Uvjeti nisu ispunjeni: Na čekanju milijarda maraka MMF-a za BiH

Ministar financija i riznice Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda razgovarao je jučer sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Nadeemom Ilahijem koji boravi u BiH u okviru drugog pregleda proširenog aranžmana između BiH i MMF-a.

Bevanda je upoznao predstavnike MMF-a o aktivnostima koje se provode na razini BiH kako bi se ispunile preuzete obveze iz pisma namjere, a na sastanku je naglašeno kako je nužno nastaviti provođenje reformi bez obzira na poteškoće koje nosi izborna godina.

Istaknuo je da je Vijeće ministara BiH u ožujku usvojilo izmjene Zakona o osiguranju depozita BiH, koji je bio privremeno povučen iz parlamentarne procedure, te je izrazio očekivanje da će taj zakon dobiti podršku većine jer je to u interesu jačanja i boljeg funkcioniranja bankarskog sektora u BiH.

Na sastanku je naglašeno kako se provode mjere ograničenja u vezi s izdvajanjima za plaće zaposlenih, što pokazuju podaci iz tromjesečnog izvješća o izvršenju proračuna, priopćeno je iz Ministarstva financija i riznice BiH.

Tema sastanka bila je i raspodjela sredstava od neizravnih poreza, a razgovarano je i o problemima raspodjele prihoda od cestarine zbog nedostatka suglasnosti entiteta, zbog čega se sredstva akumuliraju na namjenskom računu kod Centralne banke BiH nakon usvajanja izmjena Zakona o trošarinama.

Predstavnici MMF-a ocijenili su kako je nužno tražiti kompromis te da će tijekom drugog pregleda obaviti razgovore i s entitetskim vlastima.

Do sada su u okviru aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od po 150 milijuna KM, a vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM. Inače, potreba entiteta i drugih razina vlasti za daljnjim zaduženjem smanjena je zbog rasta prihoda institucija koji se broji u stotinama milijuna maraka.

Ipak, to je premalo kako bi se financirali svi projekti koje vlasti žele realizirati te reforme koje je potrebno provesti.

Nadalje, novac od MMF-a je interes BiH jer ne bi više bilo potrebe za zaduživanjem kod komercijalnih banaka, što je instrument za kojim razne razine vlasti posežu u trenucima kada nemaju drugih opcija, a moraju osigurati sredstva.

Zbog svega navedenog, sredstva od MMF-a su i dalje najjeftinija opcija zaduživanja koju BiH ima.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Kakve mjere o plaćama se poštivanju akko se zna da su plaće u privatnika 500 do 600 KM i najminimalniji doprinosi? Zar se i u privatnika ne bi trebale poštivati Zakona o plaćama doprinosima ,godišnjem itd.?
    A vi računate samo u državnom sektoru!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.