Vaš iPhone se ne želi puniti? Pokušajte ovo!

Koliko vam se često dogodilo da spojite iPhone ili iPad na punjač, a postotci baterije ne idu prema gore? Donosimo vam četiri vrlo učinkovite metode kojima ćete inače neposlušni Appleov uređaj moći ‘natjerati’ da se ponovno puni.

Pokušajte s Hard Resetom

Prva stvar koju trebate napraviti kada vas iPhone ili iPad prestanu slušati je pokušati ih prisilno resetirati. Ovo je nešto slično izvlačenju utikača iz utičnice i prisiljavanja uređaja da se ponovno pokrene. Ovisno o godini proizvodnje, metoda ponovnog pokretanja uređaja je različita:

iPhone 8/Plus ili iPhone X: Pritisnite i brzo pustite gumb za pojačanje zvuka i onda isto napravite s onim za stišavanjem. Konačno, pritisnite gumb za paljenje sve dok ne ugledate logo Applea.

iPhone 7/Plus: Pritisnite i držite gumb za paljenje i gumb za stišavanje zvuka sve dok ne ugledate logo Applea.

iPhone 6s i starije: Pritisnite i držite Home gumb i gumb za zaključavanje ekrana sve dok ne ugledate gore spomenuti logo.

Nakon što se uređaj ponovno pokrene, samo uključite kabel i provjerite da li se počeo puniti.

Provjerite punjač

Ako prethodna metoda nije polučila rezultate, vrijeme je da bacite pogled na sustav za punjenje. Prvo što trebate osigurati je da je punjač spojen na struju. Nakon toga provjerite sam Lightning kabel. Dio s USB-om mora do kraja biti utaknut u punjač, dok Lightning mora do kraja biti uključen u smartfon.

Ako ste napravili sve navedeno i dalje ne možete napuniti uređaj, pokušajte s drugim Lightning kabelom ili bazom. Konačno, pokušajte uređaj spojiti USB-om na računalo. Ako se uređaj uspješno počne puni putem računala, vrijeme je za zamjenu baze punjača.

Vodite računa da na kabele jako mogu utjecati oštećenja poput ‘raščupanih’ žica koje ih čine potpuno beskorisnima.

Za kraj, ako se vaš uređaj može puniti bežično te nakon polaganja na punjač diže postotke baterije, velike su šanse da vam je zaprljan Lightning port ili da on jednostavno više ne radi.

Počistite ulaz za Lightning

Kao što smo i rekli u prošlom savjetu, postoji šansa da se vaš uređaj neće puniti zbog prašine u ulazu za punjač. Provjerite je li čist tako da ga dobro osvjetlite. Ako ne vidite dno, vrijeme je za čišćenje.

Kako biste to napravili, prvo ugasite uređaj. Koristeći spajalicu omotanu papirićem nježno počistite unutrašnjost porta i pokušajte sakupiti sav otpad.

Nakon što vidite dno ulaza za punjač, pokušajte ponovno napuniti vaš iPhone ili iPad.

Posljednja nada (prije servisiranja)

Ako niti jedna od navedenih metoda ne radi, a imate dovoljno baterije, pokušajte instalirati novu verziju operativnog sustava. To možete napraviti odlaskom u Settings > General > Software Update. Nakon što uspješno nadogradite sustav, postoji šansa da će uzroci vaših problema nestati.

Ako se ni nakon svega ovoga vaš iPhone ili iPad ne žele puniti, vrijeme je za poziv servisu i predavanje uređaja stručnom osoblju. Prije nego što to učinite, naravno, bitno je provjeriti jamstvo uređaja i saznati trebate li za popravak išta platiti, piše Tportal.hr.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.