Uz ovih 10 biljaka u domu živjet ćete duže i puno kvalitetnije

Prirodni pročiščavaći zraka i oku ugodna dekoracija, kućno je bilje. Osim što stvaraju kisik, neke biljke imaju dobre učinke po zdravlje. Neke će smanjiti stres, a neke će vam olakšati san.

Stoga dailymail.co.uk. navodi deset unutarnjih biljaka koje su dobre po zdravlje.

Zeleni ljiljan

Otporna biljka kojoj neće naškoditi ni manjak ni višak vode otklanja do 90 posto toksina iz doma u samo dva dana. Biljka je to koja se koristi i u kineskoj medicini, a istraživanja su potvrdila kako su pacijenti u čijoj se sobi nalazila ova biljka imali manji krvni tlak, a pokazali su i niže razine boli i anksioznosti.

Aloe vera

Pročišćava zrak od dvije kemikalije koje se nalaze u kućanstvima, benzena i formaldehida, a unutar listova aloe vere nalazi se gel koji liječi porezotine i opekline. Osim toga, preporuča se i za liječenje kožnih bolesti.

Zmajevac

Biljka koja, kao i aloe vera uklanja formaldehid iz zraka, a njihova jednostavna održivost ono je što ih čini privlačnima. Zmajevac sporo raste, a ne zahtijeva ni česta zalijevanja.

Svekrvin jezik

Budući da otpušta kisik i tijekom večeri, ova je biljka odlična za dekoriranje spavaće sobe. Osim toga, pročišćava zrak od kemikalija koje se nakupljaju u kućanstvima, a ne zahtijevaju ni sunčevu svjetlost ni puno vode.

Paprat

Biljka koja, osim što pročiščava, zraku daje i vlažnost. Preporuča se u klimatiziranim prostorijama kao što je ured. Paprat pomaže i u očuvanju vlažnosti kože.

Spatifilum

Za 60 posto povećava kvalitetu zraka, a najpogodnija je za dekoriranje kupaonice. Biljka je to koja smanjuje pore plijesni, a apsorbira isparine iz alkohola i acetona.

Bršljan

Zbog svoje dobre apsorbcije plijesni i fekalnih atoma iz zraka, ova je biljka odlična za sve koji imaju ljubimce. Studije pokazuju kako je dobra i za dekoriranje uredskog stola jer upija benzene iz kemikalija koje se nalaze u uredskoj opremi.

Lavanda

Osim što dobro miriše, lavanda je poznata po svom opuštajućem svojstvu smanjenja stresa. Koristi se u spa centrima, a njena pojava i spavaćoj će sobi donijeti umirujući efekt. Smanjuje anksioznost i umanjuje depresiju, piše M-living.

Gerberi

Još jedna biljka kojom se može dekorirati spavaća soba, a najbolja je za one koji pate od apneje sna. Uz to, uklanja kemijske benzene iz zraka.

Ružmarin

Osim što daje okus hrani, ružmarin je biljka bogata vitaminima, kalcijem i željezom. Pokazao se dobrim i kod poboljšanja koncentracije i pamćenja. Sadrži i antioksidanse i anti upalna sredstva te potiče imunitet i cirkulaciju, umanjuje mišićne bolove te potiče rast kose.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.