Veleposlanica Ćužić rješenje za hercegovačko smilje vidi u Švedskoj

U Širokom Brijegu je upriličen prijam za Veleposlanicu BiH u Švedskoj (Stockholm) Vesnu Ćužić. U svojstvu domaćina veleposlanicu Ćužić dočekao je Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, a u izaslanstvu su još bili Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH i Predrag Kožul, zastupnik u Domu naroda PS BiH.

Nakon što je veleposlanica Ćužić domaćine upoznala s obvezama i problemima koje susreće u svome poslu u Švedskoj, izdvojila je dvije teme koje su joj se učinile zanimljive za ŽZH, odnosno o kojima je htjela upoznati domaćine i čuti njihovo mišljenje.

”Izdvojila bih dvije stvari koje bi nama ovdje mogle biti interesantne i na kojima bi se moglo poraditi. Prva stvar: ja sam gore naišla na jednu organizaciju koja se bavi vodama, financira projekte iz područja vodoopskrbe i zaštite voda. Riječ je o jednom velikom sustavu na svjetskoj razini koji je podijeljen po regijama u kojem samo pravne osobe mogu biti članice, od nevladinih organizacija preko lokalnih zajednica pa sve do cijelih regija. Mene je zanimalo kako izvući neku korist od toga za naše krajeve i naše projekte, odnosno dobiti nekoga odavde kao stalni kontakt gdje bih kontinuirano mogla dobivati informacije o stanju projekata koje imamo spremne, kako bih ja te projekte mogla gore predstaviti i kandidirati. Ja sam gore već dobila kontakt osobe, koja je u toj organizaciji zadužena za Mediteransku regiju.

Druga stvar: ja sam se gore u gospodarskim komorama malo zainteresirala za smilje i saznala sam da oni smilje uvoze iz Turske. Inače, njihove su gospodarske komore organizirane po regijama, a najjača je naravno ona u Stockholmu. Držim da bi bilo ne samo zanimljivo nego i korisno napraviti jednu prezentaciju, doći gore i predstaviti našu proizvodnju smilja, budući da je ovdje proizvodnja smilja naglo porasla, da već ima i dosta uljara, ali da plasman smilja još uvijek nije osiguran, odnosno nije zadovoljavajuće riješeno pitanje plasmana. I u ovom slučaju potreban bi mi bio neki kontakt gdje bih u svakom trenutku mogla dobiti potrebne informacije s kojima bih mogla stupiti u razgovore ili pregovore. Dobro bi bilo da ja tim jednim pregledom stanja raspolažem tamo negdje do sredine ili kraja rujna”, ispričala je veleposlanica Vesna Ćužić.

Domaćini su pozdravili nastojanja veleposlanice Ćužić i izrazili zadovoljstvo jer se radi o temama koje su, svaka na svoj način, vrlo aktualne. Poznato je da sustavi vodoopskrbe i otpadnih voda još uvijek nisu u cijelosti riješeni u ŽZH, poglavito sustavi otpadnih voda. Stoga je svaka prilika za pronalazak sredstava za dovršavanje navedenih projekata više nego dobro došla. Jednako tako potrebno je tražiti i pronalaziti nova tržišta za plasman smilja čija je proizvodnja u ŽZH u velikom porastu.

”Obje ove teme koje je istaknula Ćužić za nas su vrlo zanimljive. Što se tiče voda, dosad se u BiH nastupalo isključivo kroz razvojnu agenciju. U svemu tome hrvatski su prostori prolazili vrlo loše, dobivali su nekakvih 5-10 posto sredstava, a sve drugo je odlazilo na druga područja. Kad je riječ o vodoopskrbnom sustavu, a pogotovu kad je riječ o sustavu reguliranja otpadnih voda, svi imamo velike potrebe. Možda bi bilo najbolje da naše tri općine i grad Široki Brijeg naprave prikaz trenutnog stanja u obje navedene oblasti, da naprave objedinjenu informaciju koja bi Vama koristila u budućim kontaktima i razgovorima. U tom pravcu odmah i predlažem da mi pripremimo te materijale koje će potom Županija objediniti i vama dostaviti, kako biste mogli argumentirano i utemeljeno nastupati u budućim razgovorima i eventualnim pregovorima.

