Uvoz u BiH značajno prestigao izvoz iz nje, uvozimo čak i kruh iz Argentine i Brazila

U prvih osam mjeseci ove godine, u BiH se znatno više robe uvozilo nego što se izvozilo, podaci su Agencije za statistiku.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH, objašnjava da se do zabrinjavajućih podataka moglo doći i činjenicom da je ugašen “Aluminij”, te i da “Mittal” ima barijere kod izvoz u zemlje Europske unije, piše Avaz.

Pad BDP-a

S druge strane, izvoznici iz BiH uglavnom proizvode djelove i opremu za metalnu industriju, a to nije roba široke potrošnje. Tako da se smanjenje industrijske proizvodnje i investicija u zemljama EU koji koriste ovu robu, odražava izravno na nas, kazao je Jašarspahić.

Što se tiče povećanja uvoza, to je rezulltat gospodarske aktivnosti u BiH, ali i nedovoljne zaštite domaćih proizvođača, smatra on.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kazao je da je BiH tehnički ušla u recesiju, jer dva kvartala zaredom imamo negativni rast.

Razlozi za takav razvoj situacije su vanjske prirode. Prije svega zbog negativnih efekata razmjene s Turskom, Rusijom i Kosovom. Naš izvoz u Tursku je pao, a uvoz povećan. Tu su i porezi s Kosova i izvoz u Rusiju. Kada se sve sagleda, imamo za rezultat pogoršanje vanjskotrgovinske razmjene i i u četvrtom kvartalu prošle i prvom ove godine. Sve to je utjecalo da padne i BDP, kazao je Hadžić.

Crne prognoze

Dodaje da su smanjene prognoze rasta za ovu godinu.

Do kraja godina će doći još do smanjenja, što je katastrofalna situacija za BiH, jer znamo da je šest posto minimalni rast koji nam treba, a još ako dođe do smanjenja, može doći do većeg iseljavanja stanovništva, jer nitko nema vremena čekati za bolje sutra koje ne dolazi. Posebno je zabrinjavajuće da je i u kolovozu izvoz i uvoz bio manji za 100 milijuna u odnosu na prošlu godinu, kazao je Hadžić.

Uvozimo 20 milijuna kruha iz Brazila i Argentine

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo je istaknuo je da su ovo katastrofalni podaci.

Mjesecima upozoravam kako je sramota što uvozimo 92 posto hrane. Uvozimo kruh iz Brazila i Argentine u vrijednosti od 20 milijuna KM godišnje. Postali smo totalni ovisnici o uvozu, rekao nam je Bićo.

Jedan od apsurda je da BiH godišnje uveze skoro 200 milijuna KM vrijednosti vode, a sira 100 milijuna KM.

BROJKE

Siječanj – Kolovoz

  • Izvoz – 7 milijardi i 639 milijuna KM, 2,3 posto manje
  • Uvoz – 12 milijardi i 993 milijuna KM, 2,4 posto više

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.