76 godina od pada Širokog Brijega – Jabuka.tv

76 godina od pada Širokog Brijega

U Širokom Brijegu od 4. do 7. veljače traju “XI. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u spomen na stradanje njih i širokobriješkog puka, a 7. veljače dan je od posebne važnosti za Široki Brijeg i Županiju Zapadnohercegovačku.

Naime, Grad Široki Brijeg 2013. godine donio je Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega, a Županija Zapadnohercegovačka 2014. godine donijela je Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom komunističkoga zlosilja Županije Zapadnohercegovačke.

Ovaj događaj većina stanovnika Širokog Brijega tumači kao pad Širokog Brijega, dok je u povijesti često tumačen i kao oslobođenje jer su na današnji dan prije 76 godina partizani ušli u Široki Brijeg te počinili strašne zločine u franjevačkom samostanu na Brijegu.

Naime, prema povijesnim izvorima, za vrijeme Drugoga svjetskog rata, pored ustaša, u gradu su bile smještene i talijanske te domobranske postrojbe.

6. veljače 1945: Dan kada je napadnut Široki Brijeg

U srijedu ujutro, oko 11 sati toga kobnog 7. veljače partizani su probili zadnje linije ustaško-talijansko-domobranske obrane te su ušli u Široki Brijeg.

U širokobriješkom franjevačkom samostanu pronašli su 12 fratara te nekoliko učenika koji su se skrili zbog sigurnosti. Potom su partizani iz zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanoga u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana izveli sve fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu ubili, a neke i žive spalili.

Dan prije, pedesetak osoba, među kojima i devet fratara i 30 učenika, sakrilo se u fratarsku mlinicu, uz današnju Ulicu pobijenih franjevaca u Širokom Brijegu, te su se 8. veljače, nakon prestanka napada, vratili u samostan. Tu su ih dočekali partizani te ih odveli u nepoznatom smjeru.

U posljednjih nekoliko godina otkriveno je da ih je najviše ubijeno u okolici Zagvozda.

Djelomično uništena spomen-ploča partizanskim vojnicima u Klancu (Trg svetog Ante) u Širokom Brijegu

Njemačko-ustaško-domobranske postrojbe imali su 4.000 mrtvih, a partizani oko 800.

Sljedećih dana i mjeseci, partizani su uhitili i ubili na stotine nedužnih civila, tako da je u Drugom svjetskom ratu i poraću, statistički, ubijen svaki deseti stanovnik Širokog Brijega.

Župa Široki Brijeg godine 1940. imala je 8.004 stanovnika. Procjenjuje se da je stradalo u Drugom svjetskom ratu i poraću na području općine između 786 i 2.157 osoba.

Kuriri 11. dalmatinskog korpusa

Po okončanju borbi, partizani su uspjeli zarobiti oko 1.400 njemačkih i hrvatskih vojnika, a čelnici tadašnje OZNA-e, tih su dana, dali uhititi preko 2.000 Širokobriježana.

Uništeno je kulturno blago, zajedno sa samostanskim, crkvenim i školskim inventarom, a zgrade su teško oštećene.

Široki Brijeg svake se godine prisjeti žrtve pobijenih franjevaca i puka

Dvije godine nakon rata spaljene su matične knjige vođene od 1753. godine, a franjevci protjerani. Nakon tih teških stradanja, Široki Brijeg je desetljećima povijao rane.

Široki Brijeg: Obilježen Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk

(www.jabuka.tv)


109 komentara

 • Istina je da su komunisti ubijali Hrvate, ali istina je da su prvo Hrvati po njemačkom komandom poubijali sve koji nisu bili na njihovoj fašističkoj strani, sad vas pitam jeli to naša vjera? Hrvat je hrvatu bio neprijatelj, za takvu politiku su glavni krivci naši švabofili koji su za Njemačku radili zloćine, zašto se nije nitko susprostavio tome? Izumitelji rasizma kao i komunizma su Njemci.

  • E moj draganče držise masona i komunista i četničke povjesti iz komunistički uđžbenika.Toje tvoje pravo ali istina je nešto drugo.

