Važne promjene u izboru za Zlatnu loptu

Zlatna lopta, najprestižnija individualna nagrada u svijetu nogometa, doživjet će nekoliko promjena.

Najveća je ta da se nagrada više neće dodjeljivati za kalendarsku godinu, već će biti usklađena s nogometnim sezonama u Europi pa će nagradu dobivati najbolji igrač sezone.

Ovo nam je prilika da damo novi zamah nagradi. Prije smo nagrade dodjeljivali najboljem igraču u dvije polusezone, a sad će biti lakše shvatiti tko je najbolji jer će se gledati samo jedna sezona, rekao je urednik France Footballa Pascal Perre.

Zlatna lopta se od nastanka 1956. godine dodjeljuje na kraju kalendarske godine. Uz promjenu oko kalendara, uvodi se i stroži žiri, jasniji postupak predselekcije i jasniji kriteriji dodjele. U žiriju će sada biti 100 novinara iz 100 najboljih reprezentacija s FIFA-ine ljestvice umjesto dosadašnjih 170. Individualni nastupi bit će kriterij broj jedan pri dodjeli nagrade, ispred osvojenih trofeja.

Cilj je izbjeći dvosmislenost i biti dosljedan. Zlatna lopta je individualna nagrada i temelji se na pojedinačnim nastupima, poručio je Ferre, prenosi Index.

Podsjetimo, za prošlu godinu je najboljim proglašen Lionel Messi i France Football se našao na udaru nogometne javnosti koja je smatrala da je nagradu zaslužio Robert Lewandowski, a da ju je Messi dobio zbog imena.

(www.jabuka.tv | Foto: EPA)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.