UŽIVO Presuda Šestorci: Posljednja odluka Haškoga suda

Šestero bivših čelnika Herceg-Bosne u svibnju 2013. godine osuđeno je na ukupno 111 godina zatvora zbog ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina u Bosni i Hercegovini.

Žalbeno vijeće UN-ova suda u Den Haagu pod predsjedanjem Carmela Agiusa čita svoj konačni sud o odgovornosti političkih i vojnih vođa bosanskohercegovačkih Hrvata za teške zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu tijekom rata u BiH.

>> Pročitajte i: Pogledajte trenutak u kojemu je Praljak popio otrov

Uz predsjedavajućega Carmela Agiusa, Žalbeno vijeće čine i suci Liu Daqun, Fausto Pocar, Theodor Meron i Bakone Justice Moloto.

Trinaest i pol godina nakon njihove dobrovoljne predaje Haškom sudu bit će im izrečena pravomoćna presuda.

Tijek izricanja presude:

11.45 Suđenje je prekinuto, u Haag su stigli policija i ekipe hitne pomoći.

11:35 Praljak je kazao kako odbacuje presudu te je popio nešto iz male epruvete.

11.35 Odbijeno je ponovljeno suđenje. Praljku je potvrđena kazna od 20 godina zatvora.

11:31 Presuda Praljku:  Odbijena je žalba u svim aspektima osim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu.

11.29 Stojićeva žalba je djelomično odbačena. Većina navoda iz prve presude ostaje. Potvrđena je postojeća kazna od 20 godina.

11:23 Presuda Stojiću: Poništene su osude za progon i nehumano postupanje. Poništava se osuda Bruni Stojiću za sudjelovanje u UZP-u. Odbija se ponovno suđenje.

11:15 Presuda Prliću: Odbija se žalba u cijelosti. Potvrđuje se postojeća presuda.

Potvrđena je kazna od 25 godina zatvora.

11:13 Žalbeno vijeće konstatira da je tužiteljstvo pokazalo da je uklonjena svaka razumna sumnja vezano uz krivnju Prlića i Petkovića po 3. kategoriji odgovornosti po UZP-u.

Žalbeno vijeće odbija izreći osuđujuće presude u ovom pogledu u sudbenom postupku.

11:10 Vijeće odbilo naložiti novo suđenje na traženje tužitelja. “Žalbeno vijeće odbija iznova utvrđivati odgovornost nadređenih i novo suđenje. Ćorić je odgovoran kao nadređeni za zločine u Prozoru – za razaranje 75 muslimanskih kuća”, kazao je sudac.

11:05 Greške Raspravnoga vijeća odnose se na Prlićevu, Petkovićevu i Praljkovu odgovornost za više od 30 incidenata po svakom optuženom.

Sud je krenuo odgovarati na žalbu Tužiteljstva.

11:03 Pušić nije dokazao grešku prilikom tvrdnje da je doprinio UZP-u.

11:00 Odbijene su žalbe Valentina Ćorića o udruženom zločinačkom pothvatu.

10:57 Odbija se Petkovićeva žalba da nije znao za zločine u Stupnom dolu.

10:53 Raspravno vijeće je zaključilo da Praljak nakon napuštanja funkcija u stožeru HVO-a nije bio odgovoran za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu.

“Praljak se ne može držati odgovornim za zločine nakon 09. studenoga 1993. Usvaja se Praljkova žalba prema kojoj se nije moglo zaključiti da je omogućio ubojstva u Stupnom Dolu u općini Vareš”, kazao je sudac. Potvrđuje se doprinos Praljka UZP-u u tom pogledu.

10:48 Žalbeno vijeće poništava osuđujuće presude vezano za općinu Prozor. Poništenje ima učinak i na razumnost zaključaka sudskoga vijeća da je Prlić mogao predvidjeti počinjenje i da je svjesno preuzeo rizik te poništava ovaj zaključak.

10:46 Započelo je čitanje odluke o udruženom zločinačkom pothvatu.

“Nije dokazano da je sudsko vijeće pogrešno interpretiralo svoje zaključke oko UZP. Tvrdi se da su postojale greške u definiciji zajedničkoga zločinačkoga cilja. Nijedan od žalitelja nije pokazao nikakvu grešku u činjenicama ili primjeni prava u zaključcima sudskog vijeća u pitanju”, kaže Agius.

10:45 Sudsko vijeće je također zaključilo da je HVO gađao i uništio ili značajno oštetio deset džamija u istočnom Mostaru kao i imanja muslimana u Prozoru. Međutim, ti incidenti ne predstavljaju ozbiljno kršenje Ženevske konvencije. Žalbeno vijeće odobrava žalbenu osnovu tužiteljstva u ovom pogledu, ali ne želi donositi nove osuđujuće presude na žalbi.

Optuženi su oslobođeni zločina u mjestu Duša. Samim time pada dio optužnice da je postojao osmišljen plan ubijanja. Raspravno vijeće je zaključilo da je napad na Dušu bio neselektivan. Stojić i Praljak tvrde da je vijeće pogriješilo u zaključku da su granate neselektivne. Žalbeno vijeće poništava taj zaključak.