  • pa ako zele da budu iznad neka vrate Bosnu nazad. sada je Milanovicu prilika da pokaze ljudstvo. neka vrati Bosnu nazad kada su posteni svi koji nisu Hrvati na hrvatskom tlu. vama je neugodno reci da je vasa Bosna. vi u skromnosti Herceg Bosna. vasa je Bosna i trebaju vam je vratiti. to je vase i vi imate pravo reci Bosna je hrvatsko tlo i trebaju vam vratiti to. to je dug. dug vaseg zakona sa Bogom. kojeg moraju ispostovati.

  • Lucky, tko je rekao da nam je drago stk je hitler pao??
   Zao nam je sto je Široki pao pod jogosrpskukomunisticku gamad, sto je gamad napravila
   tolika zlodjela poslije
   ” oslobodenja” , sto se nije smjelo reci niti spominjati 50g sto su radili…

 • Tako je!
  Široki nije pao, nego je osloboden.
  Ili jedino ako je autor članka HITLEROV miljenik?
  Čuj zauzet široki a hitler okupirao bio cijelu europu, retardi glupi, procitajte štogod

 • Nek svatko ama bas svatko odgovara za zločine bilo kojeg oblika, počevši od lažnih iskaza, lažnih pisanja, laziranja povijesti, necinjenja na suzbijanju zla i nezakonitih radnji, povlačenju iskaza, licjermjeru, i da ono najbitnije nek svatko odgovar ne po savjesti samo nego i djelima svojim koja su protivno božanskih i ljudskim zakonima….dragane evo jedno pitanje stoji to sto si gore napisao međutim kako npr.chetnici mogu biti antifasiti, ajde mi malo to objasni…evo primjer genocid u Srebrenici pod zastavom četnika, zločini u Vukovaru i Skabrnji, pod zastavom ja i četnika zločini u Uborku i Sutini kod Mostara, sve navedeno pod zastavom četnika i ono blisko 2.svj.ratu, zločini chetnickih divizija uz pomoć talijanske bratije na području Hercegovine godine 1942…..ajde molim te de mi malo objasni meni,nekom, a koliko vidim nacitanom coeku….sorry za omaske u pisanju svaka je namjerno kreirana

  • Pa u tome je kvaka, neki cetnici su kasnije obukli partizansku odjecu i napravili zlocin, jer da su svi partizani radili to svecenika nebi bilo, prema tome cetnici, ustase i mali dio partizana to jest komunisti oni su htjeli unistit hrvatstvo i kat. Crkvu, no vecina Partizana Hrvata kao i Srba nisu bili u tome, da je to tako Crkava i Vjere danas nebi bilo ali tu smo, da je Njemacka pobjedila vjere bi nestalo, jer je Hitler planirao unistit krscanstvo jer je to smaatrao kao zidovstvo nesto sto dolazi iz od zidova jer i Isus je bio jedan od njih, osim toga na kraju bi ubili i ostale narode, htjelu su arsku odn. cistu svabsku rasu kao jedinu na zemlji.

 • DOSAD STE GOVORILI ,DA JE OSLIBODEN A NIJE PAO STA BI SADA REKA FRA ZLATKO SIVRIC I FRA DAMJAN ROZIC ILI FRA DOMINIK SUSNJARA,NEZNAM KOGA CU SLUSAT KOME VJEROVAT?

  • Ivo Josipovic”..nisu svi herc.svecenici bili klerofasisti,fra Zlatko Sivric i fra Damljan Rozic su bili partizanaki simpatizeri ..” a zato su i 1972 od Tita dobili orden bratstva i jedinstva,jedno od najvisih idlicja u tadasnjoj drzavi.
   A cinjenica he kad su partizani okupirali Mostar i bacili nekoliko franjevaca u Neretvu,da je propusnica OZN-e spasila fra Zlatka od hladne Neretve.

  • Dragi hrvati moja baba je pričal ide fra sivrič preko most .blata ivodi po 8/9 konja natovareniih redovinom što mu je jadni narod dao a narod nek jede sirak toliko o Hrvatlima ,

 • Kako ono pjevaju Draganovi “partizani”?
  Slobodane pošalji salate…
  Nož, žica…
  Hoćeš reć da su 45. bili bolji? Nema većih koljača od srba.
  I još su nam obećali “večnu borbu do istrage naše ili njihove”.

