Užasnut ćete se kada doznate zašto je limun drastično pojeftinio

Limunu, jednom od najraširenijih citrusnih voćki, cijena je pala za čak 40 posto u odnosu na rujan, no znate li zašto je tomu tako?

Akcijske cijene limuna početkom listopada u nekim supermarketima bile su ispod 2.5 KM po kilogramu. Upravo zbog toga, portal Supermarketi.info istražio je razlog takvog naglog pada cijene.

Jeftiniji limuni s polica trgovina su uvozni i potiču iz Turske. No, nije problem u Turskoj, mediteranskoj zemlji koja ima jednako povoljnu klimu i u kojoj limuni uspijevaju kao i u Dalmaciji. No, na deklaraciji tih limuna iz Turske piše: “Ne koristiti koru! Limun je tretiran Imazalilom”.

Upozorenje je napisano vrlo malim, jedva čitljivim slovima, koje vjerojatno vrlo mali broj kupaca može vidjeti sve i da inzistiraju na tome, prenosi B92.

Imazalil je fungicid, koji prodire kroz cijeli plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod dojenčadi i male djece, imazalil izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu. Kod odraslih djeluje i na reproduktivne organe.

Prosječno utvrđena količina je 5,2 mg/kg, pa je dovoljan jedan veći limun za prekoračenje dopuštenog dnevnog limita, piše Supermarketi.info, a prenosi Net.hr.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Takav natpis sam vidila na paketu limuna dok sam radila kao trgovac prije 10g. Nije bio akcijski,vec u redovnoj prodaji. Znaci da se vec dugo trujemo.nije ni cudo sto nam apoteke najbolje rade

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.