Veće mirovine ostaju nedosanjani san umirovljenika u FBiH?

Direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO) Zijad Krnjić smatra da je, kao i niz prethodnih godina i 2014. bila i za društvo, a time i za taj zavod, teška godina.

”U odnosu na prethodne godine specifične teškoće su bile primjena Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, koja je uvela u pravo novih 6.000 umirovljenika više od očekivanog prirodnog priliva, značajne ekonomske posljedice koje su nastale katastrofalnim poplavama u svibnju i koje su se odrazile i na prihode od doprinosa. Broj umirovljenika se, na kraju 2014. veoma približio brojci od 400.000, a za isplatu 12 mirovina iz 2014. godine bit će utrošeno oko 1,84 milijarde KM”, kazao je Agenciji FENA direktor Krnjić.

Od tog iznosa FBiH je, kako navodi, osigurala, za povoljnije mirovine i posebni staž, te desetinu starog duga 246,5 milijuna KM, a obaveze su joj 253 milijuna KM, tako da će ostati neizmireno oko sedam milijuna KM obaveza FBiH nastalih po važećim propisima.

”Godina 2014. je završena s oko dva posto deficita, međutim, bez ikakvih kredita ili drugih zaduženja i neisplaćenih mirovina i rashoda. Od siječnja 2014. mirovine su povećane za pet posto i to povećanje smo, kako se iz prethodnih informacija vidi, izdržali”, kaže on.

Krnjić ističe da financijski plan za 2015. iznosi 1,90 milijardi KM, i to s pretpostavkom odražavanja sadašnje visine mirovina.

”Za eventualno povećanje mirovina trebat će osigurati dodatna sredstva, jer i na postojećoj razini mirovina raste potrebni iznos sredstava, zbog prirodnog povećanja broja umirovljenika”, ističe.

Podsjeća da se dodatna sredstva od doprinosa mogu osigurati iz dvaju izvora (povećanjem broja zaposlenih ili povećanjem plaća, što znači porastom BDP-a).

Efektivno povećanje broja zaposlenih, kao posljedica ekonomskog rasta, ne može se, svjestan je Krnjić, dogoditi preko noći, kao ni povećanje plaća. Međutim, i jedno i drugo se može brzo dogoditi kao produkt efikasnijeg rada inspekcijskih organa (Porezne uprave i Uprave za inspekcijske poslove).

”Naime, svi smo svjedoci da tisuće poslodavaca krše zakone i po jednom i po drugom osnovu: drže dio radnika na crno i obračunavaju doprinose na umanjene plaće, a drugi dio zarade isplaćuju na crno. Također, veliki gospodarski subjekti u vlasništvu države, kao što su gotovo svi rudnici (izuzev Banovića i Đurđevika), Željeznice FBiH i još neki, uz službenu suglasnost Vlade, isplaćuju samo neto plaće i to na zavidnoj razini. Mirovinski, a mislim i zdravstveni sustav, takvo komotno ponašanje inspekcijskih organa i vlasti neće moći financijski izdržati, pogotovo neće moći izdržati povećanje mirovina, koje je opet imperativ za populaciju od 400.000 obitelji umirovljenika”, kazao je direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić.

(Fena | Foto: Pixabay.com)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.