 • Vrhunac protjerivanja i ubijanja hrvata zbio se 1928.kada je Punisa Racic pucao na Stjepana Radica i suradnike. Tada nisu postojale Ust.ase. Pucali su u sve nacionalno osvjestene hrvate, uvijek. Tek nakon ovog podmuklog cina srpske politike osniva se revolucionarni pokret Ust.asa i to u veljaci 1929. Zove se tako jer je doslo vrijeme ustanka. Politicke (ne)prilike su ga povezale sa nazi-fasistickim pokretima iako je HUP stariji od oba. Za vas koji tvrdite i tupite drugima da je NDH bila fasisticka i antisemitska;
  Objasnite im kako je NDH imala 13 etnickih srba generala!
  Objasjite odakle u antisemitskoj NDH 28 generala židova!
  Objasnite kako je trener boksacke reprezentacije rasisticke NDH mogao biti afroamerikanac Jimmy Lygget!
  Objasnite im kako nam predbacuju rasne zakone oni cija je zemlja prva bila “juden.frei” u Europi – Srbija!
  Objasnite im zasto Jasenovac nikad nije prekopan pa da vidimo cije su tu kosti nego oni to jednostavno “znaju”!
  Pobjednici pisu povijest i naravno da ce sebe predstaviti kao bolje ali problem je sto se istina ne moze sakrit!
  Ipak nas je Bog sacuvao kroz puno ovih nevolja i trebamo mu bit zahvalni… a mi… sto radimo?

 • Siroki je oslobodjen i kraj price..
  sve ostalo steti ugledu Sirokog Brijega..
  da je bilo nepravde bilo je i to su fratri na zalost najvise osjetili al buducnost se ne moze gradit na prici kako nam je zao da su Hitler i njegovi sluzitelji Ustase pali..
  poslje 2 svj.rata Rusi su silovali 2mil. Njemca..njemci kao gubitnici rata prihvatili su tu zrtvu i nastavili gradit njemacku na antifasizmu.
  JABUKO pravis stetu sa ovakvim naslovom!

  • Slazem se vecinom sto si rekao, osim sto si zaboravio napomenut da Njemacka i dan danas se nije oderekla svoga plana da zavlada svijetom, to se vidi, tko zna povijest i svabe taj zna da samo cekaju priliku da ostvare 4reich.

   • Za ove jugoslavene razlivitog imena ista osoba, samo da znate i Srbija i jugići su isti Nijemacka i dan danas se nisu odrekli svoga plana i teznje za tudim protorom, zatiranja imena drugih i dizanja sebe superiorne rase……

  • Lucky, tko je rekao da nam je drago stk je hitler pao??
   Zao nam je sto je Široki pao pod jogosrpskukomunisticku gamad, sto je gamad napravila
   tolika zlodjela poslije
   ” oslobodenja” , sto se nije smjelo reci niti spominjati 50g sto su radili…

 • Posto skloniste nije ucrtno u Mape nitko nije znao za njega osim Crkvenog osoblja sto potvrduje dr Mandic koji to istrazuje,oceli se ikad saznsti ko je radio od njih za zlocince partizane ,te da u hidrocentrali fratarskoj nađu sklonjene fratre te ih zvjerski poubijaju Nevine.

 • Ustašoidi lažu kao i srbi jer srbi nisu nikada bili partizani niti imaju sa njima nikakvih dodirnih točaka. Četništvo je u srbiji dukoko ukorjenjeno od 1850. Godine. Vrlo malo, možda 5 % srba u srbiji su bili Partizani. Srbijanci a i srbi iz HR, BH, CG su samo glumili da su partizani i komunisti. I kros socijalističku jugu su podmuklo provodili četništvo. Zato ustašoidi nemojte lagati i izvrtati činjenice. Jer da nije bilo Tita, Partizana, Komunista 1945. bi se iz Londona vratio kralj četničina, i nastavio bi odmah kao što je radio i njegov otac progoniti sve Nesrbe. Danas bi bila velika četnička srbija i nebi postojale Makedonija, KOSOVO, C. Gora, BiH a Hrvatska bi bila zapadno od pravca Karlobag Virovitica. Tko bi se to zauzeo za HRVATSKU da je 1945. bila na gubitničkoj faši naci strani? Nitko normlan. Pogledajte Kurde žive u 3 države, ima ih oko 20 milijuna pa nemaju državu..