10:32 “Raspravno vijeće zaključilo je kako je jedan tenk HVO-a cijeli dan gađao Stari most u Mostaru te je most bio na rubu rušenju. Njegovo razaranje je bio vojni cilj. Vijeće je zaključilo da je učinak razaranja bio nesrazmjeran. Zaključeno je i kako je HVO odgovoran za bezobzirna razaranja. Stojić, Praljak i Petković nisu pokazali da je došlo do bilo kakve greške. Primarni cilj HVO-a bio je uzrokovanje psihičke i fizičke greške stanovništva. Stari most je bio vojni cilj. Preinačuje se zaključak da je rušenje predstavljalo progon”, kazao je sudac.

Žalbeno vijeće preinačuje zaključak da je uništavanje Staroga mosta predstavljalo razaranje neopravdanom vojnom nužnošću. Oslobođeni su optužbi oko razaranja Staroga mosta u Mostaru.

10:30 “Praljak tvrdi da je sudsko vijeće pogrešno zaključili da su civili natjerani na odlazak. Pripadnici HVO-a koristili su kamione za premještanje civila i tjerali ih na preseljenje. Žalbeno vijeće podsjeća da premještanje stanovništva ne može biti opravdano kada je uzrokovano humanitarnom krizom koju su osumnjičeni sami izazvali. Odbacuje se Praljkova žalba”, kazao je sudac.

10:27  “Žalbeno vijeće podsjeća da se protupravno zatočenje može dogoditi i kada se civili drže u kućama i imaju određenu slobodu kretanja. Nije bilo greške u tvrdnji kako su civili bili protupravno zatvarani. Praljkova žalba se odbija”, kaže Agius.

10:25 “Moglo se zaključiti da HVO nije proveo individualne procjene nad muslimanima sposobnim za vojsku u razumnom roku kojega propisuje zakon. Ti su muškarci bili nasilno uhićivani zajedno s muslimanskim ženama i djecom”, kaže Agius.

10:24 “Stojić, Praljak, Petković i Ćorić tvrde da ratne zločine ne mogu počiniti vojnici nad pripadnicima vlastite vojne sile. Žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće ispravno uzelo u obzir lojalnost muslimana pripadnika HVO-a, a ne samo njihovo državljanstvo. Žalbeno vijeće nalazi da nije pokazano postojanje ikakve greške”, kazao je sudac Carmel Agius.

10:23. Vijeće je ukinulo presude žaliteljima za razaranje velikih razmjera.

10:20 “Vijeće odbija navode da je udruženi zločinački pothvat postojao samo tamo gdje su se vodile borbe. Režim teških kršenja Ženevske konvencije može se primijeniti na cijelom području BiH. Okupacija je činjenično pitanje kojega treba analizirati od slučaja do slučaja. Žalbeno vijeće ukida osude žalitelja za razaranje i oduzimanje imovine velikih razmjera u vezi s jednim incidentom”, kazao je sudac.

10:19 “Prlić i Praljak tvrde da je raspravno vijeće pogriješilo kad se oslonilo na navode iz dnevnika Ratka Mladića. Tvrdi se da je to iskaz iz druge ruke. Vijeće je omogućilu obojici da opovrgavaju navode iz toga dnevnika. Njihovi se argumenti odbijaju”, kazao je sudac.

10:17 Žalbeno vijeće je usvojilo djelomice žalbe obrane Valentina Ćorića i ukinulo dio presude gdje se navodi njegova odgovornost u UZP-u kao ministra obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne.

10:15 Žalbeno vijeće usvaja djelomično Ćorićevu žalbu, ukida osude u vezi s njegovom odgovornošću u svojstvu ministra vanjskih poslova.

10:13 Aigus je poslije pročitao navode iz žalbe.

“Prlić tvrdi da mu je sustavno uskraćivano vrijeme da ispituje svjedoke. Stojić tvrdi da se vijeće pogrešno oslonilo na navode koji se odnose na Tuđmana. Vijeće odbija obje tvrdnje”, kazao je predsjednik Haškoga suda Carmel Agius.

10:09 “Cilj udruženoga zločinačkoga pothvata imao je za cilj dominaciju Hrvata u Herceg-Bosni kroz etničko čišćenje muslimanskoga stanovništva. Raspravno vijeće je konstatiralo da su tisuće osoba bile žrtve zločina počinjenih od strane HVO-a. Vijeće je zaključilo da su sva šestorica bili sudionici u udruženom zločinačkom pothvatu”, citirao je optužnicu sudac Carmel Agius

10:03 “Ovo je bio dug i složen predmet i proteklo je puno vremena”, kazao je sudac i sumirao navode iz optužnice.

10:01 Berislav Pušić se odrekao prava da nazoči izricanju presude.

10:00 Počelo je zasjedanje Žalbenoga vijeća Haškoga suda.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.