Vanjskopolitička blamaža: BiH može ostati bez predstavnika u Vijeću Europe

Parlament Bosne i Hercegovine u petak je upozoren da ima još samo dva dana za podnijeti imena svog izaslanstva Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PACE) – ili će riskirati da u Skupštini nema bh. članova za cijelu 2019. godinu.

Ovo je jedna od rijetih Europskih institucija gdje je BiH ravnopravna članica sa ostalim zemljama EU.

Tiny Kox (Nizozemska, UEL) i Serhiy Sobolev (Ukrajina, EPP/CD), izvjestitelji za monitoring Bosne i Hercegovine od strane PACE-a, pisali su danas predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izražavajući zabrinutost zbog “visoke razine” mogućnosti ‘da propustimo zakonski rok, a to je ponoć 6. travnja 2019. godine, javlja agencija Patria.

Prema pravilima PSSE, Parlament ima šest mjeseci od datuma izbora dostaviti imena novog izaslanstva. Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Vijeća Europe, ima pravo psolati izaslanstvo od deset članova u Skupštinu, ali od siječnja 2019. godine ta mjesta su upražnjena.

Starom sazivu Izaslanstva nije dozvoljeno da obavlja mandat u tehničkom smislu. Iako je iz ove europske institucije iskazano razumjevanje u kontekstu činjenice da pregovori o formiranju vlade na državnoj razini utječu na imenovanje bh parlamentarnog izaslanstva istaknuli su da “odsustvo bh parlamentarnog izaslanstva u Skupštini je vrlo loš signal o sposobnosti BiH u poštivanju svojih obaveza u oblastima demokracije, vladavine prava i ljudskih prava.

Isključivanjem izaslanstva BiH iz Parlamentarne skupštine Vijeća Europe smatrao bi se Međunarodnim skandalom.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.