Usvojeno Izvješće o radu Vlade ŽZH

Na sjednici Vlade održanoj u srijedu u Širokom Brijegu usvojeno je Izvješće o radu Vlade Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu te ga uputila u daljnju proceduru Skupštine ŽZH.

Prema Odluci o metodologiji izrade i donošenja Programa rada i Izvješća o radu Vlade Županije Zapadnohercegovačke i županijskih tijela, Izvješće o radu Vlade sadrži izvješće o izvršenju ciljeva i zadataka Vlade i županijskih tijela utvrđene Ustavom, zakonom i drugim propisima, zatim programski dio, tematski dio i kapitalne projekte. Izvješće je rađeno na temelju pojedinačnih izvješća ministarstava i ostalih županijskih tijela uprave, koji su razmatrani i usvojeni na sjednicama Vlade.

U 2022. godini Vlada je održala ukupno 33 sjednice na kojima je usvojeno 12 zakona, pet uredbi, 137 odluka, 33 rješenja, 52 zaključka, kao i niz ostalih dokumenata (proračun, sporazumi, procedure, programi, natječaji). Pored rada na sjednicama Vlada je, tijekom izvještajne godine, organizirala sastanke ili nazočila organiziranim sastancima, a u cilju zauzimanja stava i rješavanja aktualnih pitanja iz društvenog života: pravosuđa, školstva, zdravstva, unutarnjih poslova, socijalne politike, zapošljavanja, prava branitelja iz Domovinskog rata, unaprjeđenja poljoprivrede, poticanja razvoja malog gospodarstva, unaprjeđenja cestovne infrastrukture, razvoja športa, naplate prihoda, smještaja i rada pojedinih tijela uprave i dr.

Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Županije Zapadnohercegovačke, te ga uputila u daljnju skupštinsku proceduru.

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna navedenog Zakona su usklađivanje pojedinih odredbi sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine i sa Zakonom o radu Županije Zapadnohercegovačke, kao i omogućavanje osobama uposlenim u Ministarstvu unutarnjih poslova lakše ostvarivanje prava iz radnog odnosa.

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila tekst Prijedloga Odluke o davanju suglasnosti na sklapanje ugovora o prijenosu stečenih prava na nekretninama, koji je uputila u daljnju proceduru.

Ovom Odlukom Županija Zapadnohercegovačka daje suglasnost za sklapanje ugovora o prijenosu stečenih prava na nekretninama koje su izuzete iz procesa privatizacije poduzeća AGROPROM d. d. Ljubuški s Gradom Ljubuški, uz naknadu, a sukladno odredbama Odluke o izuzimanju županijske (državne) imovine iz procesa privatizacije.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o korištenju službenih mobilnih telefona u Ministarstvu unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke.

Potreba za donošenjem ove Odluke je usklađivanje sa Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova u kojem je došlo do promjene u sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu i Upravi policije.

Odluku o davanju suglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke. Zbog ukazane potrebe za učinkovito, pravodobno i kvalitetno obavljanje poslova u ovom Ministarstvu, za pojedina radna mjesta se dodaju struke koje su srodne opisu poslova, a kod pojedinih radnih mjesta se određene riječi dodaju ili brišu iz razloga usklađenosti.

Odluku o davanju suglasnosti na Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnike u Ministarstvu unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke.

Odluku o utvrđivanju uvjeta i načinu uvođenja u sustav zdravstvenog osiguranja zdravstveno neosiguranih vjerskih službenika. Pravo na obvezno zdravstveno osiguranje imaju vjerski službenici koji nisu zdravstveno osigurani ni po kojoj drugoj osnovi.

Naime, još od 2004. godine, odnosno od donošenja Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkvi i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, postojala je obveza Države donijeti propis vezano za reguliranje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja vjerskih službenika. Obzirom da taj propis nije donesen, vjerski službenici, koji nisu imali uspostavljen radni odnos u obrazovnim ili crkvenim ustanovama ili po drugom osnovu, nailazili su na problem vezano za ostvarivanje zdravstvenog osiguranja.

Ova Odluka primjenjivat će se do donošenja propisa mjerodavnog Ministarstva Bosne i Hercegovine za pitanja mirovinskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja i prava na temelju socijalne skrbi sukladno Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkvi i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini te Uputi o provedbi Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica.

Izvješće o radu Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu nije prihvaćeno.

Ivan Begić iz Posušja, zbog isteka mandata, razriješen je s pozicije rukovodećeg državnog službenika – ravnatelj Županijskog arhiva Županije Zapadnohercegovačke te je, nakon provedene natječajne procedure, ponovno imenovan na istu poziciju.

Imenovano je Povjerenstvo za popis i preuzimanje preostale imovine Duhanprodukt d. o. o. Grude u sastavu: Ante Markić, Tonko Rogić i Sofija Milićević, priopćeno je iz Vlade ZŽH.

(www.jabuka.tv | Foto: Vlada ŽZH)

10 komentara

  • Izvjesce Zavoda za javno zdravstvo nije usvojeno. Sigurno se cifre ne slažu jer kriminalka to vodi. Kupila kazu auto koje joj je da ozenjeni decko za sluzbeno vozilo.

    • Ma šta imaš protiv premijera. To što hoće da se nešto mijenja? Vidi se da si iz neke državne firme koja je vezana za županiju pa ti ovo ne odgovara.

  • Vec se poznati grebatori slepaju oko Predraga.Ali tko voli prilivode i izdajnike koji su cas na jednoj cas na drugoj strani.Nije on glup shvatit ce sta zelim reci.Daj me stavi u Odbor,daj me u upravu,daj me u komisiju a u pitanju su nula ljudi( neki bar..kupili skolu,mjenjaju non stop firme ali drzavne,od MUPa CIPSA itd.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.