Što se pak tiče smilja, mi možemo dostaviti precizne podatke kolike su površine zasađene tom kulturom, koliko su trenutni godišnji prinosi te koliko u ovom trenutku imamo uljara za preradu u našoj županiji. Zanimljivo je da površine zasađene tom kulturom svakim danom bivaju sve veće, što bi u budućnosti moglo dovesti do poremećaja u otkupu. Također možemo u cijelu tu priču uvesti i naše najveće proizvođače, kako bi oni osobno ostvarili kontakte i osobno postali dijelom te priče. Kad bi smo otkrili novo tržište na sjeveru Europe, uvjeren sam da bi se površine zasađene smiljem na ozemlju naše županije u kratkom vremenu udvostručile”, kazao je načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić.

Predsjednik županijske Vlade Zdenko Ćosić između ostalog je kazao: ”Bilo bi dobro da se tim skandinavskim komorama prezentira naše trenutno stanje u proizvodnji smilja, a onda sačekati da oni izađu s eventualnim pismom namjere o svojim potrebama za tom kulturom. Jedini način kako mi tu možemo pomoći jest da mi tražimo načina kako povezati naše proizvođače s tim skandinavskim tržištem. Ono što bismo mi mogli napraviti, to je da u dogovoru s našim proizvođačima napravimo jedan promotivni film koji biste Vi onda mogli distribuirati kao konkretan prikaz o stanju proizvodnje smilja u ŽZH. Mi dosad nismo ni imali ovakvih projekata na razini Županije, nego je to uglavnom bilo na razini općina odnosno grada”.

Zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH Predrag Kožul je naglasio: ”Mislim da je vrijeme, a s obzirom na opseg proizvodnje smilja koji je stalno u porastu, da se naša županija preko ministarstva gospodarstva uključi u taj proces kako bi dodatno pomogli našim proizvođačima i olakšali im sigurniji plasman. Mi moramo raspolagati preciznim podacima o danim koncesijama u svrhu sadnje smilja, a jednako tako i o ukupnim dosada zasađenim površinama, koje svakako nisu male. Neke su naše dane koncesije već u fazi ubiranja prvih prinosa, dok su druge daleko od toga, još su u fazi pripreme. U najkraćem vremenu mi moramo raspolagati preciznim podacima o ukupnim površinama zasađenim smilje u našoj Županiji”.

Na kraju sastanka gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević sugerirao je veleposlanici Ćužić: ”Kad je riječ o vodama, bilo o sustavima vodoopskrbe ili o sustavima otpadnih voda, poznato je da svi mi u ŽZH imamo manje-više velikih potreba i svaka inicijativa koja bi omogućila nekakva sredstva za tu namjenu više je nego dobrodošla. Kad je pak riječ o proizvodnji smilja, treba kazati da je to nova pojava na našem ozemlju i što se nas tiče Vi možete organizirati prezentaciju, ili ovdje za njih, ili gore za nas, i mi ćemo se svakako rado odazvati”.

(www.jabuka.tv)

31 komentar

 • Smilje nam ne može pomoći gospođo Ćužić dok nam županiju i grad vode ti što su te opkružili na slici. Ne rade ništa,nego gledaju samo tko će više čopiti štogod za sebe i pogodovati svojim prijeteljima,kumovima takozvanim biznismenima.Naravno usluga za uslugu,ljubav za ljubav,svima dobro. Bake,Miro,Ćosić,svaka čast ljudima ali su zreli za političku mirovinu i neka već jednom daju šamsu mladim i školovanim ljudima.Oni gone po 3-4 mandata po 4 god.pa tako nije bilo niti u vrijeme Tita,Jugoslavije i C.Komiteta.