  • Kurdi ce dobiti brzavu ,kad tad,
   Pitam se pa i sve te simpe ,zasto se ,hrvatski komunisti nisu borili u najmanju ruku za ,hrvatske interese ako ne za Drzavu. Mozda i odgovor kako je prosao Andrija Hebrang senio? Sve moze samo ne Hrvatsko!

   • Glupaci Hrvatski idite oped oslobađat Tjentište dise ovog trenutka vije četnička zastava. Najgluplji čovjek Hrvat partizan i komunista.

  • Imaš ti pravo glede toga, samo mi objasni činjenicu, zašto se ti famozni “antifašisti” nisu borili protiv Musolinija tamo dvadesetih i tridesetih godina dok su bili okupirani po Istri i Rijeci?
   Zašto su čekali 41. kad je fašizam buktio davno prije?
   Nema tu nikakvih antifašista, niti ih je ikada bilo.
   To su čisti komunisti, staljinovci i gamadurija ravna Hitleru…
   Jeli stoga Crveni?

   • Upravo tako u cijeloj Istri Rijeci nije opalila puška tzv.antifašista niti su se (po)bunili dok su bili pod fašističkom Italijom. A pobuna izbila od srba u srbu protiv hrvatske države i istog dana su masakrirali Hrvate po selima

  • tako je! bravoo
   Al objasni ti ovom narodu da su komunisti nazalost najmanje zlo koje nas je spopalo..uzmimo da su Hitler i ustase dobili rat zar neko stvarno misli da bi Hitler dopustio NDH da bude svoja drzava??Procitajte ljudi sta je Hitler planirao opcenito sa “prljavom”slavenskom rasom? U najboljem slucaju oni koji nebi zavrsili u plinskim komorama bili bi robovi kao u Egiptu za uzvisenu germansku rasu..
   Zato ljudi ne branite neobranjivo..
   Osudit i ustase i komuniste!

 • Njemci su oslobodili Hrvatsku i BiH ali su je komunisti ponovo poklonili srbima tako da smo devedesetih morali još jednom ratovat za oslobođenje.

  • Glupost i laž! Mi smo pali u Njemacke ruke, bili smo lizogusci švabama i morali smo ubijati svakog tko njima nije bio po volji, a to se vrlo kosi s vjerom. Takvo gledište što ga ti imaš natrpalo nam je komunizam a idomovinski rat.

   • Nije ni glupost ni laž, pgledaj ulazak njemaca kao oslobidilaca u Zagreb, ko je znao da će komunjare i četnici tako nasrnut na hrvatsku državu. Prije toga smo bili u srpskim rukama pa smo opet izručeni tamo od strane komunista. Vidili smo kako nam je super bilo. Da nije bilo radija “Glas Amerika” nestalo bi nas još najmanje pola miliona.

 • MAKSU LUBURIĆU TRIBA PODIĆI SPOMENIK VELIK KAO NAŠ VELEBIT, STAMEN , ČVRST I POSTOJAN.ON JE ZNAO SVIM HRVATSKI DUŠMANIMA SLOMITI ZUBE I BOLJŠEVICIMA, I NJEMAČKIM GESTAPOVCIMA I DIVLJIM I KRVOLOČNIM RUSKIM KOZACIMA KOJI SU UBIJALI IZ ZABAVE KAO ŠTO SAMO KOMUNISTIČKA ZVIJERAD ZNA.ZNAO S EOBRAČUNATI S ČETNICIMA NA LIJEVČA POLJU I DOTUĆI IH DA SE NISU DO DANAS OPORAVILI.ZNAO JE MUSLIMANIMA REĆI KAKO NIKADA NEČE BITI DRŽAVA UNUTAR NEOVISNE DRŽAVE HRVATSKE, NEOVISNA BOSANSKA NEKAKVA BANOVINA NEGO SAMO RAVNOPRAVAN PARTNER SA SVIM OBVEZAMA PREMA NEOVISNOJ DRŽAVI HRVATSKOJ.
  BORAC KAKVOG JE TRIBALO ČEKATI STOLJEĆE.DANAS SU GA HRVATSKI SLUGANI NAMJERNO BACILI U ZABORAV I ŠIRE LAŽI O NJEMU UMJESTO DA SE PJEVAJU PJESME SLAVE I HVALE NAŠEM GENERALU DRINJANINU.NO POVIJEST SE ZNA, POVIJEST NE ZABORAVLJA SVOJE VELIKANE,SLAVA MU VJEČNA.

