Važna obavijest građanima BiH koji primaju njemačku mirovinu

Svatko tko živi u inozemstvu i prima mirovinu iz Njemačke ne samo da jednom godišnje dobije poštu od mirovinskog osiguravajućeg društva s obavijesti o usklađivanju mirovine, nego pismo često sadrži i važnu potvrdu koju ne treba zanemariti.

Takozvanu potvrdu o životu “Lebensbescheinigung” moraju svake godine priložiti mnogi umirovljenici čija se mirovina isplaćuje u inozemstvu. To je dokaz da ste živi i obrađuje se putem mirovinske službe Deutsche Post AG, piše Fenix magazin.

Primatelji koji žive u Njemačkoj, ali imaju strani bankovni račun također će biti kontaktirani. Oni na koje se to odnosi moraju učiniti tri stvari:

 • Ispuniti potvrdu
 • Uzeti potvrdu službenog tijela
 • Poslati natrag originalne obrasce
 • Ako ste izgubili obrazac, možete preuzeti potvrdu.

Pozadina o traženoj potvrdi: Njemačko mirovinsko osiguranje želi izbjeći isplate nakon smrti. Važno je da primatelji provjere sve podatke na potvrdi. Ako je potrebno, pogreške treba ispraviti i dokument potpisati.

Važna obavijest za umirovljenike u FBiH koji čekove podižu preko banke

Osim toga, potrebna je službena potvrda koju možete dobiti, primjerice, od lokalnih vlasti, banaka ili njemačkih predstavništava u inozemstvu. Potom se potvrda pakira u priloženu omotnicu i sve šalje natrag.

Za to postoje predviđeni rokovi, primjerice za 2024. to je 16. kolovoza. Ako ne bude odgovora do sredine listopada, isplata mirovina prestaje od kraja studenog. Ako se potvrda o životu ne dokaže do kraja travnja sljedeće godine, mirovinski će zavod trajno obustaviti isplatu.

Samo dvije europske zemlje imaju manje mirovine od BiH

Slanje dokumenata e-poštom ili faksom nije dopušteno. Alternativno, također možete pružiti dokaz digitalnim putem. Za to je potreban pametni telefon koji možete koristiti za fotografiranje QR koda na pismu koje ste dobili. Identifikacija se zatim odvija putem aplikacije PostIdent. Postoje upute korak po korak, navodi Fenix magazin.

Njemačka je već toliko dobro povezana s nekim zemljama da tamošnji umirovljenici ne moraju ispunjavati potvrdu o životu. To su Belgija, Bugarska, Danska, Finska, Izrael, Italija, Hrvatska, Luksemburg, Nizozemska, Austrija, Poljska, Švedska, Švicarska i Španjolska.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

 • merkelico, sta si uradila, poljati…sudanaca, crnaca, marokanasa, samo da je kaos na ulici a tebe tamo grejpon šopaju i masiraju ti tjeme, mrš lapačo

 • Dosada nikakvih problema nema sa mirovinom iz Njemačke niti s njihovim mirovinskim. Švabo ko švabo sve lipo ustrojio pa sve laufa ko po šnjuri. Sve lipo navakat dođe i sve je u koverti šta ti triba , stoji ti rok od misec ipo dana da im dostaviš životnu potvrdu i mirovina stiže redovno. Kad bi samo malo u nas neke stvari bile ustrojene ko u švabe ovde bi bio raj na zemlji ovako neznam šta bi reko

   • Pajdo iskreno nemas usta trosit , zar i svijet vidi kakav narod zivi na ovim prostorima pa salje samo smece od proizvoda vamo. U Njemackoj mozes kupiti bezimenu stvar znaci za njihove uvjete losa kvaliteta ali ipak 10x bolje kvalitete nego najbolja roba ovde. Ovako odes na vecere ili slicno , dobijes opet nesto za novac sve ostalo vise manje nevrijedi nista. Kakav narod takvo mu i trziste. Kad mi nesto treba kvalitetno odem u Njemacku kupiti pa potram vamo

  • Bravo za kupovnu moć od preko 500 štruca mjesečno , kad uz to dodaš kišnicu koje je besplatna onda možeš samo reći daje ovde raj na zemlji i svi oni koji odlaze odavde mentalno retardirani. Bravo za tebe te

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.