Uvijek mimo svijeta: Nafta u svijetu dolje, gorivo u BiH gore!

Cijene goriva od danas će na većini benzinskih crpki u Federaciji BiH biti više za pet feninga.

Šefica Odjela za analizu, cijene i razvoj tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH Lela Glibo kazala je za Fenu da je u Ministarstvo do sada pristiglo oko 70 zahtjeva za korekcijom cijena i većina ih se odnosi na poskupljenje benzina.

Glibo je napomenula da će distributeri koji su zahtjeve poslali krajem prošlog tjedna već danas, a najkasnije sutra imati nove cijene.

Prema novom cjeniku, litar bezolovnog benzina 98 bit će 2,35, a cijena eurodizela 2,45 ili 2,5 KM.

Cijene sirove nafte su danas na azijskom tržištu pale na blizu 96 dolara za barel, nakon potonuća vrijednosti dionica u Europi, Aziji i na Wall Streetu.

Nafta je za orijentacionu isporuku u ožujku, u elektronskom poslovanju na robnoj burzi u New Yorku potonula za devet centi, na 96,08 dolara za barel, pošto je jučer na zaključenju burze u New Yorku zabilježila pad od 1,60 dolara, na 96,17 dolara za barel, javlja agencija AP, prenosi Tanjug.

U Londonu je europska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inozemne nafte, oslabila 14 centi, na 115,14 dolara za barel.

Cijene nafte su od sredine prosinca u porastu, uslijed nade u oporavak globalne ekonomije. Međutim, američki indeksi dionica su jučer zabijležili veliki pad vrijednosti, zbog zabrinutosti oko političke stabilnosti u Italiji i Španjolskoj. (Bljesak.info | Fena)

(www.jabuka.tv | Foto: Arhivska fotografija)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.