Usvojena Strategija razvitka Širokog Brijega za period 2017.-2026. godine!

Danas je u dvorani Gradskog vijeća pod predsjedanjem predsjednika Vinka Topića održana 8. sjednica Gradskog vijeća.

Odluka o usvajanju Strategije razvitka Širokog Brijega za period 2017.-2026. godine usvojena je većinom glasova. Odlukom o usvajanju Strategije razvitka Širokog Brijega za period 2017.-2026. godine usvaja se integrirani lokalni razvoji plan za naredno desetogodišnje razdoblje.

Proces izrade lokalnog razvojnog plana se provodio sukladno MiPRO metodologiji za integrirano planiranje lokalnog razvitka, a sami elaborat/dokument je izradilo Povjerenstvo za izradu Strategije za razvitak grada Širokog Brijega u suradnji s REDAH-om – regionalnom razvojnom agencijom. U pripremi dokumenta je sudjelovala i Partnerska skupina formirana od Gradskog vijeća, Lokalno ekonomsko vijeće, pojedini vijećnici bivšeg i aktualnog saziva Gradskog vijeća, predstavnici mjesnih zajednica, udruge građana i građani pojedinci. Nacrt Strategije razvitka je razmatran i usvojen na sjednici Gradskog vijeća od 31. svibnja ove godine, a nakon  toga je od 1. do 20. lipnja trajala javna rasprava o dokumentu koji je javnosti bio dostupan i na službenoj stranici Grada.

Nakon završetak javne rasprave o Nacrtu dokumenta, Povjerenstvo za izradu Strategije je razmotrilo sve pristigle primjedbe, preporuke i konkretne prijedloge. Dio predloženih mjera i projekata je prihvaćen i uvršten u Sektorske planove razvitka i u Operativni plan provedbe mjera i projekata, čime je izrađen konačan dokument koji se dostavio Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

Usvojena je Odluka o zaštiti izvorišta vode za piće „Žvatić“. Razlozi za donošenje ove Odluke sadržani su u članku 66. Zakona o vodama, kojim je propisano da područje na kojem se nalazi vodocrpilište, mora biti zaštićeno od zagađenja i drugih nepovoljnih utjecaja na zdravstvenu ispravnost vode i izdašnost izvorišta.

Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo Odluku o pristupanju izradi Detaljnog plana uređenja područja Franjevačkog samostana s Gimnazijom i okolnim kontakt prostorom u Širokom Brijegu. Ovaj nivo prostorno-planske dokumentacije treba dati odgovor na niz pitanja kao što su: mjere zaštite postojećih povijesnih, kulturno-vjerskih, ambijentalnih i prirodnih vrijednosti, kroz daljnju razradu dokumentacije zaštite prostora i izradu detaljnih uvjeta uređenja prostora za ovo zaštićeno područje radi urbanih i arhitektonskih vrijednosti.

Odluka o visini naknade za taksi stajalište i dopunsku taksi oznaku usvojena je jednoglasno. Za uporabu taksi stajališta na javnim površinama Grada Širokog Brijega plaćat će se godišnja naknada u iznosu od 300KM, dok će dopunska taksi oznaka za svako taksi vozilo iznositi 10KM.

Usvojena je Odluka o usuglašavanju pravnog statusa Javnog komunalnog poduzeća „Čistoća“ d.o.o. Široki Brijeg, kao i Statut.

Prijedlog Odluke o dodjeli javnog priznanja Zlatna plaketa „Grb Grada Širokog Brijega“, i to:

 • Javnom poduzeću RADIO POSTAJA ŠIROKI BRIJEG d.o.o
 • Gospodarskom društvu SJEMENARNA d.o.o Široki Brijeg;
 • Gospodarskom društvu URBIS-86 d.o.o Široki Brijeg;

usvojene su jednoglasno.

Glavno vijeće HNS BiH, Odjel za Drugi svjetski rat i Domovinski rat, obratilo se Gradskom vijeću za davanje suglasnost za prijenos ekshumiranih neidentificiranih posmrtnih ostatak žrtava Drugog svjetskog rata i poraća i pokapanja istih na Memorijalnom groblju mira u mjestu Bile. Usvajanjem Odluke, data je suglasnost za prijenos posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata.

Izvješće o procjeni šteta nastalih djelovanjem prirodne nepogode mraz na području Grada Širokog Brijeg usvojeno je jednoglasno.

(www.jabuka.tv)


23 komentara

 • Što se tiče kostiju koja su eskumirana mi smo tražili za djeda našeg kad su se kosti prenjele iz Kočerinskog groblja da se uradi DNK analiza jer je naš djed ubijen streljan iznad Kočerinske crkve 1945 godine sa još dvojicom i rečeno da su kosti u Kočerinskoj grobnici koj je sada srušena.
  Tada je rečeno da moramo točno znat je li tu, svakog kog smo istraživali rekli su da su kosti u toj grobnici.
  Sada ima ploča iznad Kočerinske crkve u šumi gdje su ih partizani streljali, i živi svjedoci , koji su vidjeli to streljanje , kad bih se moglo utvrdit da naš djed se pokopa u grobnicu svoje obitelji.

