Valentin Ćorić odslužio kaznu

Nekadašnji načelnik Uprave Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i ministar unutarnjih poslova Herceg-Bosne Valentin Ćorić okončao je odsluženje kazne od 16 godina zatvora na prijevremenoj uvjetnoj slobodi, priopćeno je iz Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove (MMKS).

Iz Mehanizma su naveli da je Ćorić služenje kazne pod nadzorom Mehanizma okončao 22. siječnja. Njemu je u siječnju 2019. godine odobreno uvjetno prijevremeno puštanje na slobodu na osnovu Odluke tadašnjeg predsjednika Mehanizma Theodora Merona, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

U studenom 2017., Ćorić i još petorica bivših dužnosnik Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u BiH. Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili Bruno Stojić, nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne, te bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Ćorić pred nosom zatvorske straže u Haagu proizveo 1.200 litara vina

Ćorić je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući ubojstvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protupravni rad i nečovječno postupanje.

Uzimajući u obzir da Ćorić više nije u nadležnosti Mehanizma, kako navode, na popisu osoba koje su osudili Međunarodni kazneni sud za Ruandu, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju ili Mehanizam i koje još uvijek izdržavaju kazne, sada se nalazi 49 imena.

U zatvorima u 12 država, kako se dodaje, nalaze se 42 osobe, dok su četiri privremeno u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda, gdje čekaju na transfer u države provođenja kazni, a tri osobe su uvjetno prijevremeno puštene na slobodu, priopćeno je Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

  • FalaBogu koji ti je dao snage i razuma da ne poklekneš.Hvala …uvijek je neko podnosio teret…a ti glupane ispred moga komentara očito ne znaš kako su stvari tekle oko poj.L.Pavlovića…bolje izmoli za pokoj duše i ne upiri prstom u krive ljude nego se ldobro raspitaj.

  • „Rama, Stolac, Čapljina, Ahmići, Stupni Do… su razlog našeg stida i sramote, razlog da se kajemo i molimo za oproštenje […], ako je u nama ostala i zera ljudskosti.”
    Pero Sudar: ” Hod po ranama”

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.