Usvojen proračun ŽZH za 2023. godinu

U srijedu, 1. veljače održana je sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Na sjednici je po hitnom postupku, s dva glasa protiv, usvojen Proračun ŽZH za 2023. godinu, ali i niz brojnih drugih točki dnevnog reda.

Proračun od 133.233.994 KM

Kako je i bilo najavljeno, na Dnevnom redu našao se Prijedlog Proračuna i prateći zakon za izvršenje proračuna ŽZH za 2023. godinu. Vlada je uputila taj prijedlog proračuna 30. prosinca 2022. godine, a na prošloj sjednici donesena je odluka o privremenom financiranju što je zakonska obaveza. Nakon što je usvojen Proračun, samim tim adaptirano je privremeno financiranje i tako je ŽZH dobila proračun od 133.233.994 KM, što znači da je 13.054.754 KM u odnosu na zadnje izmjene i dopune u odnosu na drugi rebalans Proračuna za 2022. godinu, kazao je ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH Toni Kraljević. 

Osnovni naglasci ovog hitnog postupka usvajanja Proračuna su novčane potpore u iznosu od 10.300.000 KM je za obitelji s troje i više djece.

Toni Kraljević

Gradnja obučno-edukacijskog centra

Iznos koji se odnosi na potpore obitelji s troje i više djece u Proračunu 2022. godine uopće nisu imali.

Točno, nismo ga imali u izvornom Proračunu za 2022. godinu, ali smo ga imali nakon izmjena i dopuna zakona Proračuna, onih prvih i bio je u jednom manjem iznosu koji je korigiran s brojem mjeseci koji su ostali nakon usvajanja tog zakona za zaštitu s obitelji s djecom kako bi se mogli isplatiti. Moram istaknuti i jednu kapitalnu investiciju u ovom proračunu. Ona se odnosi na poziciju našeg ministarstva unutarnjih poslova, a to je gradnja obučno-edukacijskog centra od 7,5 milijuna km, kazao je Kraljević.

Određene stavke u ovoj godini bit će podignute.

Što se tiče tekućih prijenosa za potpore poljoprivredi i ruralnom razvitku te potpore gospodarstvu uvodi se jedna novina. To je plaćanje zdravstvenog osiguranja za korisnike stalne socijalne skrbi za vjerske službenike. Isto tako podižu se naknade za korisnike stalne socijalne pomoći, podižu se naknade za štićenike, osobe s prostora ŽZH čiji socijalni status nije takav i koji su nezbrinuti, a njihovo zbrinjavanje u adekvatnim ustanovama staračkim domovima plaća ŽZH. Također se podižu stavke i za Sveučilište u Mostaru za SKB Mostar, podižu se stavke i za sredstva za sport, za kulturu. Oko 400.000 KM bit će podignuto na dvjema pozicijama, a te stavke odnose se na tekuće prijenose braniteljima. Jedna se odnosi na zakon, odnosno na isplatu egzistencijalne naknade gdje je pomaknuta i dobna granica za ostvarivanje tog istog prava, ističe Kraljević.

Situacija u ŽZH stabilna i zdrava

Ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH smatra da je situacija u ovoj županiji stabilna i zdrava.

Kada se sjetim 2015. godine kada sam postao ministar financija u ŽZH bili smo u poreznoj blokadi. Od tada je napravljen groman korak u saniranju svih onih obaveza i dugova prema poreznoj, što smo završili prije godinu i dva mjeseca. Sama ta činjenica govori da županija nema nikakvih dugova prema Poreznoj. Ja ću podsjetiti kako se ŽZH nije kreditno zadužila zadnjih osam godina tako da što se tiče tog dijela, možemo označiti kao povoljnu i zdravu situaciju u smislu tih dugovanja. Naravno uvijek će borba i želja za napredovanjem, ali ja to razumijem jer je to ljudski. Uvijek će se svi oni koji su uposlenici proračunskih korisnika boriti za bolju plaću i ja to shvaćam i razumijem ali kažem ovaj Proračun je u maksimumu svojih fiskalnih kapaciteta, pokušava pokriti sve i najbolje se vidi na stranici tekućih prijenosa koji je to širok spektar kategorija stanovništva naše županije koji korigiraju ovaj Proračun, a to je ovo što sam maloprije nabrajao od različitih stavki. Zaista smatram da se situacija u tom smislu može okarakterizirati stabilnom i zdravom, zaključio je Kraljević.

(www.jabuka.tv)

40 komentara

   • Sindikati su crvena krpa ,ma dajte najmanje rade a primanja “Bogovska” sindikati su teroristi .njihov šef je Jerko Lijanović on ih je stvorio jel tak slavek,a moćni Jerko je u kpdzenica

    • Zenica, ti si danas veliki Adezeovac a zadigurno si jucer bio veliki titoista. Štrajk je legalno pravo za ostvarenje boljeg standarda. Nitko ko ima kako kazes Bogovske place ne štrajka jer jednostavno se uz pun dzep ne isplati gubiti vrijeme

  • Me triba nikakav sastanak vise nego uvest radnu obvezu prosvjeti e komu su male place nek ide u privatnika. Pa ce onda skontat jesu li im male place za onoliki rad.