  • Oprostite je li Vaš djed streljan sredinom svibnja 1945.? Kako ide postupak za davanje uzorka za DNK? Član moje obitelji je također pokopan gore na Kočerinu isto u zbirnoj grobnici. 🙁

 • Porezni obveznik koji je Hrvat gdje god da dodje:

  Zašto gradsko vijeće ne donose odluke o komunalnome redu i komunalnome redarstvu i pritom može zaposliti par nezaposlenih sa jasnim ovlaštenjima?
  Zašto gradsko vijeće ne donose jasne odluke o uskraćivanju odredjenih administrativnih poslova unutar gradskoj službi?
  Zašto gradsko vijeće tj.sluzbe za to zaduzene ne postave kante za smeće diljem grada odnosno općine?
  Zašto gradsko vijeće ne ukine razna izdvajanja za ništa a ne poveća broj stipendija za matematiku fiziku i sl.zanimanja?
  Zašto grad ne funkcionira na načelima modernoga društva zaštite okoliša što manje papira što više radnih mjesta besplatnog interneta zaštite djece u prometu zaštite ugroženog pučanstva osoba i zašto se napokon ne osnuje od strane grada pravna služba koja će davati besplatne
  Zašto grad dopušta naplatu parkinga kroz grad a da poduzeće nema fiskalne račune i
  Zašto se ne postavljaju ispitivači prometa kroz lokalne ceste ulične ceste zašto nisu asfaltiranje pojedine gradske ulice a završeni su radovi u vezi struje kanalizacije telefonije?
  Ustvari zašto se i uopće naplaćuje proizvodnim tvrtkama komunalije coming i ostala para izdvajanja

 • važno im je jedino da ih ne GRUNE AUTO KADA IDU NA POSAO I S POSLA imaju OSIGURANO PLAĆE TOPLI OBROK POJAČAN ZA DUPLO OD OSTALIH PREVOZ REGRES NERADNI DANA KOLIKO HOĆEĆ ali se pritom ne unanjuje plaća i sve ostalo što se smisli ali šta ima veze što većina propada i ostaju bez posla pa i ko 60 PASOŠ I NJEMAČKA Na ovim područjima će ostati samo ovi što VOLE NOVAC OD OVE I SUSJEDNE NAM DRAGE ZEMLJE jer jedino oni imaju zagarantirana primanja Tu mislim na Državne ustanove i Državne firme A nama ostalima tko je kriv Važno je da smo SAČUVALI OVAJ PROSTOR I GLASALI ZA NJIH

 • Treba voditi računa samo da ne nestame mladi janjaca i mlade teletine i sve će biti ok…Ajde sada svi na odmor,podjeli te regrese,zaslužilo se…Po mogućnosti uz odobrenje korištenja i službenih vozila,goriva i mobitela…Ako bih se što pojelo na prostoru naše županije neka to bude na trošak grada,ima love…

 • Usvojen desetogodišnji plan?
  Je li to neki tajni plan ili…
  Vijest je u naslovu s uskličnikom, nešto kao senzacionalno, a da uopće nema detalja što su to gospoda izglasala.
  Molim lijepo detalje građanima, ako nije problem ili tajna, hvala.

 • Gdje je plan razvitka da se moze pogledati, ili je to samo u njihovim snovima. Njima je do janjetine a obicnom puku noga u guzicu.

 • DANAS JE NADNEVAK GENOCIDA NAD HRVATSKIM NARODOM KADA JE VELESRPSKI VASIZAM STUPIO NA SCENU U LICI I ZAP:BOSNI GDJE JE UBIJENO 26SIROKOBRIJEZANA NISU BILI VOJNICI NIJE BILO NI LOGORA BILI SU UPRAVITELJI PODUZECA USTANAK PROTIV OKUPATORA I FASISTA 29CLANOVA OBITELJI (SIRE) IVEZICA POGUBLJENO IZ OGULINA SELI SE TALIJANSKI KORPUS U TOPUSKO NI METKA SE NE ISPALJUJE NA NJIH STOTINE HODOCASNIKA SV.ANE SVECENIKA NA RAZNJU PEKLI PRID MAJKOM STA MI DANAS TRIBAMO RADITI ?BOZE MOJ PA STA TI ANTIFI DANAS RAZMISLJAJU .ZRTVAMA POKOJ NJIHOVA ZRTVU NAGRADIO JE SVEMOGUCI NOVIM DOMOVINOM I SLOBODOM.

 • Nigdje u desetogodidnjem planu nema rijeci o gradskom groblju Mekovac koje je najnepristupacnije i najzapustenije groblje u cijeloj opcini.
  Pa kako to ne smeta gradonacelniku i kako uopce ne vidi problem.Pocevsi od samog okolisa oko groblja cesta do groblja parking (ako to mozemo zvati parkiraliste)

 • U Bovu rasvjeta ubi oci
  Svako pet metara stub i rasvjeta.
  oko igralista crkve cesta…
  Sve svjetli a u Sirokom ne mozes doci po noci do crkve nigdje rasvjete.
  Dvi zarulje svitle a Koming utedno prima place

 • Katastrofa i Boze dragi ima li ista pozitivno u nasoj opcini,nasem Sirokom i u naseg gradonacelnika ako ima onda ce ta pozitiva doci i u nase obitelji(opcenito)

 • Katastrofa i Boze dragi ima li ista pozitivno u nasoj opcini,nasem Sirokom i u naseg gradonacelnika ako ima onda ce ta pozitiva doci i u nase obitelji(opcenito)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.