Vatikan proglasio Svetog Leopolda Bogdana Mandića zaštitinikom oboljelih od karcinoma – Jabuka.tv

Vatikan proglasio Svetog Leopolda Bogdana Mandića zaštitinikom oboljelih od karcinoma

Sveti Leopold Bogdan Mandić proglašen je katoličkim nebeskim zaštitnikom oboljelih od karcinoma.

Tu je odluku vatikanska kurijalna Kongregacija za bogoštovlje i sakramenta danas obznanila Padovanskoj biskupiji, jer je upravo u tom gradu, gdje je sv. Lepold djelovao do smrti kao karizmatičan ispovjednik, sazdano njegovo svetište u kojemu je i sahranjen, prenosi Slobodna Dalmacija.

Odluka je objavljena uoči katoličkoga Svjetskog dana oboljelih, koji se obilježava 11 veljače. Sv. Leopold Mandić je odabran za zaštitnika zato jer je bolovao od raka jednjaka, od kojega je i umro 1942. u Padovi. Prijedlog Kongregaciji uputio je 2016 padovanski biskup Claudio Cipolla, na inicijativu otaca franjevaca kapucina, kojima je pripadao i sv. Leopold, te skupine padovanskih liječnika, ne samo onkologa.

Otac Lepold je rođen 1866. u Herceg Novome kao Bogdan Ivan Mandić, bio je dakle Bokelj, ali poljičkog porijekla (iz Mandićâ kod Zakučca). Još u djetinjstvu se zavjetovao da će biti misionar siromašnih i nesretnih. Osnovno školovanje završio je u rodnom gradu, sjemenište u Udineu pa u Bassanu, gdje je ušao u kapucinski red. Za svećenika je zaređen 1890.

Zabilježeno je da je kao mladomisnik svojim redovničkim poglavarima izjavio želju da se vrati u domovinu i radi na sjedinjenju Katoličke crkve i pravoslavnih crkava. I kasnije je naglašavao ekumensko poslanje.

Blag i učen, bio je samostanski poglavar u Zadru, nakratko u Rijeci, pa u Kopru, a ostatak života proveo je u Padovi, gdje je bio odgojitelj studenata filozofije i profesor patrologije. U obližnjoj Veneziji je jednom tjedno poučavao kapucine hrvatskome.

Od 1906. do smrti (uza stanku za prvoga svjetskog rata kada su ga Talijani konfinirali kao Slavena) svoj je pomiriteljski apostolat provodio u ispovjedaonici, na glasu svetosti kao tješitelj, pa su poslije njegove smrti milosti i ozdravljenja višeput pripisivane njegovu zagovoru.

Beatificirao ga je sv. Pavao VI a kanonizirao sv. Ivan Pavao II. Za pontifikata pape Frane njegovo tijelo je iz Padove dopremljeno u Rim, istodobno kad i tijelo sv. o. Pija iz Pietrelcine, kako bi bili izloženi štovanju vjernika u Vatikanskoj bazilici sv. Petra u povodu Svete godine milosrđa, jer su se obojica odlikovali oprostom i milosrđem, objasnio je tada kardinal Rino Fisichella.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.