Važno za Hercegovinu: Prvi Eurowingsov zrakoplov sletio u Mostar

Ono što se mjesecima najavljivalo, dogodilo se – prvi Eurowingsow zrakoplov sletio je na pistu Zračne luke Mostar iz Düsseldorfa.

Bombardier Dash 8 Q400 model je zrakoplova koji će prometovati između dva njemačka grada i Mostara, a veliki doprinos ovim linijama dali su i građani BiH u online glasovanju prošle godine.

Na svečanosti u salonu Zračne luke Mostar posebno je ponosan bio Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a koja je subvencionirala ove letove, piše Klix.ba.

Ovaj uspjeh dio je sinergije vlasti i građana, kao i medija. Vlada je prošle godine počela davati subvencije, postigli smo sporazum sa Gradom i Zračnom lukom. Prošle godine smo dali 300.000, ove godine 500.000 KM, u narednom periodu dat ćemo dodatna sredstva, jer ova zračna luka radi za opći interes građana Mostara i Hercegovine, kazao je Herceg.

Herceg je kazao kako značaj ove linije nije samo za našu dijasporu i svetište u Međugorju, već posebno za naše gospodarstvo.

Nema razvoja gospodarstva bez razvoja prometa, to se posebno vidi na primjeru Zadra, koji je povećao broj dolazaka u svoju zračnu luku s 20.000 na 600.000. Trebamo učiti, ulagati i raditi, kazao je Herceg te iskazao nadu da je ovo samo korak do dobijanja linija za Beč, Beograd i Istanbul.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić izjavio je kako mu je drago da se ono što se obećavalo je i ostvareno, da nisu bila samo prazna obećanja.

Siguran sam da će ovo doprinijeti ostanku mladih ljudi u Bosni i Hercegovini, da će ovako ekonomske prilike biti malo bolje. Zahvala svima koji su pomogli, posebno Vladi HNŽ-a. Lijepo je istaknuti da u Mostaru nije bilo političkih neprilika oko ovoga projekta, što je dokaz da svi želimo da bolje živimo. Trenutak je da onim skepticima koji su i do jučer, pa i jučer, govorili da od ovoga nema ništa, da kažemo da ono što smo obećali, mi i radimo na ispunjenju toga, izjavio je Bešlić.

Predstavnik Eurowingsa Michael Schaub, zahvalio je svima na toploj dobrodošlici, kao i svima koji su pomogli da se ovi letovi ostvare.

Za nekoliko dana počinju i letovi iz Stuttgarta. Putovanje je bilo uspješno, putnici su bili zadovoljni, oduševljeni su dočekom te se nadaju da će se i dalje nastaviti ova uspješna suradnja, kazao je Schaub.

Marin Raspudić, direktor Zračne luke Mostar, iskazao je zahvalnost gradskim i županijskim vlastima na podršci, jer bez toga bi sve ovo bilo nemoguće.

Pozivam sve da zajedno podržimo i dalje ove linije, pozivam građane Mostara i Bosne i Hercegovine da ih koriste, kao što su i glasali za njih, izjavio je Marin Raspudić.

Putnici nakon leta bili su sretni, Jozo Raič kazao je da je sve prošlo sjajno, da je let trajao dva sata i petnaest minuta te poželio da ove linije dugo potraju.

Viktor Vidović nam je kazao da je do sada za Mostar iz Njemačke putovao preko Splita te da će najvjerojatnije sada češće dolaziti kući u Hercegovinu.

Eurowings bi dva puta tjedno trebao prometovati između Mostara i Stuttgarta, odnosno Düsseldorfa, a točni termini letova još se usuglašavaju.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Neće ovo pomoć da mladi ostanu, nego na žalost samo da ne izgube kontakt sa rodnim krajem. Sada će još više odlaziti jer nemaju perspektive ovdje, a zračna linija će im samo pomoć u odlasku jer sada mogu lakše doći kada se požele rodbine i prijatelja.

  • Nije uopće loš kako se na prvu čini. Ovakvi niskobudžetni avioni odavno lete iz Splita. Kao u busu da se voziš, nije neka komocija, ali nema prevelikih turbulencija. Sve u svemu dobro je da leti.

 • Ovakav avion Eurowings do sada nije imao. Imam 30ak letova sa Eurowingsom (Germanwings) i nikada, baš nikada nisam vidio niti letio takvim njiovim avionom. S otpada su ga dovezli da vozi za Mostar.

  • Ne sviraj lete ovakvi za gradove gdje nema puno putnika i gdje su aerodromi kao taj u mostaru.. dobro moze i ovaj da sleti. A sto se tice sigurnosti malo google upotrebite ovo su najsigurniji zrakoplovi da mu motori otkazu moze kao jedrilica da se spusti na ledinu 😂😂💯%
   Pitajte Lucu Dobrkovsku ona voli letit na visinama sa niskobudzetnim stvarima.

  • ne prdi kad nemas pojma !
   ovaki avioni lete redovno izmedu njemacki metropola a tebi kao nevalja i mal, jeli ?
   Sta bi ti da za prvi let koriste A380 ?

   kupi autobusnu kartu negativac, pa se jedno 29 sata vozikaj i uzivaj.

  • ne prdi kad nemas pojma !

   Ovaki avioni lete izmedu evropski metropola a tebi kao mal i nevalja, jeli ?

   kupi autobusnu kartu i vozikaj se jedno 29 sati negativac !

 • Najpametnije ste rekli u pravu ste.Ja sam letila iz Splita ,Dubrovnika i Sarajeva sa dobrim germawinks avionima i prvi put sam iz Mostara poletila 25 07 sa crvenim avionom na kojem pise air.Berlin.ccom koji je vozio 3 sata do Diseldorfa.a nismo presjedali.Let strava i uzas ruglo od aviona.Nije mi jasno odaklen se taj avion pojavio .pital sam jednu djelatnicu zar ja ne letim sa ovim bijelim Germawinks a ona meni ne ne to je vas avion.Ni u ludilu vise ne bi iz Mostara.Platim dobae let a dobijem krš od aviona.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.