 • IMALI OVDIJE ISTINE?
  HITLER JE IMAO U PLANU
  ,,BARBAROSSINO CARSTVO,,OD ATLANTIKA DO CRNOGA MORA.
  USTAŠE SU SE DRZNULE PRAVITI NEZAVISNU DRZAVU HRVATSKU U SRED TOG PROSTORA ZATO SU I DOŽIVJELI TAKU SUDBINU?AKADEMICI RAZRADITE MALO OVU SINTEZU.

 • Dragane koje ti je prezime . Zasto se lipo ne predstavis kad tako patis za ovim svojim crvenim spodobama . Jes mozda sa žvatica

 • Drugovi komunisti i simpatizeri,dolazi opet nase vrijeme..Nasi su na svim vaznijim pozicijama,samo se ceka povoljan trenutak..Bit ce te OBAVJESTENI

 • Josipovića šetaju po samostanu tj. po njemu legitimnom vojnom cilju koji se muća u jajima kad se to dešavalo. Tko je tu lud? I to se zove pad Širokog. Pad i sramota.

 • ne seri branio si se tako da su Ustase isli cak u Rusiju branit njemacke interese..a Poglavnik koliko je vjest bio ko vođa odmah na pocetku pola najljepseg dijela Hrvatske bez pogovora dade Talijanima..
  s cim se dicis molim te??!

  • Ne seri ti, išli su i talijani, mađari, rumunji, bugari i mnogi dobrovoljci iz drugih država. Rusija je u to vrijeme provodila genocid nad ukraincima i mnogim drugim narodima. Hrvatska je morala platit oslobođenje na neki način. Ali ni u jednoj od ovih država što su bile uz Njemačku, nisu počinjeni toliki zločini nakon rata, kao što je to bilo protiv hrvata u Hrvatskoj i BiH.

 • Lustracija je riješenje , ne radi osvete nego radi istine. Nek se zna tko je šta radio, pa DDR je napravio lustraciju

  • Točno, lustracija je rješenje nego lumenu tko ce nju odradit ajde molim te de mi i to lijepo objasni meni seljaka iz male sredine “nenacitanom kao i ovdje komentatori.btw.u ovim komentarima ima i zlobe i plasman laži kao i plasirala dezinformacija….

   Činjenice svabe,chetnici i a bome i sami pavelic su fasisti kao i handzar divizije, s time da je Pavelić htjeli to reci ili napisati, izdajica hr naroda. Ostaviti svoju vojsku. Vojnici i civili su htjeli svoju državu, tu tzv ndh,naravno nije prošlo. Međutim, ono što je dio one unutar partizana radio a kasnije i masovno svi iz njihovih redova su to isto odradjivali je zločin, danas bi to bio genocid. Činjenica je da su partizani pobili svećenike ne samo franjevci, isti su pobili i mnoge neduzne civile jer se nisu slagali sa komunizma i sličnom totalitarnom ideologijom. Primjera koliko hoćete. Kao bitno izdvojiti treba i pokolj nad katoličkim i muslimanskim pučanstvom na području Grahova…..činjenica koja se da izvesti iz svega navednoga u ovim komentarima, je da je Josip Broz zvani Tito takodjer ratni zlocinac kao i ante pavelic kao i staljin Hitler i mnogi drugi fasisti, komunisti boljševici a imamo takve i danas u skoro u svakome narodu medju građanima i dr. Samo činjenice a ne tlapnje po tastaturi mogu izvesti istinu o tome tko i kako i kad i gdje činio zločine. Ima primjer malih milijun….npr.otac mu bio ubojica ozne uz pomoć raznih spletki i lažnih iskaza isti postaju sefovi sluzbi, odreda za laziranje i slično, ne samo 1945 nego i dan danas….

 • Zamisli kakav luzerski mentalitet. Umjesto da se pospeš pepelom i priznaš poraz ti ideš prekrajati povijest. I to ne bilo kakvu povijest, to je II svjetski rat. Čak se i Njemačka pomirila s porazom i nastavila dalje. Ali ne, mi smo pametniji, mi ćemo i 70godina nakon rata, u kojem smo bili na strani najvećih moralnih nakaza, govoriti kako je Široki Brijeg te godine pao. Kao da je prije toga bio slobodan. Bravo idioti.