 • Ovdje bi se trebalo informirati dali cijena otkupa destiliranih proizvoda ptati cijenu smilja.???Pa koliko zmsm idestilirana voda je 5dolara litra.Zasto nemamo korist svi od smilja.ucjene…

 • “…Također možemo u cijelu tu priču uvesti i naše najveće proizvođače, kako bi oni osobno ostvarili kontakte i osobno postali dijelom te priče…”
  a sta je s malim proizvodjacima? ? ?

 • Pogotovo bih toj “gospodi” odgovaralo da im se omoguci odlazak u Svedsku po mogucnosti da je obidu uzduz i popriko i da dobiju dobru dnevnicu sto su isli.
  A na zalost nasu sto se tice bilo kakvog projekta i prezentiranja bili smilja, voda ili drugog , znamo da od toga nema nista ,jer ti ljudi nemaju sposobnosti za takve stvari.
  A to ti moja Vesna i sama znas ta nisi davno otisla iz hercegovine. Koga si tada ostavila opet si sada nasla ..

 • Gospođa Ćužić je Veleposlanica BiH u Švedskoj
  zar se ovako u posjetu prima jedan Veleposlanik
  u farmericama i majici
  draga moja gospodo , Veleposlanik je institucija , a vi ste mali miševi ,
  pošto je Gospođa Veleposlanica NAŠA vi bi trebali da najviše držite do njezina digniteta i ugleda a ne da se ponašate kao da ste u gostionici, jasno mi je da ste istu vjerojatno vi predložili na istu funkciju , ali javni nastup za medije ne smije da bude ovakav
  u Švedskoj je vjerojatno oslovljavaju sa Vaša ekselencijo
  a kako vas u Širokom
  Gosp.Barbarić izgleda ipak pripada staroj školi

 • i ona je ista kao i oni koji su je okružili obična učiteljica došla do veleposlanika haa haa a kaže se ruka ruku mije

 • Da li je ovo ozbiljan tekst i stvarna slika ili je nekakva zajebancija, crni humor, i fotomontaža? Ako je ovo ozbiljno ući će u anale političke(i zdravorazumske) gluposti, a ako je humor(pa makar i crni), onda svaka čast autoru. Pa ovi likovi stvarno nemaju trocifreni koeficijent inteligencije(bez iznimke) dok misle da narod mogu je…ati do besvijesti, pa makar i od adezea i makar bilo predizborno vrijeme, što je previše, previše je. Pa šta je ovaj narod Bogu zgriješio da ga jedni te istu g..e čitav život? Kakav đon obraz trenaš imati i sebe prezentirati katedralama spasa za jadni ubogi, mali, hrvatski puk. Pa nije veleposlanicu postavio narod, pa da narodu vraća na ovakav način, već ju je postavio drug Gago, pa neka njemu vrća milo za drago. Možda je ovo nalog od druga Gage jer se ne može izboriti niti za milimetra prostora kojim neprikosnoveno vladaju njegovi koalicijski partneri, pa se i on okrenuo “vođenju ljubavi” sa “voljenim” narodom?

