‘Vatreni’ na FIFA-inoj ljestvici ispred Brazila

Svjetska nogometna federacija FIFA objavila je najnoviji poredak nogometnih reprezentacija svijeta nakon završenog Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. Ta nova lista donijela je mnogo iznenađujućih podataka, pogotovo što se tiče Brazila i europskih reprezentacija koje su sudjelovale na Euru te su se dogodile brojne promjene i u samom vrhu ljestvice.

Španjolska je najbolja nogometna reprezentacija na svijetu – potvrđeno i od strane Fife nakon osvajanja trećeg velikog natjecanja u nizu odnosno Europskog prvenstva. Španjolci su na Fifinoj ljestvici ostali netaknuti na prvoj poziciji koju su držali i prije europske smotre, a sada po najnovijem bodovnom stanju imaju 1691 bod, čak 189 bodova više od drugoplasirane Njemačke.

Hrvatska reprezentacija nije ostvarila rast na istoj ljestvici jer je ostala treća u skupini C na Euru te nije dosegla četvrtzavršnicu, međutim, Hrvati nisu ni pali za puno mjesta. S dosadašnjeg osmog mjesta su izabranici Slavena Bilića nakon Eura “skliznuli” za samo jednu poziciju te su sada deveti, a ispred Hrvatske je sa samo 29 bodova Nizozemska koja je pala čak četiri pozicije.

No, Hrvatska je još uvijek ostala u najboljih deset reprezentacija svijeta, iza nje je Danska koja je također pala za jedno mjesto, a iznenađujuće jest to da se time više ne može pohvaliti reprezentacija Brazila. Brazilci su pali za čak šest pozicija te su po najnovijoj Fifinoj ljestvici 11. što je najlošiji plasman Selecaa u povijesti, odnosno od početka Fifina rangiranja reprezentacija.

Nakon prvih Španjolaca dolaze Nijemci i Urugvajci, četvrti su Englezi koji su četvrtfinalom na Euru ostvarili pomak za dva mjesta više na ljestvici. Peta reprezentacija svijeta je Portugal, polufinalist minulog Eura, koji je ostvario pozitivan pomak od čak pet pozicija, dok je finalist Italija napredovala za šest mjesta i sada je šesta reprezentacija na svijetu. Argentina je na sedmom mjestu te druga južnoamerička reprezentacija na toj ljestvici.

Od ostalih sudionika EP-a napredovali su i četvrtfinalisti Grci koji su s 15. mjesta došli na 12., Česi su porasli za devet mjesta te su sada 18. reprezentacija svijeta, a pozitivan su pomak ostvarili i domaćini Eura. Poljska je napredovala osam pozicija i sada je 54., a Ukrajina je došla na 46. mjesto svjetske ljestvice napredujući šest mjesta.

Najbolji od hrvatskih susjeda su reprezentativci Bosne i Hercegovine koji zatvaraju najboljih 30, Mađarska je na 31. mjestu, Slovenija je 34. na svijetu, a Srbija 37. Crna Gora je 50. reprezentacija na svijetu, a Slovenci i Srbi pali su za četiri odnosno tri mjesta u odnosu na prošli poredak Fife.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.