  • Nije se Njemacka pomirila i dan danas Njemacke trgove krase nacisticke vode, u svojoj zemlju u nurnberg sudili svojin zlocincama, vecina njemaca nakon poraza nisu uopste sudeni, Njemacka je krenula u bezboznost, njihovo bogastvo je krvavo i davlije.

 • Ima li tko reci šta je poglavnik uradio kada je predao narod i vojsku u ruke Engleza pa zatim partizana četnika. Šta je bilo sa njim i ekipom je li on bio u četverorednu kao moj otac? Daj sveznadari odgovorite na to?

 • U HR kao i Italiji i mnogim zemljama bilo je švabofila koji su podupirali Njemacku , tako je Njemacka pomocu idajica krenula na citav svijet koji se opiravjao od proslog rata, danas vidimo kako je ne samo kos nas zavladala opet švabofilija, Njemacka se ponovno uzdigla kao prije 90 god. Papa Franjo ali i Putin nedavno su upozorili svijet da lako i uskoro krecemo ponovno u taj scenariji.

 • Za gospodina “koji slijedi istinu” kad sam napisao kako je čak i DDR proveo lustraciju time sam htio reći u kakvom smo mi zapravo stanju kad su oni to proveli a mi ne. Naime oni koji su to trebali učiniti nisu htjeli pilati granu na kojoj sjede.

 • Jebala te juga umjetna tvorevina to svak zna isto kao što svak zna da je TAKOZVANA ndh bila sve samo ne nezavisna. To jest bila je faši naci metla i septička jama za zločine. Pavelić najviše hrvatsko zlo i izdajničko smeće..Da nije bilo Tita danas bi bila velika srbija. Pavelić je svakako pobjego kukavičko izdajničko govno nakon što je lizo guzu fašistima i pušio kitu nacistima. 1945. bi se bio vratio kralj i nastavio kao njegov ćaća do 1941. PROGONITI SVE NESRBE. Danas nebi postojale Makedonija, KOSOVO, C. Gora, BiH a Hrvatska bi bila zapadno od linije Karlobag Virovitica bez Istre i HR obala bi bila od Karlobaga do Rijeke. Južnije od Karlobaga bi uzeli podjelili srbi i talijani. To jest od Karlobaga do Konavala, Prevlake sve bi bilo srpsko. Četnici o tome i danas sanjaju. Zašto je na svim srpskim komedijama uvijek tema Dubrovnik i obala. Spominju se. Lude Godine, Tko to tamo pjeva itd. Hvala ti Tito iako si počinio grešaka..

  • Nemoreš Titu nikako oprat, stvorio ja komunistiüku Srboslaviju zbog koje smo morali ponovo nastavit rat iz 45. A usput je počinio najveće ratne zločine. Procentualno gledano ubio je više ljudi nego Hitler.

 • POGLAVNIK GOVNO ZLOČINAC je kukavički podvio rep i pobjegao kao najveća pičkica 10 dana prijđ jer je znao da će ga snaći sudbina kao što je kasnije snašla Dražu, Nedića i ostale četničine. Svi osuđeni na strijeljanje, vješanje.. I Pavelić je sa sobom i svojim kukavicama odnio zlato itd..

 • Stepinac nije vjerovao njemcima te je jednom rekao: Nevjeruj njemcu ni ko suncu zimskom. Ili: Volio bi slobodnu hrvatsku drzavu ali je nemogu ocekivat od jedne poganske i bezbozne Njemacke.

  • To je izvorna besjeda izmedu Petra Zrinjskog i Krste Frankofana u Beckom novom mjestu pred s.maknuce
   ,,Ne viruj Nimcu ,kao suncu zimsku.

