Večernji list proglašen najgorim poslodavcem

Skupština Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u subotu je najgorim medijskim poslodavcem u prošloj godini proglasila članove uprave Večernjega lista Andreu Borošić i Miru Mauhara zbog otkaza i ukidanja zaposleničkih prava, a najboljim ravnateljicu Hine Branku Valentić koja je, ističe Sindikat, poštovala sve odredbe kolektivnoga ugovora, jednoga od rijetkih na hrvatskoj medijskoj sceni.

Dok su Hininim zaposlenicima isplaćena sva materijalna prava proizašla iz kolektivnoga ugovora koji se primjenjuje od 1. travnja 2015. i vrijedi četiri godine, u Večernjem listu su smanjene plaće i ukinuta gotovo sva prava, priopćio je u subotu Sindikat novinara Hrvatske. U priopćenju se ističe da je uprava Večernjega lista ukinula ionako skroman dodatak na radni staž, a prozvana je i zbog diskriminacije sindikalnih povjerenika.

Upozoravaju da uz Hinu, kolektivni ugovor trenutno postoji jedino na HRT-u, gdje je potpisan samo na godinu dana, a sada je u tzv. produljenoj primjeni. Podsjećaju da nepostojanje ili ukidanje kolektivnih ugovora, a time i gotovo svih stečenih prava, opasno prijeti Ustavom zajamčenom standardu slobode medija i izvještavanja.

“Situacija je posebno zabrinjavajuća u privatnim medijima, gdje su novinari pod velikom presijom vlasnika koji im smanjuju i ukidaju prava čak i kad pozitivno posluju. U najgoroj situaciji su novinari koji nemaju ugovor o radu, tzv. lažni freelanceri, čime bi se morale pozabaviti inspekcije i hrvatsko pravosuđe”, naglašavaju iz SNH-a.

Skupština SNH-a je, dodaje se, zaključila je da će pokrenuti kampanju za pridobivanje novih članova, posebno među mladim novinarima, te nastaviti bitku za potpisivanje kolektivnoga ugovora na nacionalnoj razini, ali i u svim podružnicama koji takav ugovor nemaju.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.