Kineski kupus: Izvor energije i zdravlja

Sredina ljeta je idealno vrijeme za sadnju kupusnjača na području Hercegovine. Hobisti već tradicionalno krajem srpnja i početkom kolovoza obilaze agrocentre u potrazi za presadnicama kupusnjača. Osim već standardnih vrsta kupusnjača (glavati kupus, cvjetača, kelj, brokula, kelj pupčar, raštika), ove godine sve je veća potražnja za presadnicama kineskog kupusa.

Uzgoj kineskog kupusa isti je kao uzgoj ostalih kupusnjača, a ovom povrtnicom uvelike obogaćujemo jelovnik.

Kupusnjače su prilično popularne na našim jelovnicima i imaju dugu uzgajivačku i kulinarsku tradiciju. Osim kupusa, često konzumiramo kelj, prokulicu, brokulu i cvjetaču, ali mali broj potrošača je probao kineski kupus. Istina, kineski kupus, koji se pojavio prije nekih 15-ak godina na našim tržnicama, nije poznat širem broju potrošača. Stoga, unatoč njegovom bogatom okusu, vrijednim hranjivim sastojcima i niskoj kalorijskoj vrijednosti, kod nas još uvijek ima status manje poznatog povrća i tek rijetki posežu za njim.

Kao sve kupusnjače, tako i kineski kupus, najbolje uspijevaju u prozračnim, humusom bogatim tlima, blago kisele do neutralne reakcije. Ukoliko tlo nije takvo, treba ga pred sadnju kvalitetno obraditi i pognojiti, čime biljkama osiguravamo sve preduvjete za uspješan rast. Od organskih gnojiva koji se najčešće koriste, izdvajamo gnojivo pod nazivom Povrtko.

POVRTKO – prirodno MINI PELETIRANO organsko gnojio koje se koristi za uravnoteženu gnojidbu u povrtlarskoj proizvodnji. Ovo gnojivo uvelike povećava sadržaj organske tvari u tlu i poboljšava njegovu plodnost.

Sadnja se obavlja dobro razvijenim kontejniranim presadnicama. Dan prije sadnje, presadnice kineskog kupusa potrebno je dobro zaliti jer će se na taj način smanjiti stres od sadnje na stalno mjesto. Kako bi biljke što bolje podnijele presađivanje, posebno u uvjetima visokih temperatura, zalijevanje obavite rastvorom Sinergona plus.

Sinergon – organsko tekuće gnojivo, obogaćeno aminokiselinama, magnezijem, najbitnijim elementom za formiranje klorofila te željezom koji je pokretač procesa fotosinteze. Biljke gnojene Sinergonom su otpornije, vitalnije i produktivnije.

 

Tijekom vegetacije provode se uobičajene agrotehničke mjere kao i kod drugih kupusnjača.
Sočni zeleni listovi kineskog kupusa izvrsnog su okusa i idealni za pripremu salata i juha. Osim izvrsnog okusa, kineski kupus poznat je i po svom blagotvornom djelovanju na zdravlje.

Kineski kupus je bogat izvor mnogih važnih vitamina kao što su A, C i K. Vitamin A je neophodan za pravilan rad imunološkog sustava, dobar vid, rast kostiju i zuba, dok vitamin K igra važnu ulogu u proces koagulacije krvi. Ovo povrće sadrži velike količine mnogih važnih minerala poput kalcija i kalija. Kalcij je važan za zdravlje zubi i kostiju, dok kalij održava ravnotežu elektrolita u našem tijelu. Kalij također smanjuje rizik od problema s cirkulacijom i srčanih bolesti. Odgovoran je za regulaciju krvnog tlaka.

Konzumiranje kineskog kupusa u juhama i salatama nije samo zdrava, već i vrlo učinkovita opcija ako želite smršaviti. Jedna porcija kineskog kupusa sadrži samo devet kalorija i zanemarivu količinu masti. Također je vrlo zasitan i može se jesti u velikim količinama bez grižnje savjesti da se udebljate.

Presadnice kineskog kupusa potražite u Agrocentrima Sjemenarne, a za stručne savjete o sadnji kontaktirajte Agro Podršku na broj 063/700-000.

Vetro čepovi – potražite ih u agrocentrima Sjemenarne