koji dovode u pitanje opstanak te države no na razini Unije još nema odluke o tome hoće li se takve kaznene mere uvoditi.

Vlasti RS predvođene Dodikom naznačile su kako unatoč sankcijama neće odustati od planova za donošenje zakona kojima bi se s države na entitet prenijele ovlasti na planu obrane, pravosuđa i prikupljanja poreza i carina. Prijedlozi takvih zakona mogli bi biti poslani na razmatranje i usvajanje parlamentu RS već u veljači.

(www.jabuka.tv | Foto: Srna)4 komentara

  • britanija saučesnik i zločinu nad hrvatima u blajburgu predali se englezima a ovi ih prosjedili partizanima samo da unište hrvate i hrvacku italija austrija sve su bile zemlje sa švabam kao nacisti jedino su hrvacku ugasili i nikad nisu se ispričali hrvackom narodu to su lopovi banda osvajačka samo pljačkaju i kolonije stvaraju

  • Englezi i Francuzi zakuvali i prvi i drugi svjetski rat a sada mute u Ukrajini nebi li konačno uklonili Rusiju. Ukrajinci naivni umjesto da kao Austrija proglase absolutnu neutralnost oni dozvoljavaju da ih ovi ponovo uvuku u katastrofu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.