 • ZA LUCKY
  NJEMCI SU PRIHVATILI PORAZ. DA NJEMACKOJ SU OSUDENI U NUNBERGU SAMO 42 MINISTRA IDUSTRIJALACA NEKOLIKO ,A OSTALI SU ZIVILI I RADILI KAO SLOBODNI GRADANI.IMI SU MIROVINE KAO BIVSI VOJACI PRAVO NA STAŽ,
  CAK I U YU KOJI SU BILINJEMACKOJ VOJSCI IMALI SU MIROVINU,PA I TALIJANSKU.ZNAS DA JE I KURT WALDHEIM BIO GENERALNI SEKRETAR U.N BIO JE INVOLVIRAN U TAJNIM SLUZBAMA.JELI SE NETKO USUDIO PRIGOVORITI MU?
  POSLIJE RATA ZAPADNI SAVEZNICI SU OBNAVLJALI NJEMACKU GOSPODARSKI I VOJNU SIGURNOST,TKZ MARSALOV PLAN.
  DA SKRATIM STA SE DESILO SA HRVATSKIM NARODOM,NI DANAS UNUCI BIVSIH NEMOGU LAKO DO POSLA ,,JER SU,,IMALI SMO U GARNIZONIMA JNA PRIJE MENE DOSLA JE DOSTAVA IZ KAKVE SAM SREDINE ITD???

 • Šteta je samo što smo mi Hrvati u 2 svj. ratu bili tako podjeljeni.Ja osobno osudjujem i komunizam i nacizam.Činjenica je da smo uz pomoć nacista uspjeli dobiti kakvu takvu drzavu.Za tita se nemoze reći da je sluzio hrvatskim interesima,ali nismo isto tako trebali giniti ni za švapske interese jer tko poznaje dobro švabe onda zna da oni vjeruju samo u svoju naciju i nijednu drugu.Mi Hrvati se nesmijemo dijeliti na ove ili one jer se tome samo drugi vesele.Pozz svom Hrvatskom puku i nek nam naše dvije Hrvatske drzave budu uvijek iznad svega. Vjera u Boga i Hrvatska sloga!

 • DDR lustracija? Aj molim te neseri, njemci su znaci poveli lustraciju pa se ujedinili, pa tamo samo pokazuje nasto njemacka cilja opet.

  • Oni su proveli lustraciju poslije ujedinjenja. Čak su i sve nastavnike iz bivšeg DDR izbacili s posla, a mi još držimo komunističke sudije. Šta bi od onog posuškog suca Crnogorca koji je sudio naše pjevače kad su pjevali vilu velebita.

   • To sto ti pricas samo budala moze povjerovat, oni su odmah nakon toga preselili od Bonn na Berlin kao glavni grad, znakovito tamo odakle je hitler djelovao, samo sljepac to nevidi, opet njemacka ide u krivi smjer i sa sobom nosi druge.

 • Stara Jugoslavija je potpisala sa Njemačkom sporazum o neutralnosti ali su komunisti digli pobunu tako da su prisilili njemce da bombardiraju Beograd. Komunjare su znale da samo u velikoj gužvi mogu doć na vlast. Isto su uradili Lenjin i Saljin u prvom svjetskom ratu u Rusiji.

  A prvi izbori iza rata su obična prevara, sve glasove su prebacili u komunističke kutije.

 • Njemacka opet preko svojih saveznika planira pocetak rata usred europe, nakon sto ovi pokrenu akciju Njemacka ce pokazat ponovno svoje pravo lice zla.

 • Dobar je onaj ,,Pastir,, koji svoje stado provede kroz mećave sa sto manje gubitaka,na njemu je koji put ce odabrati.U nasim danima slusao sam politicate za njih je uspijeh ako izriču kako su puno vojnika izgubili.tako i sada

 • Zamislite danas svi zele uEU iako znamo da nema slobode, namecu zakone kakve oni žele, odlucuju o svemu a ti si tako mali i tako zeljan nekakve zaštite jer te Srbi tlače stotine godina. Je li Pavelić imao izbora, kao i mi danas ili EU i nato ili Srbi. Zato vi sto jos niste politički izasli iz pelena ne palamudite. Veci je kokosji mozak od vaseg.

