UŽIVO: Parlamentarni izbori u Hrvatskoj

Portal Jabuka.tv donosi vam najnovije informacije o Parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj.

Na nedjeljnim izborima birao se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam su birali pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Pravo glasa imalo je 3.860.000 tisuća birača, izbore je provodilo 75.000 članova i biračkih odbora i izbornih povjerenstava, nadziralo ih je oko 8.700 promatrača.

Iz minute u minutu:

 • 22:45: Prema prvim službenim podacima DIP-a, HDZ osvaja 68 mandata, Restart koalicija 43, Domovinski pokret 15, MOST 8, Možemo 6, Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus 2 mandata te HNS 1 mandat. Obrađeno je 74,54 posto biračkih mjesta
 • 22:30: Dok god u Zagrebu radimo svoj posao pošteno i korektno i nosimo teret odgovornosti dviju kriza – Covid i potres, ne možemo na nacionalnom planu zabilježiti neki značajan rezultat, objasnio je u nedjelju Milan Bandić neuspjeh na parlamentarnim izborima, na kojima je ostao bez mandata.
 • 21:00: Prema prvim službenim podacima DIP-a nakon HDZ osvaja 71 mandat, Restart koalicija 45, Domovinski pokret 16, Možemo 4, Most 4, Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus 1 mandat. Obrađeno je 22,95 posto biračkih mjesta. Detaljnije pročitajte na LINKU.
 • 20:54: Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak koja je, po izlaznoj anketi, zajedno u koaliciji sa Strankom s imenom i prezmenom i Fokusom osvojila tri mandata, izrazila je u nedjelju zadovoljstvo tim rezultatom i nadu da će i službeni rezultati potvrditi te mandate.
 • 20:50: Politički tajnik MOST-a Nikola Grmoja ustvrdio je u nedjelju po objavi izlaznih anketa kako je MOST jedini na izbore izašao kao samostalna politička opcija i ostvarila fenomenalan rezultat najavivši kako će im prvi potez biti iniciranje promjene izbornog zakona. Jedina smo politička opcija koja je na ove izbore izašla samostalno i ostvarila jedan fenomenalan rezultat, svi su išli s nekakvim velikim koalicijama, od Možemo do Domovinskog pokreta, SDP-a i HDZ-a, jedino MOST je nastupio samostalno. Ono što ćemo sigurno tražiti i što će biti jedan od naših prvih prijedloga je iniciranje ukradenog referenduma o promjeni izborno zakona, to je majka svih reformi, izjavio je Grmoja koji smatra da su birači to prepoznali i nagradili.
 • 20:41: Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u nedjelju da će za formiranje većine tražiti one političke opcije koje su spremne preuzeti odgovornost za upravljanje Hrvatskom, a tražit će i sličnost u programima i svjetonazorima. Vidjet ćemo kakvi će biti konačni rezultati i onda ćemo vidjeti s kime ćemo razgovarati. Tražit ćemo one koji su u ovom trenutku spremni preuzeti odgovornost za upravljanje Hrvatskom. Naravno, tražit ćemo i sličnost u programima i svjetonazorima, jer situacija je zahtjevna, rekao je Jandroković u razgovoru za Novu TV.
 • 20:35: Članica SDP-a Biljana Borzan poručila je u nedjelju kako bi nakon rezultata izbora koje pokazuje izlazna anketa da je na mjestu predsjednik SDP-a Davora Bernardića dala ostavku. Znam da se ja ne bi mogla s time nositi i da sam u situaciji Davora Bernardića dala bi ostavku da je ovakav rezultat. Vjerojatno već večeras, možda bi pričekala da prespavam da se stvari slegnu i malo hladne glave razmislim. Kad ti građani kažu da nisi taj, teško je tu naći opravdanje za sebe jer su očekivanja velika, rekla je Borzan novinarima ispred središnjice stranke.
