Utemeljena ”Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti” u BiH

Ovih dana u Registar udruga u Federaciji BiH upisana je „Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti“ BiH (HAZU BiH) sa sjedištem u Mostaru, u ulici Kneza Višeslava Humskog bb (zgrada HKD Napredak). U Bosni i Hercegovini već od ranije djeluje tri Akademije i to: Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Bošnjačka akademija nauke i umjetnosti i Akademija nauke i umjetnosti BiH. Nakon nekoliko pokušaja u proteklih 15-ak godina da i Hrvati u BiH dobiju svoju Akademiju napori grupice intelektualaca na čelu s prof. dr. sc. fra Andrijom Nikićem urodili su plodom.

„Temeljna svrha osnivanja „Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti“ BiH sa sjedištem u Mostaru je poticanje i razvoj znanosti, unapređenje temeljnih i primijenjenih znanstvenih istraživanja, poticanje i unaprjeđenje umjetničke djelatnosti i na taj način ćemo pokušati dati svoj doprinos općem dobru hrvatskog naroda i drugih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini i samoj državi Bosni i Hercegovini. Znanstvenim i umjetničkim radom svojih članova i njihovim sudjelovanjem u znanstvenim, odgojno-obrazovnim i umjetničkim ustanovama HAZU BiH će doprinositi općem kulturnom i gospodarskom razvoju i ugledu Hrvata i drugih naroda u Bosni i Hercegovini, razvijat će razne djelatnosti i inicijative, kao što su: čuvanje i proučavanje hrvatskog jezika, rasvjetljavanje prošlosti i pouku iz nje, rješavanje zajedničkih problema čovjeka, naroda i narodnih zajednica metodama znanja i umijeća – znanosti i umjetnosti“, rekao je o razlozima i svrsi osnivanja predsjednik HAZU BiH prof. dr. sc. fra Andrija Nikić koji je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za dijasporu – HAZU/D sa sjedištem u Baselu (Švicarska).

Nositelji djelatnosti i zadataka u HAZU BiH su razredi koje čine redoviti članovi HAZU BiH. U širi sastav razreda ulaze i dopisni članovi i članovi suradnici. U HAZU BiH postoje razredi za društvene znanosti, za humanističke znanosti, za prirodne znanosti, za medicinske znanosti, za književnost i filološke znanosti, za tehničke znanosti, za umjetnosti, te odbori za hrvatski narod u dijaspori i za ekumenske i međureligijske djelatnosti

„U središtu općeg staranja i svih djelatnosti HAZU BiH je, prije svega, hrvatski narod i kao hrvatska institucija najviše intelektualne razine. Okupljat ćemo prvenstveno hrvatske znanstvenike i umjetnike iz Bosne i Hercegovine, ali i sve druge znanstvenike i umjetnike iz domovine i dijaspore, te ovim putem pozivamo sve hrvatske intelektualce iz BiH, kao i one koji nose porijeklo iz BiH da nas kontaktiraju i da nam se pridruže“, rekao je predsjednik Skupštine HAZU BiH prof. dr. sc. Milenko Brkić. Početkom siječnja ove godine prof. dr. sc. Milenko Brkić proglašen je akademikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za dijasporu – HAZU/D.

Akademija već ima svoj statut, Poslovnik o radu i Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i u tim aktima precizno su navedeni ciljevi, odnosno zadatci, te djelatnost HAZU BiH. U tijeku je izrada internet stranice na kojoj će između ostalog nalaziti svi pobrojani dokumenti, članstvo, kao i aktivnosti HAZU BiH.

(www.jabuka.tv | Drago Martinović)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.