 • Nema rata u kojem nisu počinjeni zločini sa svih strana,tako je bilo i devedesetih godina,a i od 41 do 45 i iza.Kad se govori o ” padu ili oslobođenju ” Širokog Brijega treba biti realan i uzeti realne činjenice.NDH i njeno vodstvo svrstalo se na stranu Hitlera i poražene fašističke ideologije u 2 svjetskom ratu.Zasigurno da nitko normalan neće podržati zločine partizana ulaskom u Široki,ali isto tako i zločine ustaša koje su počinili.Tko normalan može podržati ideologiju NDH koja je imala rasne zakone,logore za djecu itd.Svaka strana će naravno pisati o zločinima druge strane,kao i danas mi spominjemo zločine Muslimana i Srba,oni naše zločine itd.Tako je bilo i u 2 svjetskom ratu. Ostaje činjenica NDH je bila na strani poražene fašističke ideologije koju je odbacio cijeli svijet i tu priča o tome završava.Ovi što spominju Pavelića ,Pavelić je poput nekih današnjih političara podvio rep i pobjegao sa zlatom..Na Bleiburgu su stradali sirotinja i obični vojnici ostavljeni od vodstva ,toliko o tom vodstvu koliko im je bio bitan narod.Treba biti čovjek osuditi bilo koji zločin,a sve ideologije su više manje zasnovane da vladajuči sebi osiguraju lagodan život,a sirotinja gine za njihove ideale.

  • To je još jedan pokušaj relativiranja komunističkih zločina. Činjenica je da su četnici i partizani prvi počeli sa zločinima. Isto tako je bilo i 91. A to o dječjim logorima, vi zovete dječje domove logorima. Protuistraživanja daju jednu potpuno drugu sliku. Mnoge slike djece, koje Srbija prikazuje kao slike iz hrvatskih logora, su dokazano snimljene u Srbiji. Rat koji je vođen protiv NDH nije bio samo rat protiv hrvatske države nego rat protov hrvatskog naroda. I zato 45. nije došlo do oslobođenja nego do četničko-komunističke okupacije. Da su nas oslobodili, nebi mi 91. napustili tamnicu naroda.

 • Po meni ,najveci simpatizeri fasista su oni koji žele, Ustaški pokret trpati u fašizam ,pokret je bi državotvorni za stvaranje Hrvatske Drzave poslije ubojstva hrv.zastupnika u Beogr.skupstini 1928 g
  Stijepan i Pavle Radic i jos trojice zastup.. O svacijeim zločinima trebamo razgovarati bez laži.

 • Sve što su srbi radili u onome ratu radili su i u ovom zadnjem ratu. Ubijali su sve po redu, mučili su zarobljene vojnike do smrti, derali su ljude na živo kao one popove u dalmaciji kad su ih talijani osiguravali, sakatili zarobljenike na razne načine. Komunjare su to sve znale i podržavale.

 • Tocno si rekao. Znaju zasrpske zlocine a prave se ludi jer su njihovi preci bili na strani zlocinaca i nikada oni nece prihvatiti hrvatsku drzavu jer je nikada nisu htjeli. Oni su guja u hrvatskim njedrima. I sada se više bojim takvih nego Srba. Srbin ti je neprijatelj i to znas, nedavno ste vidjeli humanitarca koji darove nosi ali komunisticka gamad su nas vise došli glave.

 • Šta su partizani uradili od ovih 1400 zarobljenih. Jesu li postupali po Ženvskim konvencijama? Ha ha ha. Odvezli u Jasenovac i poubijali a jedan dio podijelili srbima da se svete. A đe su kosti dragi drugovi?

 • „Hrvatska je obzirom na rezultate popisa stanovništva 1921. i 1931. godine, pokazatelje prirodnog kretanja u razdoblju i odnosne trendove u popisu stanovništva 1948. godine trebala imati ukupno 4,424 455 stanovnika, a da je imala trendove kao npr. Srbija imala bi čak 4,686.393 stanovnika.“ – navodi dr. sc. Šterc. Zatim dodaje da je prema popisu stanovništva iz 1948. Hrvatska imala čak 639 000 osoba manje od 4,424.455 stanovnika, koliko ih je mogla imati.

  „Svatko može izvesti zaključak gdje je nestala razlika prema 639.000 osoba koje nedostaju u popisu stanovništva 1948. godine, koja populacija nedostaje s najvećim udjelom i gdje se to dogodilo” – ističe dr. sc. Šterc.

 • Kada je M Luter provodio svoju ,Evangelizaciju, odvajajuci se od Rima ,povod je bio materijalizam koji je prevladavao i drugi grijesi.
  Po doskocici ,kada novcic u kasu grokne,onda duša u raj skokne,cuvajte vrijednosti vijere poz..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.