 • Kada postavljaš ključne ljude na ključnim mjestima koje kupiš i možeš kupiti, onda su oni na (ras)prodaju svakome i pitanje je samo cijena njihove uguzbegovštine. Takav je drug Gago i na dolje cijela njegova svita. Nikada nije stavljena osoba koja nema cijenu, koju se ne može kupiti, jer onda niti uguzbeg Gago njome ne može upravljati. Digao sada kobajagi malo dreke oko nečega što je odavno dogovorio sa begom Izetom. Dok se karcinom uguzbegovštine ne odstrani sa tijela hrvatskoga bića, ono će propadati i nestajati i samo daj Bože sa to biće jednoga dana shvati da je bolesno, da je smrtno bolesno i da pod hitno treba pravoga doktora i da se nora okaniti recepata druga Gage i njegovih nadriljekara.
  Kada je klub bio tako uspješan, kako se nije transformirau u samoodrživu instituciju? Pričati o uspješnosti, a ovisiti o dobrotvornim prilozima kao neka neprofitna udruga je van svake pameti. Gdje su te generacije uspješnih športaša niklih u klubu? Ovih par iznimaka, na žalost, samo potvrđuju pravilo neuspjelog i lošeg vođenja kluba, pogotovu u zadnjih 20-ak i kusur godina. Za sve treba znanje i struka, škola, radišnost i sposobnost, a oni koji misle da ne treba još uvijek žive od benefita ratne prošlosti koja je iznjedrila ovakva razmišljanja i pojedince koji se nameću kao uzoritost današnjice nikluh u mračnjaštvu prve polovice devedesetih. Ovo ti ga dođe isto kao i esdepe, lex Perković, Mustač, na istoj ravni ali samo s druge strane crte za koju neki misle da je pozitivna. Nije dovoljno imati samo volje i htijenja, muda je imala i svaka pokojna i živa baba, treba imati ono nešto što se stiče u knjigama, studentskim klupama, konkurencijom nadarenih, a ne strahom samoproglašenih.
  Da li je ovo ozbiljan tekst i stvarna slika ili je nekakva zajebancija, crni humor, i fotomontaža? Ako je ovo ozbiljno ući će u anale političke(i zdravorazumske) gluposti, a ako je humor(pa makar i crni), onda svaka čast autoru. Pa ovi likovi stvarno nemaju trocifreni koeficijent inteligencije(bez iznimke) dok misle da narod mogu je…ati do besvijesti, pa makar i od adezea i makar bilo predizborno vrijeme, što je previše, previše je. Pa šta je ovaj narod Bogu zgriješio da ga jedni te istu g..e čitav život? Kakav đon obraz trenaš imati i sebe prezentirati katedralama spasa za jadni ubogi, mali, hrvatski puk. Pa nije veleposlanicu postavio narod, pa da narodu vraća na ovakav način, već ju je postavio drug Gago, pa neka njemu vrća milo za drago. Možda je ovo nalog od druga Gage jer se ne može izboriti niti za milimetra prostora kojim neprikosnoveno vladaju njegovi koalicijski partneri, pa se i on okrenuo “vođenju ljubavi” sa “voljenim” narodom.

 • Kada postavljaš ključne ljude na ključnim mjestima koje kupiš i možeš kupiti, onda su oni na (ras)prodaju svakome i pitanje je samo cijena njihove uguzbegovštine. Takav je drug Gago i na dolje cijela njegova svita. Nikada nije stavljena osoba koja nema cijenu, koju se ne može kupiti, jer onda niti uguzbeg Gago njome ne može upravljati. Digao sada kobajagi malo dreke oko nečega što je odavno dogovorio sa begom Izetom. Dok se karcinom uguzbegovštine ne odstrani sa tijela hrvatskoga bića, ono će propadati i nestajati i samo daj Bože sa to biće jednoga dana shvati da je bolesno, da je smrtno bolesno i da pod hitno treba pravoga doktora i da se nora okaniti recepata druga Gage i njegovih nadriljekara.
  Kada je klub bio tako uspješan, kako se nije transformirau u samoodrživu instituciju? Pričati o uspješnosti, a ovisiti o dobrotvornim prilozima kao neka neprofitna udruga je van svake pameti. Gdje su te generacije uspješnih športaša niklih u klubu? Ovih par iznimaka, na žalost, samo potvrđuju pravilo neuspjelog i lošeg vođenja kluba, pogotovu u zadnjih 20-ak i kusur godina. Za sve treba znanje i struka, škola, radišnost i sposobnost, a oni koji misle da ne treba još uvijek žive od benefita ratne prošlosti koja je iznjedrila ovakva razmišljanja i pojedince koji se nameću kao uzoritost današnjice nikluh u mračnjaštvu prve polovice devedesetih. Ovo ti ga dođe isto kao i esdepe, lex Perković, Mustač, na istoj ravni ali samo s druge strane crte za koju neki misle da je pozitivna. Nije dovoljno imati samo volje i htijenja, muda je imala i svaka pokojna i živa baba, treba imati ono nešto što se stiče u knjigama, studentskim klupama, konkurencijom nadarenih, a ne strahom samoproglašenih.
  Da li je ovo ozbiljan tekst i stvarna slika ili je nekakva zajebancija, crni humor, i fotomontaža? Ako je ovo ozbiljno ući će u anale političke(i zdravorazumske) gluposti, a ako je humor(pa makar i crni), onda svaka čast autoru. Pa ovi likovi stvarno nemaju trocifreni koeficijent inteligencije(bez iznimke) dok misle da narod mogu je…ati do besvijesti, pa makar i od adezea i makar bilo predizborno vrijeme, što je previše, previše je. Pa šta je ovaj narod Bogu zgriješio da ga jedni te istu g..e čitav život? Kakav đon obraz trenaš imati i sebe prezentirati katedralama spasa za jadni ubogi, mali, hrvatski puk. Pa nije veleposlanicu postavio narod, pa da narodu vraća na ovakav način, već ju je postavio drug Gago, pa neka njemu vrća milo za drago. Možda je ovo nalog od druga Gage jer se ne može izboriti niti za milimetra prostora kojim neprikosnoveno vladaju njegovi koalicijski partneri, pa se i on okrenuo “vođenju ljubavi” sa “voljenim” narodom. Brišime!

