Usvojen proračun općine Široki Brijeg u iznosu 8, 883 milijuna KM

Nakon što je prihvaćen amandman Kluba nezavisnih vijećnika o grantu za projekte mladih u iznosu 10.000 KM, a koji je obrazložio i prihvatio predlagatelj proračuna Općinski načelnik Miro Kraljević, proračun za 2012. u iznosu 8.883.000 KM većinom glasova je usvojen. Usvojena je i Odluka o izvršenju proračuna Općine Široki Brijeg za 2012., a koju je obrazložio Mate Zadro pomoćnik Općinskog načelnika za financije.

Jednoglasno je usvojen Plan parcelacije za stambeno naselje „Grečica” Oklaji. Plan je obrazložila Anita Putica Kutle iz Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, koja je istaknula da je osnovni cilj parcelacije da se osigura prostor za daljnju izgradnju, kako bi se očuvale njegove prostorno-prirodne značajke, te zaštitile vrijednosti okoliša. Obuhvat parcelacije stambenog naselja „Grečica” nalazi se na površini od cca 60.000 m². Parcele su veličine od 415 do 1266 m². Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utemeljenju Srednje strukovne škole Široki Brijeg koju je obrazložio Dalibor Markić pomoćnik Općinskog načelnika za opću upravu i društvene djelatnosti. Odluku o davanju ovlaštenja za zaključivanje ugovora o zakupu s poduzećem Telekomunikacije RS, koju je obrazložio Vjekoslav Draškić pomoćnik Općinskog načelnika za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar, Općinsko vijeće je jednoglasno usvojilo.

Općinsko vijeće je jednoglasno usvojilo Odluku o proglašenju „7.veljače” danom sjećanja na pobijene franjevce i puk. Odluku je obrazložio Pero Kožul predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg. Kožul je između ostalog istaknuo da Općina Široki Brijeg još uvijek traži oko 2.300 svojih građana koji su nestali tijekom II. svjetskog rata i poraća, te na Bleiburgu i Križnom putu. Proglašenjem „7. veljače” danom sjećanja na pobijene franjevce i puk na simboličan način ćemo se odužiti nepravedno pobijenim franjevcima i pukom. Ovom Odlukom „7. veljače” obilježavat će se svake godine prigodnim programom (okrugli stolovi, sat povijesti u školama, izložbe i sl.).

Većinom glasova usvojen je Program rada Općinskog vijeća za 2012. godinu. Vijećnici su primili na znanje izvješće o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća za 2011. godinu i izvješća radnih tijela Općinskog vijeća. Većinom glasova usvojeno je izvješće o realizaciji projekata zacrtanih u Strategiji razvitka Općine Široki Brijeg, na dan 31.12.2011. godine. Nakon obrazloženja od strane Vjekoslava Draškića pomoćnika Općinskog načelnika za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar jednoglasno je usvojena Odluka o utvrđivanju općeg interesa za izgradnju groblja, mrtvačnice i parking prostora u Izbičnu.

U točki vijećnička pitanja, primjedbe i prijedlozi vijećnik Narodne stranke Radom za boljitak Krešimir Šakić pročitao je pismo djelatnika koji rade na parkingu, a koji traže da im se riješi radno-pravni status, kao i da se iznađe način za neplaćanje parkinga. Vijećnik Šakić je također iznio nekoliko primjedbi na raščišćavanje snijega u gradu i po mjesnim zajednicama. Općinski načelnik Miro Kraljević je odgovarajući na prvo pitanje istaknuo da rješenje naplate i funkcioniranja parkinga treba tražiti na komercijalnoj osnovi. Odgovarajući na drugo pitanje načelnik Kraljević se zahvalio svima koji su pomogli u raščišćavanju snijega, a u prvom redu vlasnicima strojeva i mehanizacije, terenskih vozila i skutera koji su se stavili na raspolaganje, vlasnicima benzinskih crpki, ali i svim građanima na strpljenju i razumijevanju. „Mislim da se uradilo maksimalno koliko se moglo uraditi u nezapamćenom snježnom vremenu koje je zahvatilo našu Općinu jer je u samo nekoliko dana napadalo ukupno 137 centimetara snijega”, rekao je načelnik Kraljević.

(sirokibrijeg.ba)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.