   • Gr, valjda bi trebalo profesorima dati ono što im je Zakon propisao, a ne da i ti i takvi određuju plaču i da idu u privatnika.
    Ako ti je u privatnika tako lope štrajkaj kao i Ledo i traži svoja prava i ne petljaj se u nepto pto ne znaš.

    • Koji zakon im je to dao??? Da sre vi profe ijedan dan bklo u realnom sektoru ne bi vam nilad pao strajk na pamet. Ti se odmah leti kuci a gazdi ne triba razlog za otkaz.

     • Veze ti nemaš, bilo u privatnika, bilo u države, radnici su ti koji dižu ili spuštaju firmu, zamisli Namex, Mepas ili bilo koju privatnu firmu, radnici se udruže i žele povećanje plaća, ne udovolji im se… svi kolektivno napuštaju firmu… hoće li tada gazda sjesti za sve kase u svim prodavnicama i prodavati…
      Naš problem je što smo još strašljivi, što je i razumljivo dugo smo bili pod tuđom čizmom, ali dolaze mlade generacije s kojima se neće baš tako moći raditi. Ili plati, ili zatvori firmu.

  • No na kraj pameti mo noke sramit ae jer za onoliko sati koliko radite prosvjeta je solidno placena. Ti naravno ukljucujem i rad doma. Znam o cemu pricam jer sam radio i u privatnika i u dr sluzbi. Usput, nikad ne nadoknadite sve sate sto strajkate vec mozda 50 – 70%.

 • Netko pametan reče samo narodu uništi škole, dalje će oni sami sebe uništiti.. i to nam se vidi s ovom politikom kako svaki dan postaje sve gore..

 • Djeca se trebaju organizirat i na kruzni tok i zaustavit saobracaj pa ces vidit za koliko ce se dogovorit.Samo neka kruze na pjesackom prelazu.

 • Umjesto 500 KM trecem djetetu, trebalo je dati 100 KM za prvo dijete, 200 KM za dvoje djece i npr.300-400 KM za trece dijete.

  • Ali to je pronatalitetna politika. Potiče se ljude da se lakše odluče na 3. dijete. Barem da ih se malo potpomogne s tih 500KM, jer mjesečno za troje djece treba cijela plaća ako ne i više.

 • Jos uvijek mi nije jasno zasto prosvjetari ne strajkaju za vrijeme praznika, zasto sve na stetu djece ako su ta djeca nase blago? Mozda je ovo sve preslo svaku granicu, najbolje bi bili kada oni završe svoj stajk, da onda krenu djeca u strajk imaju i oni šta traziti, prije svega da ne nadoknađuju nastavu subotom, praznicima i ljeti… Pa da vidimo do kada ovako i još jedna bitna stvar zadnjih dana se oglašavanju neka vjeća roditelja pa u tom vjeću je većina nastavnika, profesora i inih.
  Zasto se nesto ne pita baš roditelje imali bismo sta reći.

 • Prije 3 g. Korona nastava tako ovako skraćena
  Prije 2g.korona je da dan idu drugi ne
  Prije 1g.štrajk nešto se nadoknadio više nije nego je
  Ova godina vidimo kako idu tj. Kako ne idu u školu
  Ako ova naša djeca ikako budu upisali fakultet biće previše.

 • Dajte otkaz visku ljudi u državnim institucijama i dajte te novce prosvjetnim radnicima..Nebi ni Amerika mogla podnijeti toliko uhljeba.

 • Ko je onom Čuvalu iz HDZ 90 pisa tekst? Moralizira ko fratar s oltara, a proda se nedavno HDZ- u za zastupničku plaću. Ko o čemu, kurva o poštenju! Koja je on sad stranka uopce kad je izda svoju?

 • Šta mislite da bi se postiglo štrajkom na ferju, kad na može ni u vrijeme nastave, “naša” bahata vlast je lani potpisala da će se napraviti KU samo da se prekine štrajk, i šta se desilo ja rekao je porekao, prijedlog da se potpisuje godišnje onda treba početi pregovarati već za slijedići, POVEĆANJE PLAĆE SUKLADNO POVEĆANJU PRORAČUNA PLAĆA UČITELJA JE DNO DNA NE SMIJE NIŽE i neće bitištrajka, proračun veći 23 % povećanje plaće 7% pa nakon 20 dana štrajka 10 ja bubala

 • To što kažeš frateima platit 33, mise , to nije obveza i oni to kažu, a mi ko mi da se nebi pričalo. Moj jarane aj ti počmi prvi i ne plati pa će zatobom bit još koji , pa tako svi. Samo laprdate a ništa niko ne poduzima, Neka vas grebu i ..ebu. Pravite se fini u svemu, nebi ja nebi ja. Eto vam, nek vas tlače jer ste to htjeli.

 • Mislite da nema viska radnika i u prosvjeti, e ima i te kako a sve zahvaljujuci ministrici i drugim mocnicima. Samo se zovu poslusnici od ravnatelja i izmisli se radno mnesto, pa radi toga i nece da vlada potpise Kolektivni ugovor. Nema pravilnika, nema bodovanja apsolutno nista, na jednom radnom mjestu po dvoje. Na izgled nevjerojatno, al istinito. Da netko podje u provjeru uvjerio bi se a posebno po selima. Dragi prosvjetari s pravom strajkate, kad i ovakvim rabotama stanete na kraj, sigurno cete imat vece placep

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.