Velik broj hodočasnika iz Crnih Lokava i Mokrog stigao na Brig, 19 trkača istrčalo minimaraton – Jabuka.tv

Velik broj hodočasnika iz Crnih Lokava i Mokrog stigao na Brig, 19 trkača istrčalo minimaraton

Posljednjih godina skupina hodočasnika iz Crnih Lokava krene pješice od spomenika svim žrtvama u svom selu do ratnog skloništa na Brigu na dan stravičnog partizanskog zločina 1945. Drugu godinu zaredom priklučila im se i manja skupina entuzijaista koji su istrčali minimaraton dug 16,5 kilometara.

Crnolokvani već sedmu godinu organiziraju hodočašće na Brig, a drugu godinu zaredom na incijativu i ideju nekadašnjeg nogometaša Širokog Brijega Ivice Galića trči se i minimaraton.

Uz njih na Brig hodočaste i mještani Mokrog. koji su također u velikom broju stigli na Brig, a krenuli su iz svog sela okupljeni kod spomenika svim poginulim Mokranima u II. svjetskom ratu, poraću i u Domovinskom ratu.

Zajedno su se mještani oba sela okupila na Brigu kod ratnog skloništa gdje ih je dočekao dočekao fra Miljenko Stojić, koji je s njima zajedno uputio molitve za sve nevine žrtve.

Prošle godine bila su četiri trkača, a ove godine bilo je skoro pet puta više, njih 19. Krenuli su u 12:15 sati iz Crnih Lokava, a trebalo im je oko sat i pol do Briga.

Molitvom obilježen najtužniji dan u povijesti Širokog Brijega

Možemo reći da je sada već postalo tradicionalno hodočašće iz našega sela do ratnog skloništa na Brigu, u čast žrtvi pobijenih franjevaca i svog širokobriješkog puka, a prošle godine nas četvorica smo istrčali minimaraton. Ove godine nas ima nekoliko puta više i jako sam sretan zbog toga.

Mještani Crnih Lokava tradicionalno hodočaste na Brig na dan Pada Širokog Brijega

Nadam se kako će ovaj minimaraton postati tradiocionalan i da će nam se priključiti trkači iz cijelog Širokog Brijega te da će nas iz godine u godinu biti sve više.

Ivica Galić

Dionica nije nimalo lagana, stoga je potrebno biti barem u solidnoj kondiciji, ali i mi smo išli nešto laganijim tempom, jer cilj je bio da svi zajedno dođemo na odredište i poklonimo se žrtvi naših franjevaca, a pobjednika i nagrada u ovom minimaratonu nema niti treba biti, kazao je Ivica Galić, glavni organizator trčanja minimaratona za portal Jabuka.tv.

Za mene osobno ovo je bila velika čast i najmanja žrtva koju sam mogao dati u čast svim pobijenim fratrima koji su nama ostavili primjer življenja katoličanstva, tako što su dali svoj život za vjeru i Isusa, kazao je jedan od sudionika u minimaratonu Slaven Mustapić za portal Jabuka.tv.

76 godina od pada Širokog Brijega

 

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.