Vatrogasci su na izmaku snaga: Prognoze nisu dobre, ovo je katastrofa!

Veliki požar koji je buknuo u prvom satu ponedjeljka – 42 minute nakon ponoći u Tugarama, sjeverozapadno od Omiša, tijekom noći i jutra proširio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatreni jezici stigli su čak i do zvjezdarnice na Mosoru gdje se na stotine županijskih vatrogasaca već satima, zadnjim atomima snage bore protiv tog požara, ali i bure koja još uvijek nemilosrdno puše, te stalno mijenja smjer vatre.

Opožarena je ogromna površina, a zapovjednik JVP grada Splita Ivan Kovačević izjavio je Hini da je riječ o zaista velikom požaru koji je stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem gdje su neki objekti nagorjeli, ali ima i izgorjelih starih kuća.

Rekao je da vatra još nije pod kontrolom vatrogasaca, već se širi u svim smjerovima pa su na terenu svi vatrogasci, kao i sezonci cijele županije.

Gasitelji su jedva uspjeli spasiti mjesnu crkvu u Sitnom, a svjedoci tvrde kako je vatra došla skroz do zidova Zvjezdanog sela Mosor. Sada je već gotovo sigurno da će se raditi o velikoj površini na kojoj gori gusta borova šuma, nisko raslinje, makija i trava.

Iako su vatrogasci sat vremena nakon što je požar buknuo zatražili pomoć kanadera, do sada im oni nisu mogli pomoći jer bura ne smanjuje svoj intenzitet. Jedan je kanader, doduše, pokušao probni let, no naleti vjetra su ga hitno prizemljili.

Na terenu je osim stotina vatrogasaca i sezonaca, kao i liječničke ekipe koje gasiteljima, ali i stanovništvu, te brojnim novinarima koji su usred požarišta, pružaju prvu pomoć s obzirom da ih se dosta nagutalo dima, te kako bi isprali oči.

Zbog požara isključen je dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice, a zatvorena je i cesta Žrnovnica-Sitno Gornje. Osim što su stanovnici vatrom ugroženih mjesta ostali bez struje isključena im je i voda, no ne zadugo jer je već tamo upućena cisterna s pitkom vodom.

O razmjerima požara govori i podatak da je vatra vidljiva iz Splita u kojemu po zraku već leti pepeo, a osjeća se i miris dima.

Hrabri dalmatinski gasitelji koji se već danima bore s požarima u najvećoj dalmatinskoj županiji na izmaku su snaga i za sada ih nema tko zamijeniti jer su doslovno svi na terenu, a bez potpore iz zraka teško mogu ugasiti tako veliki požar koji potpomognut jakim vjetrom guta sve pred sobom. Vjeruju da će im se i vrijeme smilovati, te da će bura prestati.

(Fena)


4 komentara

  • Kolika je plaća ovih vatrogasaca a kolika Saborskih zastupnika u RH-oj koji neće raditi 64 dana..A i do sada znamo što su radili…

    • štaće oni uživaju po morskim plažama i kupaju se u moru dok ovi u znoju i dimu ,,kolika im je got plaća premala je ,kapa im do poda i poruka izdržite….

    • štaće oni uživaju po morskim plažama i kupaju se u moru dok ovi u znoju i dimu ,,kolika im je got plaća premala je ,kapa im do poda i poruka izdržite….

  • Dobro su placeni njihovo ne gori i u svemu kasne ,trebala je pomoc vatrogascima ,a ne kad je sve izmaklo kontroli ljudi se bore treci dan .
    Neki drugi su jos prije trebali dat ostavke .ministar Krsticevic je bio jucer na terenu s vatrogascima .
    Svugdje politicari kalkuliraju i kad je steta prevelika pocmu reagirat .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.