Već se osjete prednosti otvaranja Pelješkog mosta

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović izjavio je kako je dva dana nakon otvaranja Pelješkog mosta za promet, u jeku turističke sezone, broj putnika na graničnom prijelazu Klek manji za 42 posto u odnosu na prošli tjedan.

To je potvrda koliko nam je izgradnja mosta bila nužna, ne samo za naše ljude, već i strane turiste u Hrvatskoj, napisao je Božinović na Twitteru.

Voditelj Odjela za promet Hrvatskih cesta Slaviša Babić u srijedu je rekao kako će za most ovaj i sljedeći tjedan biti udarni.

Pelješki most, jedan od najvećih projekata u EU-u i najveći u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Europske unije, svečano je otvoren u utorak navečer, a redovan promet u oba smjera preko mosta koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom države krenuo je u ponoć.

Most prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara.

Gospodarski je iznimno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvaranjem dokinut je teritorijalni diskontinuitet nastao prije više od 300 godina kada je tadašnja Dubrovačka republika prepustila dio obale Otomanskom carstvu.

(www.jabuka.tv | Foto: Miroslav Lelas/Pixsell)

4 komentara

  • Kojih tristo godina, jesi li ti normalan? Što je s Kraljevinom Jugoslavijom, Banovinom Hrvatskom i Nezavisnom državom Hrvatskom? Knjigu u šake pa, prije nego što se prospeš, nauči nešto.

  • ovaj jarac Božinović ima izjave koje nose dobru šaku ili plesku, pelješki most da, otimačina života neumu -NE- koja pokvarena banda vodi hrvatsku i sve nas hrvate u hercegovini raseliše po bilom svitu…..tito je bio mila majka šta ovi rade…plenki je plaćenik EU…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.