 • Poz.Vesni i kao roditelj djeteta s posebnim potrebama sam očekivao da ćete se dotaći i pitanja centra za djecu s posebnim potrebama..Nadam se da ćete kao bivša ravnateljica svega gore na Puringaju ipak pomoći.Niste valjda zaboravili sve?

 • Odkud sad ovih lešinara da se interesiraju za smilje. Miro govorio da će i on sadit a kad su nastali problemi s otkupom sakrio se u mišju rupu. 20 GODINA VAM DAJEM GLAS- VIŠE NE!
  Nećete BANDO lopovska kako reče vrli Mamić!

 • Ovi na slici niti su radili u zivotu ,samo dobro prodaju pricu pred izbore .
  Ako nekoga jednom prevaris ,ali kad se zareda to isto narod vise nema povjerenja dosta je.
  Gospodu neznam ali kad pisete gdje je radila pa zaboravila ,sve je jasno neka ona bude zaboravljena .
  Ovo na slici sve umiroviti i nek smilje sade i sami plasiraju svoj proizvod.

 • JADNIJE SLIKE ODAVNO NISAM VIDIO OVAJ ŠTO VAS JE SLIKAO SVAMA SE ISPRDAVA KAKVA JE OVO SLIKA TAKVO NAM JE I STANJE U DRŽAVI OVO MI VIŠE LIČI NA SOCIJALNO UGROŽENE NEGO OSOBA NA TAKO VISOKIM POLOŽAJIMA U DRŽAVI

 • Postovana dospodo Cuzic povedite u Svedsku ove sa slike ,gore su svi nasi prezadovoljni i nadite njima posao neka rade tamo.
  Ovdje su izbori oni ionako ne misle izic niti se kandidirat ,narod se opametio .
  Gore strucnjaka fali ovi su strucni i dobro ugojeni ,nisu se izmucili radec .

 • Vesna je dno dna ima ljubavnika kupila mu novo auto..
  Bake svakome obećava posao zavlače mlade obrazovane ljude-jadnik i hendikep
  Miro je naivan
  Ćosić alkoholičar

 • Koloko znam gosp. Cuzic je vodila udrugu Mrdunarodno Kumstvo djece pogonulih hrvatski branitelja koja je skrbila o djeci.kod fra Joze Zovke.bila je aktivna z.d s.

 • Kako je ono isla opereta iza kripte na S.B “Americka jahta u Splitskoj luci”
  u reziji bakonja fra brno mislim1995.
  g.pa kisa pa nastsvak Frano i to bolje.osuvremenio.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.