Većina stanovništva neće moći gledati prijenos utakmice reprezentacije BiH

Asocijacija kabel operatera i distributera Bosne i Hercegovine (AKOPBiH), s ciljem objektivnog informiranja, obavještava javnost da i pored svih nastojanja, poduzetih pravnih aktivnosti i obraćanja Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, većina stanovništva BiH ipak neće moći gledati tv prijenos utakmica nogometne reprezentacije BiH u kvalifikacijama za UEFA Euro 2020 i u UEFA Ligi nacija, jer je ekskluzivno pravo prijenosa pribavila United Media grupacija suprotno Zakonu o javnom radiotelevizijskom servisu BiH.

Pravo ekskluzivnog prijenosa tih utakmica fudbalske reprezentacije BiH, United Media grupacija će iskoristiti na programu Nova BH, koji je nedostupan većini stanovništva u BiH, a što je zabranjeno članom 10. stav 2. Zakona o javnom radiotelevizijskom servisu BiH, jer pravo dobivanja ekskluzivnih prava za utakmice reprezentacija BiH imaju samo emiteri čiji programi su dostupni cjelokupnom stanovništvu BiH, kao što su programi javnih RTV servisa, navodi se u priopćenju AKOPBiH.

Razlog nedostupnosti Nova BH većini stanovništva u BiH, smatraju u AKOPBiH, je nerazumno visoka naknada za distribuciju, koju Nova BH d.o.o. Sarajevo zahtijeva od telekom i kabel operatera u BiH, u cilju osiguravanja dostupnosti programa Nova BH samo unutar United Media grupacije, čime se nedopušteno iskorištava dominantni položaj na tržištu i krše zakoni u BiH.

Iz AKOPBiH podsjećaju da su programi Sport klub, nakon odluka Konkurencijskog vijeća BiH kojima se utvrđuje njihova zlouporaba dominantnog položaja, postali dostupni i pretplatnicima pojedinih telekom i kabel operatera izvan United Media grupacije, uz plaćanje visokih naknada za distribuciju toj grupaciji.

Međutim, sada smo svjedoci da se emitiranje važnih sportskih događaja s tih programa prenosi na Nova BH, na štetu telekom i kabel operatera, odnosno njihovih pretplatnika, kao i na štetu javnih RTV servisa. AKOPBiH i njeni članovi, telekom i kabel operateri, će nastaviti pravnu borbu za ostvarivanje fer i poštenog tržišta prijenosa važnih sportskih događaja u BiH, te će nastaviti ukazivati na kršenja zakona BiH i zlouporabe dominantnog položaja u ovoj oblasti, navodi se u priopćenju Upravnog odbora AKOP-a BiH.

(www.jabuka.tv)


22 komentara

  • Jadan je covjek koji mrzi zemlju u kojoj je roden i zivi. Ovo se ne odnosi na osobe koje su gore komentirale nego sam ovo napisao opcenito.

  • Ja imam tv operatera iz republike Hrvatske i ima prijenos utakmice, ali nisam zainteresiran i necu gledati 🤷🏻‍♂️

  • ovi škutori nevole.bih.nek napuste imaju.hrvaske putovnice državijnstva nektamo nadu boije etomi njihove lijepe vaše tamose kurčite morete bit viši Hrvati od zagrebčana

  • Eee,kud me necastivi “namaknu”da ovo sad procitam?!Sad vaskoliku noc necu oka sklopiti..pa kud to da se dogodi i da nam uskrate prijenos?Necu biti u mogucnosti bodriti zmajceke😫🙈Hajde, bolan,Bakir-aga, povuci te svoje vezice i omoguci to ovom jadnom narodu!Ja se ipak nadam,da ce se neko cudo dogoditi?!A idi nosi vas djavo,sto uopce ovo i pisete?Pisite ….KAKO NAM NAS HOMEEEEEEE,koji nas hebe ko Sanske koze..ZATAMNI SVE STO IMA VEZE SA HR SPORTOM?!Kako nam nas domoljubni HOMEEE svaku vecer zatamni Veceru za 5…i da ne nabrajam x normalnih emisija?!A nije uopce nimalo jeftin..ali valjda mi Hrvati spadamo u one “bogatije stanovnike”ove KVAZI DRZAVE BiH,pa nas onda NAS VOLJENI HOMMEE bolje i jace taHlaci!?Ali sve za Hr i vodje…samo ipak moraju znati…NITKO NIJE VJECAN!A ovo za BiH i ne prenosenje..niste uopce trebali pisati i neka i ne prenose!”I HAK IM JE”😁😁 kom jest poduzi i evo vasem portalu jabuci i nekomu vasem vrlom novinaru domaci zadatak..ali ozbiljno…ZASTO HOMEEEE TAHLACI SVOJE PRETPLATNIKE?!Pa cemo i to kom!P.S.NEKA SE NE IZVLACE NA RAK??!LAZU!RAK NIJE KRIV!

  • Hvalaaa jabuci 22:06..svaka cast za kom,jer je extra!Evo i ja isto molim Vas cijenjeni portal,da preispita cijenjenu upravu te kablovske kuce,zasto ima ruznu naviku i usred neke emisije zatamni program?Da li zato ima zakonsku osnovu i molim Vas da to odradite do kraja fer i posteno!Her ako mi placamo tu kucu,valja obda imamo pravo,da seriju koju nisu zatamnili imamo zakonsko pravo odgledati do kraja?A ono sto oni zatamne Zadrugu i sl.ne moraju ni prikazivati!Unaprijed Hvala Vam!A za ovo ne prenosenje,uopce mi nije zao i ne zanima me!A koliko imam inf.ni moje susjede

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.