Uzgoj voća i povrća na Grenlandu

Dulja i toplija ljeta u arktičkom pojasu otvorila su vrata uzgoju voća i povrća na Grenlandu što je do sada bilo nezamislivo i na otoku počinju nicati staklenici i manji nasadi raznih kultura od krumpira preko rajčice i paprika do jagoda.

Sve naprosto brže raste, kaže Kim Ernst, voditelj restorana nedaleko jednog od zaleđenih grenlandskih jezera. Svake godine iskušavamo nešto novo, rekao je Ernst, koji je posjetitelje restorana iznenadio čak i lokalno uzgojenim jagodama. On dodaje da je prije samo 15-ak godina to bilo nezamislivo.

Na jugu Grenlanda poljoprivrednici sada proizvode sijeno, a farme ovaca počele su rasti. Neki supermarketi u glavnom gradu Nuuk počeli su tijekom ljeta prodavati i lokalno uzgojeno povrće.

Na otoku se u samo četiri godine proizvodnja krumpira udvostručila i 2012. godine proizvedeno je više od 100 tona, a u samo godinu dana udvostručila se i proizvodnja povrća.

Otapanje ledenog pokrova na Grenlandu otvorilo je vrata razvijanju rudarstva i istraživanju nafte te bi moglo omogućiti smanjenje financijske ovisnosti države o Danskoj. Grenland, kao autonomni teritorij Danske, godišnje dobija od te zemlje oko 600 milijuna dolara što predstavlja polovicu proračuna otoka.  (HRT.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.