Uvjerljiva pobjeda HDZ-a u Hrvatskoj: Bez problema mogu formirati vlast

HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem je ostvario veliku uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Osvojili su čak 66 mandata.

Državno izborno povjerenstvo je nakon 99,54 % prebrojanih glasova, objavilo prve neslužbene rezultate Parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Izlaznos birača do 19 sati bila je lošija nego prije četiri godine kada je glasovalo preko 52 %, jer je sada izašlo 46,85 % birača.

Prema njima HDZ osvaja čak 66 mandata, Restart koalicija 41, Domovinski pokret 16, Most 8, Možemo! 7,  SSP-Pametno-Fokus 3, HNS 1 te Čačićevi Reformisti 1.

Foto: Dnevnik.hr/ Neslužbeni rezultati parlamentarnih izbora u Hrvstskoj nakon 99,54 % prebrojanih glasova

Rezultati po izbornim jedinicama

 1. izborna jedinica: HDZ/HSLS 5 mandata, Restart koalicija 3, Možemo 3, Domovinski pokret 1, Most 1 i Stranka s imenom i prezimenom 1 mandat.
 2. izborna jedinica: HDZ/HSLS 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 2, Most 1 i Možemo 1 mandat.
 3. izborna jedinica: Restart koalicija 6 mandata, HDZ 5, Domovinski pokret 1, HNS 1 i Reformisti 1 mandat.
 4. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3 mandata.
 5. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3 mandata.
 6. izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 2, Možemo 1 i Most 1 mandat.
 7. izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 1, Možemo 1, Stranka s imenom i prezimenom 1 i Most 1 mandat.
 8. izborna jedinica: Restart koalicija 8 mandata, HDZ 4, Možemo 1 i Most 1 mandat.
 9. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 2 i Most 1 mandat.
 10. izborna jedinica: HDZ/HDS 7 mandata, Restart koalicija 3, Most 2 i po 1 Domovinski pokret te Stranka s imenom i prezimenom.
 11. izborna jedinica (BiH i dijaspora): HDZ 3 mandata.

(www.jabuka.tv/ Foto: HDZ, Dnevnik.hr)


23 komentara

  • Za sastavljenje Vlade treba minimalno 76 zastupnika i to je opcija kad si stalno na vagi, pomalo i rizična jer se koji zastupnik iz vladajuće opcije može razboliti u četiri godine ( ne može doći na glasovanje u sabor ) i slično. Za promjenu ustava treba 2/3 većina a što nemaju zajedno HDZ i Domovinski pokret i Most. HDZ je premoćno pobjedio ali će morati s nekim pregovarati da ima barem 77 ili nešta više zastupnika na koje može računati, tako da naslov novinara ne stoji. Uz to, zna se često kakvi su apetiti stranaka koje imaju vrlo mali broj zastupnika, barem tri ministarstva i potpredsjednik Vlade. Zato, zaključak bi bio, nije bezbrižno, tek slijede pregovori.

  • A rekoše iz Domovinskog Pokreta da neće Plenkija za premijera. Time su mi već odredili da mora uzet manjine. Ili će se možda promijeniti mišljenje? Ako promjenu mišljenje ne razlikuju se od ostalih.

 • Samo bi potpuni luđak želio biti na vlasti na ovu jesen, u bilo kakvoj opciji. Mali se vesele jer su se ubacili na sisicu slijedeće 4 godine bez ikakve odgovornosti, kao Raspudici i Pametno, kojima će biti drago biti oporba. A velikim kao SDP izgleda i nije tako krivo što su izgubili, jer ne žele biti na kormilu na jesen. Čini mi se da ni HDZ u nije drago što su ovakvi dominantni pobjednici, neće se imati na koga izvlačiti sad kad nakon ljeta kasica bude prazna, a korona se razmaše. Biti će to duga i teška zima za vladajuće. Sretno

 • Čestitam gospon Plenković tebi i timu na radu u ove 4g za bolju i napredniju HR!
  Teško je to bilo uz ono tračarsko kokodakanje strina u Saboru
  Bravo!

 • Ajmo Plenki, opet i samo s manjinama u vladu, ne treba ti nitko drugi. Opet cemo gledati hitno pronalaženje napadača kriške limuna dok se četnikovanje po Hrvatskok vraca u punom zamahu

 • Plenković je domoljub koji je mnogo učinio na afirmaciji Domovinskog rata, na ekonomskom razvoju i promidžbi zemlje, otvaranju radnih mjesta, odličan je diplomat koji Hrvatsku veže uz europske zemlje suprotstavljajući se ruskom hegemonizmu. Pobjeda njegovog HDZ-a brana je provedbi “Jalte 2”.

 • Bogu hvala 🙏💕Zasluzena pobjeda. Sve cestitke za svoju Domovinu i ponos i Blagosov izabranima 👍💓🙏

 • Hdz se profilirao kao centristička i lijevocentristička stranka i preoteo je dio glasača i sdp koji je potpuno potonuo. Nisam mislio da je Hrvatska toliko skrenula u lijevo. Totalna pobjeda ljevice i veliki potop desnice u RH. Desni centar i desnica u RH su osvojili bijednih 23 mjesta u Saboru RH i mogu biti puki ukras. Da su išli zajedno osvojili bi do nekih 30-ak mjesta i prava je šteta ići ovako razjedinjeni. Desnicu, po tome pitanju nikada nije krasila neka pamet, za razliku od ljevice, što vidimo i danas u USA. Ljevica iam 128 mjesta u Saboru RH i mogu izmijeniti ustav, uvesti pravo usvajanje djece za homoseksualne parove, ozakoniti njihov brak i još mnoge umotvorevine današnjice koje zovu tzv. ljudskim pravima. Ako je ovo odraz društva u samoj državi, onda je desnica u potpunosti lustrirana i egzistirati će još koju godinu, dok u potpunosti nestane. RH se više ne može zvati katoličkom sredinom, jer njihov idol tito je sve samo ne katolik. Ipak je on krvolok koji je katoliko toliko potamanio pa imamo posljedicu kako danas u Saboru RH imamo katolika, koliko i indijanasa u Kongresu i Senatu USA.

  • Ljevica je svoj glas dala “Možemo”, zato i jesu “iznenađenje izbora”. Vidjeli da od SDP-a nema ništa i okrenuli se ostalim ljevičarskim strankama, nikada ljevičari neće glasati za HDZ, ne zato što im ne odgovara orijentiranost stranke, već jer je to HDZ. Izlaznost je bila mala, samo 46%, što je poražavajuće. O kakvoj pobjedi ljevice vi pričate, kada je izlaznost ovakva, za HDZ i dalje glasaju babe i djedovi koji na stranku gledaju kao da je jos uvijek Tuđman živ, a SDP ima vođu kojemu bi 2 ovce pobjegle da ih čuva u zatvorenom toru. I računica sa mjestima u saboru vam nije točna.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.