Vehabizam se čeliči u 28 naselja u Federaciji BiH

U najmanje 28 naselja u Federaciji BiH, uglavnom seoskih, sve više jača ideologija vehabizma i radikalnog islamizma, koji je nerijetko povezan i s terorističkim djelovanjem, što je osnovni razlog zbog kojeg pripadnike ovakvih zajednica ne podržava većina bh. građana.

Nezavisne novine su u posjedu popisa lokacija, u kojem je vidljivo da su radikalni islamisti svoje utočište pronašli u 17 općina, i to u šest županija.

Najviše takvih naselja je danas u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje je potencijalna opasnost označena u čak 14 sela i gradskih predgrađa, i to na području Zenice, Žepča, Zavidovića, Maglaja i Tešnja.

Među evidentiranim točkama u ZDŽ nalaze se i po vehabijama odranije poznati Šerići kod Zenice, te selo Gornja Bočinja kod Maglaja, kao i Ošve, koje su prije nekoliko mjeseci etiketirane kao rasadnik džihadista, iz kojeg se i stari i mladi idu boriti za Islamsku državu.

U Tuzlanskoj županiji selefije žive u pojedinim naseljima na području općina Gračanica, Kalesija, Živinice i Srebrenik, kojem pripada i Gornja Maoča, najozloglašenije vehabijsko gnijezdo u BiH, u kojem su se ne tako davno zaviorile i zastave terorističke organizacije.

Ljudi čiji je način života desetljećima udaljen od 21. stoljeća naseljavaju i tri sela u USŽ, i to kod Cazina, Bihaća i Velike Kladuše, kod koje se nalazi Bosanska Bojna, gdje su, kako neki tvrde, Bilal Bosnić, a koji je nedavno osuđen na sedam godina, te njegovi sljedbenici kupili posjede.

Kada je riječ o Srednjobosanskoj županiji, alarm se oglašava nad jednim selom i dva zaseoka kod Travnika i Donjeg Vakufa, uključujući i Mehuriće, koji su prije nekoliko godina spominjani kao lokacija gdje se radikalni islamisti obučavaju da rukuju oružjem.

U sličnom kontekstu spominje se i Bosanskopodrinjska županija, odnosno goraždansko mjesto Bivolice, koje je ranije zacrtano kao pogodno tlo za formiranje vehabijske zajednice, poput one u Gornjoj Maoči.

Posla, barem kada je riječ o prevenciji, za policijske agencije ima i na području sarajevskih općina Hadžići i Ilidža, uključujući i naselje Zaklopača, gdje su, kako je to prije nekoliko dana procurilo u javnost, boravili i presuđeni teroristi, sirijski dobrovoljci, te predavači IS!

Stručnjaci ocjenjuju da opasnost koja vreba iz stavova i namjera dijela vehabija ne smije biti potcijenjena.

Tako Milan Mijalkovski, ekspert za borbu protiv terorizma, smatra da je suradnja u obrani od terorizma među balkanskim zemljama nedovoljno uspješna, pri čemu 3.400 vehabija, koji su registrirani u BiH kao potencijalni teroristi, predstavljaju bombu koja može eksplodirati u svakom trenutku.

Dževad Galijašević, stručnjak za antiterorizam, ocjenjuje da bi sva naselja i evidentirani ekstremisti morali biti pod stolnim nadzorom sigurnosnih agencija u BiH, jer se samo tako može onemogućiti njihovo destruktivno djelovanje, daljnja radikalizacija, te eventualno naoružavanje i financiranje.

Dušanka Majkić, član Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost bh. parlamenta, naglašava da je postojanje izolirvanih vehabijskih zajednica u BiH nepobitna činjenica, te da bi bilo dobro da policijske strukture u FBiH znaju točno koliko ih je i što se u njima događa.

Nakon brojnih upozorenja iz Europe, prema kojima teroristička prijetnja koja postoji u BiH nije za potcijeniti, zabrinjavajući podaci stižu i iz Washingtona, pa je tako senator Jeff Senss nabrojao 12 primjera radikaliziranih izbjeglica u SAD, uključujući i nekoliko iz BiH.

Općine u čijim naseljima jačaju vehabijske zajednice: 

Zenica
Žepče
Zavidovići
Maglaj
Tešanj
Gračanica
Kalesija
Srebrenik
Živinice
Bihać
Cazin
Velika Kladuša
Travnik
Donji Vakuf
Ilidža
Hadžići
Goražde

(Nezavisne novine)


8 komentara

 • Super evo sve je jasno ko dan,sada je na institucijama Sigurnosniim u BiH da poduzmu određene korake da se ne ponovi Pariz,ubistvo mladi vojnika OS-ga BiH-ne i slično.Potencijalni teroristi ,osobe sa sumnjivom prošlošću i čudnim radikalnim pogledima su tu,što žurnije poduzeti korake.Bolje spriječiti nego liječiti.Bošnjaci moraju biti predvodnici u borbi sa ovim radikalnim islamistima,jer upravo bošnjacima i Islamskoj zajednici ovi i ovakvi naj više štete nanose.Reis Kavazović je napravio pravi iskorak,ogradio se od ovih luđaka,na potezu je politika posebice bošnj.član presjedništva Bakir Izedbegović i njegova naj-jača stranka u bošnjaka SDA-e.

  • Drago skoči s mosta al kad Neretva dobro nadođe…Ti si jadan i naivan ako vjeruješ muslimanima,baš ove koje si naveo su začetnici islamskog fundamentalizma!
   Pa neki dan pokušaj ubojstva generala Ante Jeleča od strane čovjeka koji radi u obavještajnoj službi,i državne službe ga okarakterizirale kao slučajnos,kakava slučajnost lik je musliman…
   ISLAM JE ZLO I TREBA GA ELIMINIRATI…

 • Dobro kad Drago treba sa mosta u Neretvu što treba uraditi Dragan Čović Marinko Čavara,Lidija Bradara i ostali hrvatski prestavnici na državnoj i federalnoj razini koji ni riječi ne zboriše o pokušaju Atentata na zapovj.OS-BiH-ne gen.Jeleča.Koliko je Bakir o ovome progovorio i osudio toliko je i Čović,što to znači.AID-je i sada aktivan samo djeluje kroz legalne obavještajne i sigurnosne službe u BiH-ni,odnosno ljudi,bivši djelatnici Aida.Tko je sada direktor OSA-e,što je on i gdje prije radio.Tko je dao suglasnost za njegovo imenovanja HDZ-ca,ali zato Draganov zet ima potporu gdje hoće i kako hoće ,naravno i drugi njegovi poslušnici.Mi vama ovo proguramo vi nama ono.Tako funkcionira vlast,na žalost.Žali bože ljudi,vojnika koji stradaše i onih koji mogu stradati zbog loše saradnje institucija koje moraju biti jedno u borbi protiv zla,zvanog teroriza.

 • Hrvatski nacionalni interesi se vazda završavaju na dobrim pozicijama i foteljama skupine političara i 200-500 njihovih poslušnika.To je sva demagogija poslije svakih izbora,koja traje 4 god.Samo jednom je dobro HDZ-ci i njenim poslušnicima,drugi puta HSP-a,Lijanima,HDZ-1990 i njihovim poslušnicima,Običnom hrvatskom narodu vazda isto i svake godine sve gore i gore.Mislim teže živjeti.Zato narod seli i bježi ka zapadu gore nego sedamdeseti.Nitko ne ide iz bjesa i što mu je dobro,nego naprotiv,što mu je loše i ne vidi svjetlu budućnost sa ovakvim državnicima i vođama u sva tri naroda,naravno mislim na korumpirane političare.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.