 • 20:24: Domovinski pokret ostao je pri stavu da premijer u novoj Vladi ne može biti predsjednik SDP-a Davor Bernardić ni HDZ-a Andrej Plenković, unatoč dobrom rezultatu koja je HDZ osvojio prema izlaznim anketama. Sve što smo govorili u predizbornoj kampanji ostajemo pri tome, rekao je Hini politički tajnik Domovinskog pokreta i drugi na listi u četvrtoj izbornoj jedinici Mario Radić.
 • 20:20: Gong je tijekom izbornog dana, koji je protekao uglavnom mirno, primio više od 130 neanonimnih dojava o izbornim nepravilnostima i odgovorio na upite više od 200 građanki i građana. Najveći broj nepravilnosti odnosio se na kršenje izborne šutnje slanjem SMS poruka građanima za koga da glasaju, a koje su slale stranke HDZ, SDP i BM 365. Gong je istaknuo da posebno zabrinjavaju poteškoće u ostvarivanju biračkog prava.
 • 20:14: Voditelj izbornog stožera stranke Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti Ivica Lovrić, u nedjelju je nakon izlazne ankete izjavio da se u njihovoj stranci još uvijek nadaju jednom mandatu, prije svega u drugoj izbornoj jedinici gdje je nositelj liste bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
 • 20:11: Predsjednik RH Zoran Milanović razgovarao je s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem i predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem u nedjelju odmah nakon objave izlazne ankete o rezultatima parlamentarnih izbora, potvrđeno je Hini iz Ureda predsjednika.
 • 20:05: Predsjednica Strane s imenom i prezimenom Dalija Orešković, koja je u koaliciji sa strankama Pametno i Fokus prema izlaznim anketama osvojila tri mandata, izjavila je da su zadovoljni tim rezultatom i kako očekuju da se on potvrdi.
 • 20:00: Prema najnovijim izbornim anketama HDZ osvaja 62 mandata, Restart koalicija 43, Domovinski pokret 14, Možemo 8, MOST 9, Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus 3 a, HNS 1 mandat.
 • 19:55: Parlamenarni izbori u Hrvatskoj: Pratite reakcije iz stožera stranaka
 • 19:44: Sandra Benčić iz zeleno-lijeve koalicije predvođene platformom Možemo! izjavila je kako svakako nisu očekivali osam osvojenih mandata u 10. sazivu Hrvatskoga sabora, koliko im predviđaju izlazne ankete.
 • 19:40: Nisam iznenađen rezultatom HDZ-a. Mi smo na početku kampanje najavili da je naš cilj ponavljanje rezultata od prije četiri godine, no očito po ovim izlaznim anketama taj rezultat će biti još i bolji, kada se izračunaju i mandati u 11. izbornoj jedinici, rekao je potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić u razgovoru za N1.
 • 19:34: Zatvorena birališta u Mostaru, izlaznost bolja nego 2016.
 • 19:15: Bračni par Raspudić ulazi u Sabor
 • 19:00: Prve izlazne ankete: Na pomolu premoćna pobjeda HDZ-a

(www.jabuka.tv)


2 komentara

 • Svake izbore nas pozivaju da glasujemo za promjene, a opet svaki put glasuju velikom većinom oni koji žele zadržati stanje onakvim kakvo i jest jer njima to odgovara (čitaj uhljebi). Kako glasovati za promjene ako se iste face valjaju u političkom blatu ima 20 godina i svako četiri godine prodaju istu foru kako će od države napraviti sve ono što bi normalan čovjek i želio. A jadna raja p*ši istu priču i nada se nekom čudu ili je jednostavno odustala od boljeg i gleda da izbjegne veće od dva zla. Čudna neka sorta ovaj naš narod…

 • Plenković je domoljub i borac protiv ruskog imperijalizma i njegovih saveznika. Narod je pročitao lažne suvereniste koji su zapravo korisne budale srpskih i ruskih pretenzija.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.